Skocz do zawartości
IGNORED

słuchawki + karta/dac +- 4000zł

czarny1910

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś pisałem podobny temat, jednak upadł, bo pilnie potrzebowałem tej kasy na coś innego, ważniejszego, mniejsza z tym.

Dziś po raz kolejny prośba do Was o poradę.

Jestem amatorem, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Poszukuję zestawu, który będzie podpięty pod PCta/laptopa, da mi największą frajdę ze słuchania muzyki elekstronicznej/trance/dubstep/chillstep/hiphop.

Z wszystkich przesłuchanych dotychczas słuchawek najlepsze wrażenie zrobiły na mnie Ultrasone (pro 900, niestety 2900 nie mogłem nigdzie dostać w łapy) - mają bardzo fajną scenę i bas, dokładnie trafiają w moje gusta.

Czy jest coś podobnego/o podobnych właściwościach, co warto, żebym jeszcze przesłuchał? I jeśli miałbym wybierać między Pro900 i 2900 to które i dlaczego? ( i jaka jest różnica między zwykła wersją a balanced prócz 1000zł ? ;) )

Za pozostałą kasę chciałbym kupić coś, co napędzi te słuchawki, ale tutaj większy problem niż słuchawki- bo nie mam zielonego pojęcia, co do tego potrzebuje. Czy jakiś wzmacniacz lampowy/dac czy cholera wie co jeszcze ;)

Proszę o porady.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/117167-s%C5%82uchawki-kartadac-4000z%C5%82/

Witaj,

jeśli podobały Ci się słuchawki Ultrasone, to zdecydowanie namawiam na model Pro 2900. Wersja zbalansowana zagra wyraźnie lepiej pod warunkiem, że będziemy mieli wzmacniacz zbalansowany.

Jako alternatywa posłuchaj słuchawek Beyerdynamic T90 oraz (trochę inna szkoła grania, ale moim zdaniem trzeba przed wyborem je posłuchać) HiFiMan HE-400 lub moim zdaniem wybitne HE-500.

Jako wzmacniacz warto pomyśleć o iFi Audio iDSD Micro. To bardzo dobry wzmacniacz z przetwornikiem o dużej mocy, wystarczającej do prawidłowego zasilenia słuchawek dynamicznych.

Świetnym wzmacniaczem słuchawkowym dodatkowo w pełni zbalansowanym (ukłon w kierunku zbalansowanych słuchawek Ultrasone) jest Audio-gd NFB-28, gdzie za niecałe 3000 zł. otrzymujesz poważne urządzenie, świetnie wykonane i wybitnie brzmiące.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań, rozmawiaj w naszym salonie z Pawłem, który jest specjalistą od słuchawek i systemów PC-Audio. Dodatkowo masz u nas możliwość wypożyczenia urządzeń czy słuchawek także na odległość.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki wielkie za odpowiedź, na pewno wpadnę do Was do salonu, bo jestem spod Łodzi.

Też spoglądałem na HiFiMan-y, ale na 560tkę. (tylko nigdzie nie mogłem dostać)

A wg. Ciebie, który zestaw lepszy pod moje preferencje: Ultrasone 2900 Balanced+polecany przez Ciebie Audio-gd NFB-28, czy może właśnie HiFiMany 500/560 (może nie warto przepłacać z 560?) + iFi Audio iDSD Micro ? Design u mnie mocno przemawia za HiFiMan.

Tylko tutaj w obu przypadkach musiał bym jeszcze z miesiąc poczekać i dozbierać trochę kasy. Ale to tylko w wypadku, gdzie naprawdę warto dopłacić te 1200zł do słuchawek, przy moim 'założonym' budżecie.

O ile iFi Audio iDSD Micro znam i też o nim myślałem, o tyle NFB-28 jest mi obce.

Posiadam wyżej polecane zestawy, więc co nie co mogę napisać :)

Otóż.. po pierwsze - jeżeli jednym z Twoich źródeł dźwięku nie będzie urządzenie typowo analogowe (winyl, magnetofon, radio FM, konsoleta didżejska), to zamiast NFB-28 wybrałbym NFB-10ES3

To są w zasadzie identyczne DAC'i, z tą różnicą że model NFB-28 ma wejście na sygnał analogowy (line in), natomiast model NFB-10ES3 pozwala podłączyć wyłącznie cyfrowe źródła.

Jeżeli przewidujesz odtwarzanie z analogowych źródeł no to tylko NFB-28, jeżeli natomiast grasz tylko z plików lub z CD, to NFB-10ES3 jest zdecydowanie rozsądniejszym wyborem.

Na forum.mp3store.pl był swego czasu hype na słuchawki HiFiMAN HE-560, ale ostatecznie po odsłuchach okazało się że nie są zbytnią ewolucją w stosunku do HE-500, a w kilku aspektach dają gorsze brzmienie (brzmienie, nie jakość dźwięku)

HE-500 to po prostu dźwięk, któremu ciężko cokolwiek zarzucić - ani co poprawiać /w wersji ze skórzanymi padami, welurowe za bardzo osładzają sound imho/

Pod warunkiem, że Twoje gusta trafiają w brzmienie liniowe, neutralne - takie trochę studyjne.

Test HE-560 autorstwa Fatso, który miał na głowie więcej słuchawek niż ja i ty kiedykolwiek razem będziemy mieli :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Recka HE-500 tego samego autora:

Ukryta Zawartość

Nadmienię, że w/w testy nie są w żaden sposób sponsorowane.

Ot, wrażenia ze słuchania doświadczonego "słuchawkowca - hobbysty" ;)

Po sponsorowane linki odsyłam na google.

Tutaj moje skromne wypociny odnośnie HE-500:

Ukryta Zawartość

No i też możesz być pewny, że w moim opisie nie ma ani jednego podtekstu o charakterze komercyjno-marketingowym :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Tak, będę odtwarzał głównie z plików. No i nie lubię przekoloryzowanych dźwięków, więc tym lepiej dla HIFiManów, że grają neutralnie.

Czyli wychodzi na to, że nie ma co się spinać i dopłacać do 560tek, skoro 500 grają bardzo dobrze.

A jeszcze jedno, co i dlaczego polecasz np. NFB-10ES3 zamiast iFi Audio iDSD Micro?

W tym temacie jestem kompletnie zielony, także nie lać mi tu wody, bo łykam, jak młody pelikan ;)

Myślałem też jeszcze o zakupie na raty, wtedy powiedzmy budżet mógłbym zwiększyć do jakiś 6000pln, ale czy jest coś sensownego za stosunkowo niewiele większą kasę?

No takie Sennki HD800 się marzą, ale co zrobić, jak portfel dziurawy :P

Zainteresuj się ODAC. dorównuje profesjonalym rozwiązaniom i zdaje się że jest to jedyny w pełni udokumentowany dac - innymi słowy wiesz co kupujesz i oszczędzasz sobie czytania "lania wody"

A jeszcze jedno, co i dlaczego polecasz np. NFB-10ES3 zamiast iFi Audio iDSD Micro?

Nie wiem do końca jakiej funkcjonalności oczekujesz, ale audio-gd ma więcej ficzersów niż iFi (pilot, praca jako przedwzmacniacz, w pełni zbalansowana konstrukcja itp)

Jeżeli nie potrzebne Ci takie wynalazki to faktycznie - iFi wydaje się być wystarczający, ale..

.. osobiście nie zaufałbym urządzeniu, które ma jakąkolwiek funkcję typu "X-Bass, Bass boost" itp :P

Nie wiem do końca jakiej funkcjonalności oczekujesz, ale audio-gd ma więcej ficzersów niż iFi (pilot, praca jako przedwzmacniacz, w pełni zbalansowana konstrukcja itp)

Jeżeli nie potrzebne Ci takie wynalazki to faktycznie - iFi wydaje się być wystarczający, ale..

.. osobiście nie zaufałbym urządzeniu, które ma jakąkolwiek funkcję typu "X-Bass, Bass boost" itp :P

Pilot jak najbardziej mile widziany. W sumie masz rację, bo takie bajery typu boosty i inne ustrojstwa i tak mi nic nie dadzą ( bo nie będę używał :P ) a płacić trzeba.

A więc setup He-500 + NFB-10ES3 wydaje się najbardziej prawdopodobny.

A jeszcze jedno, do He-500 jaki najlepiej dokupić kabelek? Ten z zestawu jest trochę śmieszny :P No i czy te pady z zestawu są wystarczające, czy też trzeba poszukać czegoś skórzanego? (te z zestawu skóra czy imitacja? )

Te z zestawu to ekoskóra.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzięki,

dziś pojawiła mi się nowa okoliczność- w dobrej cenie mogę kupić Sennheisery hd800 (mniej niż 4000zł) i teraz tak: czy sugerowany wyżej NFB-10ES3 jest dla nich wystarczający?

Czy do muzyki trance/elektronicznej/hh, gdzie lubię dobry bas i szeroką scenę nie ma co przepłacać i brać hifiman he-500?

HE-500 do tej pory kosztowałyby blisko 4000zł, gdyby nie HE-560

No to tym bardziej mnie interesuje, czy warto dorzucać te ~1200zł do HD800 w porównaniu do He-500, do w/w zastosowań.

Niby Sennheisery mają wszędzie bardzo dobre opinie, ale czy rzeczywiście jest warto dać aż 50% więcej...

Sorry za post pod postem, a le nie mogę już edytować tamtego.. Słuchawki wybrane- He-500.

Teraz kwestia tego, co wziąć do nich do zestawu, ma grać neutralnie, tak jak słuchawki, bez wodotrysków.

Połączone głównie pod PC/laptop i odsłuch plików. Cena max do 3000zł.

A miałeś te 500 na głowie? Bo swoje ważą i przy dłuższym odsłuchu mogą być niewygodne. O kablu BeatX już wspominał (fatalny, sztywny, itd.). I jeszcze jeden minus jak dla mnie to pady. Gdyby były np takie jak w Audeze, to byłoby idealnie. Te "skórzane" twarde, welury twarde i dodatkowo grzeją. Ale słuchawki grają bardzo przyjemnie.

Proponowałbym zaczekać chwilę na EF100

HIFIMAN-EF100-product-overview.jpg

A miałeś te 500 na głowie? Bo swoje ważą i przy dłuższym odsłuchu mogą być niewygodne. O kablu BeatX już wspominał (fatalny, sztywny, itd.). I jeszcze jeden minus jak dla mnie to pady. Gdyby były np takie jak w Audeze, to byłoby idealnie. Te "skórzane" twarde, welury twarde i dodatkowo grzeją. Ale słuchawki grają bardzo przyjemnie.

Tak, waga mi nie przeszkadza, pady i kabel od razu zamówię do podmianki, także tutaj też spoko.

@RMS.pl

Spodziewana cena w Polsce EF100? No i co ma mieć ta hybryda, czego nie ma NFB-10ES3 lub dr.dac3? Bo Jeśli mam dopłacić np 1000zł za dodatki, których i tak nie użyję/nie zauważę to muszę się najpierw wszystkiego dowiedzieć ;)

Chwilę trzeba będzie zaczekać, oczekujemy na dostawę.

Tak, waga mi nie przeszkadza, pady i kabel od razu zamówię do podmianki, także tutaj też spoko.

@RMS.pl

Spodziewana cena w Polsce EF100? No i co ma mieć ta hybryda, czego nie ma NFB-10ES3 lub dr.dac3? Bo Jeśli mam dopłacić np 1000zł za dodatki, których i tak nie użyję/nie zauważę to muszę się najpierw wszystkiego dowiedzieć ;)

Nie wiem jak ma się dr. dac 3 do 2 ale po konfrontacji dr.dac2 vs audio-gd 10.2 z tego pierwszego nie było co zbierać (dodatkowo ten pierwszy był zasilony z Tomanka i wyposażony w konwerter USB/SPDIF hiface).

hehe ;)

Może będę mieć niebawem DR.DAC3 u siebie to będę co nie co więcej wiedzieć, ale..

.. już mogę napisać, że z własnego doświadczenia, obserwacji i odsłuchów można wyciągnąć jeden wniosek: ludzie na forach zdecydowanie przesadzają z opiniami.

"nie ma co zbierać"

"niebo a ziemia"

"przepaść"

Takie same słowa czytam przy okazji opisów dosłownie wszystkiego co gra.

Litości..

Jak dotąd jedynie zmiana kolumn głośnikowych, słuchawek i pomieszczenia zmieniała mi dźwięk w skali "niebo a ziemia", "nie ma co zbierać" itp.

Wszystko inne co testowałem wprowadzało mikroskopijne zmiany w dźwięku, wręcz na granicy percepcji - a w dużej większości nie wprowadzało jakichkolwiek zmian.

Nie dajmy się zwariować z tym światem audio.

Paranoja jakaś :)

+1

Im więcej się czyta, tym większy mętlik w głowie :D

Ja nie jestem na tyle wkręcony w audiofilię, żeby słyszeć pierdnięcie komara na jednym wzmacniaczu, a na drugim nie. Wystarczy mi coś, co nie będzie ograniczać he-500 i grać czysto, bez zniekształcania dźwięku w którąś stronę.

@up w takim razie czekam na Twoją opinię nt dr.dac3, bo póki co ciągle czaje się i kampię :D

A czemu w Polsce są tak wysokie ceny? W zagranicznych sklepach zestaw przykładowo he-560 +ef100 to kosz ok.1100$, u nas za tyle są tylko słuchawki...

Czy jest jakiś sprawdzony sklep w UE, w którym można zamówić taki sprzęt? Ktoś jakieś doświadczenia?

A czemu w Polsce są tak wysokie ceny? W zagranicznych sklepach zestaw przykładowo he-560 +ef100 to kosz ok.1100$, u nas za tyle są tylko słuchawki...

Czy jest jakiś sprawdzony sklep w UE, w którym można zamówić taki sprzęt? Ktoś jakieś doświadczenia?

Polityka importera. Ktoś na początku Ci radził Beyerdynamic T90. Te kupisz w normalnej cenie, bo firmowane przez producenta z UE. Poza tym ja widzę więcej wspólnego w ich dźwięku i Pro900 niż tych ostatnich i HE-500. Przecież to zupełnie inne granie, więc nie wiem czemu ktoś podał ten model jako alternatywę? Z Sennheisera prawdopodobnie lepiej by Ci podeszły HD700 patrząc na repertuar.

Cena słuchawek nie oznacza wcale, że są lepsze od tych tańszych. T90 po zmodowaniu i wymianie kabla grają według mnie lepiej i prawdziwiej niż wiele modeli słuchawek do co najmniej 5kzł. Może Ci być mało basu, jeżeli balans tonalny Pro900 jest OK, ale w HE-500 też go wiele nie ma. Myślę, że powinieneś się zapoznać z modelami Denona AH-D600 i AH-D7100, ewentualnie starszymi AH-D7000. Co do reszty urządzeń, to zdecydowanie polecam zestaw nr 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystko od jednego polskiego producenta, spasowane brzmieniowo i funkcjonalnie. Trzeba tu zwrócić uwagę, że dobór okablowania na tym pułapie cen i jakości sprzętu ma znaczenie, a wymienione w ofercie kable konkurują z produktami zagranicznymi o parokrotnie wyższej cenie.

Ukryta Zawartość

Z Sennheisera prawdopodobnie lepiej by Ci podeszły HD700 patrząc na repertuar.

Przecież HD700 to jest jeden z najbardziej przecenionych modeli słuchawek w obecnym asortymencie wśród wszystkich producentów :D

Gorzej to już tylko Denon D7100, które polecasz.

Myślę, że powinieneś się zapoznać z modelami Denona AH-D600 i AH-D7100

Raz że D7100 są okrutnie przecenione, dwa że to jest jakiś słuchawkowy subwoofer i "V'ka" okrutna.

Do kompletu brakuje jeszcze Twojej rekomendacji totalnie abstrakcyjnych cenowo Grado PS1000 :D

Wiadomo, że nie ma co się tak do końca sugerować wykresami i pomiarami, no ale te wykresy mówią chyba same za siebie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

hehe ;)

Może będę mieć niebawem DR.DAC3 u siebie to będę co nie co więcej wiedzieć, ale..

.. już mogę napisać, że z własnego doświadczenia, obserwacji i odsłuchów można wyciągnąć jeden wniosek: ludzie na forach zdecydowanie przesadzają z opiniami.

"nie ma co zbierać"

"niebo a ziemia"

"przepaść"

Takie same słowa czytam przy okazji opisów dosłownie wszystkiego co gra.

Litości..

Jak dotąd jedynie zmiana kolumn głośnikowych, słuchawek i pomieszczenia zmieniała mi dźwięk w skali "niebo a ziemia", "nie ma co zbierać" itp.

Wszystko inne co testowałem wprowadzało mikroskopijne zmiany w dźwięku, wręcz na granicy percepcji - a w dużej większości nie wprowadzało jakichkolwiek zmian.

Nie dajmy się zwariować z tym światem audio.

Paranoja jakaś :)

Chciałem się zapytać czy juz testowałeś dr. dac3? Interesuje mnie zgrywanie tego dac-a z HE-500?

+1

Im więcej się czyta, tym większy mętlik w głowie :D

Ja nie jestem na tyle wkręcony w audiofilię, żeby słyszeć pierdnięcie komara na jednym wzmacniaczu, a na drugim nie. Wystarczy mi coś, co nie będzie ograniczać he-500 i grać czysto, bez zniekształcania dźwięku w którąś stronę.

@up w takim razie czekam na Twoją opinię nt dr.dac3, bo póki co ciągle czaje się i kampię :D

I udało Ci się kupić słuchawki + dac? Ja mam dr. dac3 i miałem dr. dac2, słucham/łem na nich Beyerdynamic DT880 (250) i jestem bardzo zadowolony z jakości brzmienia i zastanawiam się nad zakupem Hifiman HE-400, które odsłuchiwałem w salonie audio i byłem pod wrażeniem. Zakładam więc, że HE 500 grają jeszcze lepiej. Dr. Dac 3 ma 2 wejścia słuchawkowe, drugie wejście jest mocniejsze do bardziej wymagających słuchawek. Sam dźwięk zależny jest w dużej mierze od opampów ( ja wymieniłem Muses 8920 na Muese 02) i bardzo fajnie gra, ale wszystko to oczywiście rzecz gustu, ja lubię neutralne, detaliczne brzmienie i dr dac3 to mi daje (można tez pokombinować z opampami, wszak zainstalowane seryjnie też grają). Zapewne jakbym wydał kolejne 1500 zł to bym miał lepszy dac z wzmacniaczem ale tak można iść do kolejnej półki cenowej i zawsze znajdzie się lepszy sprzęt.

Niestety, DR.DAC 3 jeszcze nie upolowałem.. (nie mogę trafić na używkę)

Ale słuchałem HE-400 zanim zdecydowałem się na zakup HE-500, więc mam porównanie.

Oba podpinałem do 10ES3

Pierwsza rzecz, to nie mogę napisać że któreś słuchawki są lepsze.

Grają po prostu zupełnie inaczej (mimo iż słychać ten charakterystyczny styl brzmienia ortodynamików)

HE-400 są nastawione na muzykalność i fun, czyli typowa "V-ka"

Aczkolwiek nie tak nachalna jak np. Denon D7100 czy Beyerdynamic DT990

HE-400 mocno ocieplają dźwięk, natomiast HE-500 są bardzo liniowe, ale mimo tego zachowują trochę muzykalność, sprawiając że słuchanie w nich jest b. angażujące.

Obie pary słuchawek mają cholernie szeroką scenę i bardzo wysoką klasę grania, jest w tym brzmieniu pewna lekkość, aksamitność.

Tak.. chyba "aksamitność" to najlepsze określenie.

Zakładając je na uszy, i puszczając muzykę od razu same oczy zamykają się - nie ma zarówno w HE-500 jak i w HE-400 nic z agresywności Grado, czy wyższych modeli Beyerdynamic

Sprawa jest prosta: jak lubisz "V-granie", to wypożycz HE-400

Jeżeli celujesz w neutralność i liniowość dźwięku to sięgnij po HE-500 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.