Skocz do zawartości
IGNORED

Dual CS-731Q

JOT-23

Rekomendowane odpowiedzi

No to kurcze nie wiem teraz co zrobić. Zaliczka już wysłana. A napisz mi czy są jeszcze do kupienia nowe wkładki Dual 60ULM? I za ile? Gdzie je szukać? Wolałbym z całą stanowczością oryginał bo na podróbkę mnie nie stać i moich płyt również. Jak masz jeszcze cierpliwość do mnie to chętnie Cię wysłucham. Może mi coś doradzisz.

Nie musisz kupować nowej wkładki, wystarczy igła. Do tego modelu pasują DN-160 i chyba DN-155. Np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym niekoniecznie igła musi być do wymiany. A tak poza wszystkim - to bardzo dobra wkładka.

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...
W dniu ‎2015‎-‎01‎-‎06 o 20:37, seniortelefono napisał:

Dual. którego zdjęcia zamieściłeś ma headshell akceptujący tylko wkładki Duala. Jedynym wyjściem jest zamiana headshell'a.

Jak się zdejmuje te wkładki Duala z oryginalnego headshela. Tam chyba nie ma śrubki , tylko coś co wygląda na nit.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak się taką wkładkę demontuje.

Uchwyt headshella przesuwa się do tyłu i schodzi wkładka z "kartridżem". Wkładka do kartridża jest przymocowana śrubką lub na zatrzask, nie pamiętam. Mogę sprawdzić ale dopiero wieczorem.

19 godzin temu, seniortelefono napisał:

Uchwyt headshella przesuwa się do tyłu i schodzi wkładka z "kartridżem". Wkładka do kartridża jest przymocowana śrubką lub na zatrzask, nie pamiętam. Mogę sprawdzić ale dopiero wieczorem.

Określenie "wkładka z kartridżem" może być niezrozumiałe , bo wkładka to jest przecież cartridge , ale domyślam się , że w przypadku Duala headshell składa się z dwóch części - tej w kolorze srebrnym przymocowanej na stałe do rurki ramienia i  tej  jakby nadstawki w  kolorze czarnym u góry. Jak widać na czwartym zdjęciu tutaj -

ta czarna górna część jest połączona z dolną , czymś co nie jest śrubką , tylko jakimś nitem albo zatrzaskiem.

Czy to ten czarny element przesuwa się do tyłu żeby zdemontować  wkładkę?

Wydaje mi się, że te adaptory ze zdjęć- biały to wkladek Duala i czarny, uniwersalny, można stosować zamiennie. Zwróćcie uwagę na ważne elementy- styki, skośne "opory" i gniazdo na ząbek mocujący. U mnie, w głowicy ramienia modelu 491A, czarny, długi adaptor dość mocno wystaje z przodu głowicy, więc jego większa (względem białego) długość, nie musi być problemem.

Ukryta Zawartość

IMG_20190622_105248.jpg

Czarny adaptor jest ponadto bardziej uniwersalny- przyjmuje nie tylko wkladki ze std mocowaniem śrubkami, ale też z dualowym zaczepem na zatrzask.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Adaptor zdejmuje się z glowicy przez obrót uszka przy głowicy, a wkladka do niego mocowana jest zatrzaskiem- od strony igły ząbek jest sztywny, od styków jest na cieńszym języczku i daje się naginać. Przed montażem i demontażem koniecznie trzeba zdjąć igłę.

22 godziny temu, seniortelefono napisał:

Uchwyt headshella przesuwa się do tyłu

14 minut temu, porlick napisał:

Adaptor zdejmuje się z glowicy

Nie chodzi mi o adaptery , tylko o sposób na odpięcie wkładki od tego konkretnego headshella  ze zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uszko do ręcznego przestawiania ramienia odblokowuje zaczep adaptora. Należy obrócić je, jak pokazalem na zdjęciu o ok 45°.

Ukryta Zawartość

Na zielono położenie języczka w pozycji odblokowania adaptora. 

Ukryta Zawartość

30 minut temu, porlick napisał:

Uszko do ręcznego przestawiania ramienia odblokowuje zaczep adaptora. Należy obrócić je, jak pokazalem na zdjęciu o ok 45°.

Ukryta Zawartość

Na zielono położenie języczka w pozycji odblokowania adaptora. 

Dzięki , sprawdziłem - działa. O to właśnie mi chodziło.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.