Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Solo - nagriwanie płyty DVD Audio

Pablo08

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym nagrać płytę DVD Audio programem DVD-Audio Solo 4.4. Do nagrania mam pliki FLAC w systemie 24 bitowym, 48 kHz.

Dopiero ściągnąłem bezpłatną wersję 30-dniową. Czy mam coś gdzieś ustawić w tym programie?

Wrzuciłem pliki, dodałem foto w jpg. Co mam teraz zrobić? Kliknąć na górze płytę (Rip)?

PS. Czy można dodać przerwy między trackami. A jeżeli program dodaje je automatycznie to czy można je jakoś usunąć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja kiedyś korzystałem z wersji 1.4.

W zakładce Record powinieneś mieć możliwość ustawienia gapless.

Tam też powinien być przycisk Write, którym uruchamiasz najpierw zgrywanie na dysk, a później wypalanie płyty.

Tylko nie wiem dlaczego masz w okienku Compression 29% lossless.

Poszukaj w Settings odpowiedniego ustawienia.

Teraz po powrocie do domu sprawdziłem w swoim programie.

Tam gdzie Ty masz klawisz Export - ja mam DVD.

Po kliknięciu otwiera się okno z dwoma zakładkami: Write i Disc.

Write - tam są opcje wyboru prędkości nagrywania i guziczek write do rozpoczęcia nagrywania.

Disc - tutaj jest opcja: optimize for gapless inter-track, którą trzeba zaznaczyć, aby nie mieć przerw między utworami, które na płycie mają płynne przejścia (np.podczas koncertu).

Myślę, że u Ciebie jest podobnie.

Czyli najpierw muszę to nagrać (Record)? Nie ma na tym utraty na jakości? Powinienem coś ustawić w panelu sterowania - Dźwięk? Bo można tam zaznaczyć CD-Audio, Microphone, Midi, Line-In, czy nie ma to wpływu na nagranie?

Której opcji użyć w audio settings, bo widzę, że są różne sterowniki dźwięku do wyboru w Record. Sound Blaster Audigy mam z Creative zainstalowany -

Ukryta Zawartość

Preferencje - RIP Options - to są pliki FLAC - mam to zmienić np. na WAV, bo nie wiem czy to chodzi o to jakie to są pliki, czy do czego mi je nagra. Zaznaczyć UseFreeDB, Auto RIP? -

Ukryta Zawartość

DVD Settings - proszę o pomoc co pozaznaczać -

Ukryta Zawartość

Write - Format DVD - ustawienie Quick (szybki) czy full?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem o co chodzi z tą kompresją 29% lossless. U mnie nie ma czegoś takiego. Pokombinuj, aby tego nie było, albo było 100%.

W ogóle jak masz dostęp do wersji Audio Solo 1.4.4 to sobie załatw. Jest sprawdzona. Wypaliłem tym programem setki płyt.

Czyli najpierw muszę to nagrać (Record)? Nie ma na tym utraty na jakości?

Żeby nagrać - korzystasz z przycisku write (może być inna nazwa) w zakładce Write.

Nie ma utraty jakości. Ważne żeby parametry w input były takie same jak w output.

Powinienem coś ustawić w panelu sterowania - Dźwięk? Bo można tam zaznaczyć CD-Audio, Microphone, Midi, Line-In, czy nie ma to wpływu na nagranie?

To Cię nie interesuje.

Której opcji użyć w audio settings, bo widzę, że są różne sterowniki dźwięku do wyboru w Record. Sound Blaster Audigy mam z Creative

To też Cię nie interesuje.

Preferencje - RIP Options - to są pliki FLAC - mam to zmienić np. na WAV

Wav, chyba że Twój player DVDA odtwarza też pliki flac (tego nie wiem).

DVD Settings

Tutaj zaznacz tylko: optimize for gapless.

Write - Format DVD - ustawienie Quick (szybki) czy full?

Quick wystarczy.

Wav

A UseFreeDB, AutoRIP - coś tam zaznaczyć? FreeDB timeout (s) - jest 30 - zmienić to?

Disc Write engine: Default (Recommended) czy Alternate (DVD only)

Co kliknąć na samym końcu? Czerwony przycisk Record na dole? Czy tą płytkę RIP na górze.

Dzięki

Więcej nic nie zmieniaj.

Kliknij Rip (u mnie jest write).

Wypal jakąś płytę na próbę, a potem pokombinuj z innymi ustawieniami i sprawdź czy zmienia się brzmienie.

Audio Solo 1.4.4 jest prosty jak budowa cepa i wypala płyty DVDA w jakości lossless.

Dostałem to 1.4.4 to teraz nie wiem co ustawić w Enhance - Sampling Rate, bo mam pliki 24bity / 48 kHz, a tutaj jest napisane Sampling rate 96000. Zmienić to na 48000, czy zostawić jak jest?

Ukryta Zawartość

Na razie na sucho dodałem utwory bez wkładania płyty. I co teraz - wkładam płytę i od razu nagrywam, czy robi mi to wszystko do jakiegoś pliku? Co mam kliknąć - tą płytkę (RIP) w lewej górze, czy DVD - Write-Write?

Ukryta Zawartość

Kliknąłem najpierw płytkę (RIP) - przekonwertowało i poprosiło mnie o płytę. I teraz write-write? Tak to powinno wyglądać?

Jeśli tak to pozostało mi jeszcze to ustawienie Sampling rate.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem co ustawić w Enhance - Sampling Rate, bo mam pliki 24bity / 48 kHz, a tutaj jest napisane Sampling rate 96000. Zmienić to na 48000, czy zostawić jak jest?

Jak masz plik 24/48 to ustawiasz takie same parametry na wyjściu. Po co 24/96? Więcej tylko miejsca, a jakości nie poprawisz w ten sposób.

I co teraz - wkładam płytę i od razu nagrywam, czy robi mi to wszystko do jakiegoś pliku? Co mam kliknąć - tą płytkę (RIP) w lewej górze, czy DVD - Write-Write?

Wkładasz płytę i klikasz write. Program w locie dokona zgrania na dysk (do folderu tymczasowego, który mu wskażesz w ustawieniach), a później zacznie wypalać płytę. Write speed ustaw na 4,0 albo max. 8,0.

Jedna płyta DVD ma 4,7 GB. Płyt double layer 8,5 GB lepiej nie używać, bo (przynajmniej u mnie tak było) player ma problemy z poprawnym odtwarzaniem. Na nośniku 4,7 GB możesz często zmieścić kilka płyt i każdą załadować do oddzielnej grupy (masz tam taką zakładkę Group). Wtedy podczas odtwarzania w playerze DVD-A możesz też przełączać, tak aby zmieniać grupę i wybierać dowolną płytę.

Ale możesz też wszystkie płyty załadować do jednej grupy i tak wypalić. Wtedy player odtworzy Ci wszystko bez przerw.

Po co 24/96? Więcej tylko miejsca, a jakości nie poprawisz w ten sposób.

Popatrz - o to mi chodziło ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bo parametry output i input są takie same ;)

Wkładasz płytę i klikasz write

A zanim włożę płytę i kliknę write-write to nie powinienem kliknąć najpierw RIP (na płytę z nutami w lewej górze) -

Ukryta Zawartość

Nagram dopiero dzisiaj po południu. Dzięki za pomoc ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Włożyłem płytę, dodałem wszystkie pliki muzyczne, w "Import" ustawienia output i input były identyczne (24 bits/48 kHz, 2 Channels), Record też ustawiłem 48 kHz / 24 bits, wszedłem w DVD - Write, ustawiłem Write speed 4x i kliknąłem Write

Ukryta Zawartość

Na tym kole zaczęły się przetwarzać po kolei dodane utwory, a po kilkudziesięciu sekundach wyrzuciło płytę. Nic się nie nagrało.

Nie klikać wcześniej na tą czerwoną kropkę "Record"?

Ukryta Zawartość

albo na tą płytę (RIP):

Ukryta Zawartość

I jak klikam na DVD to mi wyskakuje taki komunikat:

Ukryta Zawartość

U mnie na komputerze się nagrało, ale słychać tylko bzzzzrrrrr, a po włożeniu płyty do blu-ray'a wyskakuje komunikat dics error i wyrzuca płytę.

Długość utworów wynosi 57 min. 34 sek., a płytę prędkością 4x nagrywa w 3 min. 13 sek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No być może, chociaż niby wszystko powinno być ok.

Aha i wujek mi mówi, że ustawienie obrazu NTSC i PAL będzie miało znaczenie na prędkość utworu, bo jeden format jest w 29,97, a drugi w 25 klatkach/sek. Zdaje mi się, że to wpłynie ewentualnie tylko na rozdzielczość zamieszczonej grafiki, ale już sam nie wiem.

Ok ;) Wysłałem Ci e-mail.

Czyli rozumiem, że dodaję utwory, input=output, wchodzę w DVD-Write - ustawiam prędkość 4x i klikam "Write". Nie klikam w Recording, Save project, Load project, nic z tych rzeczy?

A to UNREGISTERED StarBurn też Ci wyskakuje?

Mnie nie.

Czyli rozumiem, że dodaję utwory, input=output, wchodzę w DVD-Write - ustawiam prędkość 4x i klikam "Write". Nie klikam w Recording, Save project, Load project, nic z tych rzeczy?

Dokładnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.