Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Yamaha A-700 Problem z Bassem

diskjokey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem ze swoim wzmacniaczem mianowicie dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz że lewy kanał nie załapuje potencjometru bass raz działa raz nie jak pogłośnię to załapie i gra dobrze jak przyciszę to już nie i tak w kółko na prawym kanale działa dobrze sprawdzałem kable czincz itp. czytałem gdzieś w necie że to może być wina przekaźnika lub zimnych Lutów bardzo proszę o pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam diskjokey

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Skoro czytałeś to jakie wnioski z tego czytania wyciągnąłeś i co zrobiłeś do tej pory samodzielnie żeby tę usterkę usunąć w zaciszu domowego ogniska przy pomocy narzędzi i umiejętności które posiadasz, bo chyba nie oczekujesz, że zdalnie te usterkę na podstawie tych informacji i bez wyników pomiarów da się usunąć o czyszczeniu potencjometrów na początek nie wspominając czego jeszcze samodzielnie nie zrobiłeś, aby bassssyyyyyyy się pojawiły wtedy gdy mają się pojawiać mianowicie doprowadzane kabelkami czincz do wzmaka przez yamaszkę wyprodukowanego.

GM

Ja Ci to usunę zdalnie siłą umysłu, ale potrzebuję najpierw przelew na 500 zł, żebym mógł się lepiej skupić...

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Skoro czytałeś to jakie wnioski z tego czytania wyciągnąłeś i co zrobiłeś do tej pory samodzielnie żeby tę usterkę usunąć w zaciszu domowego ogniska przy pomocy narzędzi i umiejętności które posiadasz, bo chyba nie oczekujesz, że zdalnie te usterkę na podstawie tych informacji i bez wyników pomiarów da się usunąć o czyszczeniu potencjometrów na początek nie wspominając czego jeszcze samodzielnie nie zrobiłeś, aby bassssyyyyyyy się pojawiły wtedy gdy mają się pojawiać mianowicie doprowadzane kabelkami czincz do wzmaka przez yamaszkę wyprodukowanego.

GM

Nie zrobiłem na razie nic do tej pory bo to zauważyłem dopiero dzisiaj wieczorem po prostu chciałem się upewnić jaka możne być przyczyna tego żeby jutro zacząć działać:) jeżeli były by to zimne luty to gdzie mam szukać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na początek warto przeczyścić potencjometry regulacji barwy (bass, treble, loudness) kontaktem PR.

Przeczyszczę potencjometry jakimś alkoholem ,ale na 100% to nie to bo jak wezmę na prawy kanał to jest ok.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przeczyszczę potencjometry jakimś alkoholem ,ale na 100% to nie to bo jak wezmę na prawy kanał to jest ok.

Bo już wiesz zapewne, że potencjometry regulacji barwy są podwójne i sekcja prawego kanału jest czysta a sekcja prawego brudna lub i tu jest gorzej, uszkodzona. Zacznij od czynności prostych środkami chemicznymi do tego przeznaczonymi.

GM

Bo już wiesz zapewne, że potencjometry regulacji barwy są podwójne i sekcja prawego kanału jest czysta a sekcja prawego brudna lub i tu jest gorzej, uszkodzona. Zacznij od czynności prostych środkami chemicznymi do tego przeznaczonymi.

GM

No dobrze wszystko rozumiem ,ale przyprzyjmy jak by nie był to pocentiometr tylko zimne luty to gdzie mam zacząć szukać bo nie wiem ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No dobrze wszystko rozumiem ,ale przyprzyjmy jak by nie był to pocentiometr tylko zimne luty to gdzie mam zacząć szukać bo nie wiem ?

W okolicach potencjometrow, wszytkich, przekaźnika głośników i samego przekaźnika i na końcu w układzie korekcji barwy.

GM

• Redaktorzy

WD-40 nie jest preparatem dedykowanym do elektroniki (cokolwiek o tym pisze sam producent). Znacznie lepiej psikac np. "Kontaktem".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

OK to jutro sprawdzę ten pocentiometry przeczyszczę wszystkie WD40 i napisze czy coś to dało pozdrawiam.

Pocentiometrów nie czyści i nie konserwuje się preparatem do odkręcania zardzewiałych śrub, ani środkiem do uchlewania się. Robi się to substancją do tego celu przeznaczoną. Tyłka też nie podcierasz papierem ściernym.

GM

OK to jutro sprawdzę ten pocentiometry przeczyszczę wszystkie WD40 i napisze czy coś to dało pozdrawiam.

Potencjometry na Boga.

Jak wleziesz między wrony krakaj jak i ony :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Potencjometry na Boga.

Jak wleziesz między wrony krakaj jak i ony :).

….

Zgadza się. Skoro mogą być „graniaki”, „gramki” i wszelkiej innej maści „drapaki”, to mogą być również „pocentiometry. Ha, ha, ha, hłe, hłe, hłe.

GM

Zgadza się. Skoro mogą być „graniaki”, „gramki” i wszelkiej innej maści „drapaki”, to mogą być również „pocentiometry. Ha, ha, ha, hłe, hłe, hłe.

GM

No niby tak tylko potencjometr to techniczna nazwa części, a graniak czy drapak to czułe określenia użytkowników.

Tyrtytka czy trytytka ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oooo ... widzę i tretytka.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No niby tak tylko potencjometr to techniczna nazwa części, a graniak czy drapak to czułe określenia użytkowników.

http://www.trytyt.com/index.php?site=art&idd=1&ida=1

https://www.motointegrator.pl/produkty/1206604-obejma-zaciskowatretytkatyrtytka-mammooth-20048-mm-100-sztuk

Pozdro

Yhy. Szczególnie czuły graniak, ma ogromnie wiele wspólnego z gramofonami. http://pl.wikipedia.org/wiki/Graniak

Chociaż gdyby spojrzeć z wielkim rechotem w usteczkach, to jednak ma. Diament w igiełkach wkładeczek drapaczków, jest jakby nie było, kamyczkiem. Ha, ha, ha, błe he, he, he, oj jakie to rozkosznie zabawne.

Posssssssdrooooooooooooooooooooooooooooo.

GM

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie w firmie - binda :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Witam a więc tak pocentiometr potraktowałem wd40 bo wydawał mi się najodpowiedniejszy z moich dostępnych środków w domu takich jak wd ,smar sylikonowy w spreju ,alkohol salicylowy ,ale nic to nie dało rezultatów więc poprawiłem luty lutownicą wszędzie tam gdzie mi kazał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i pomogło nie wiem dokładnie które luty były ''zimne'' bo jak jak piszę poprawiłem włączyłem i grało dobrze :) Pozdrawiam diskjokey

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.