Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz phono w Yamaha A-S2000 ?

kondi!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zainteresował mnie opis w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) atrykule dot. Yamaha A-S3000:

" (...) postanowiłem jednak wypróbować także źródło analogowe. I tu niespodzianka: było jeszcze lepiej. (...) Przedwzmacniacz phono w tym urządzeniu zajmuje osobną, dedykowaną płytę i przypomina przez to opcjonalne phonostages montowane we wzmacniaczach firm audiofilskich. Jak widać, nie tylko z wyglądu. Słuchanie czarnych płyt na Yamasze to czysta radość. Biorąc pod uwagę, że funkcję phono-pre w moim systemie pełni zwykle wypchany lampami ModWridht, moja obserwacja ma chyba swoją wagę. Nie twierdzę, że Yamaha gra dokładnie tak samo jak lampowy phono kosztujący ponad połowę tego, co cały ten wzmacniacz, ale było blisko, a zarazem bardzo przyjemnie. (...)"

i tu rodzi się moje pytanie ... czy we wzmacniaczu Yamaha A-S2000 też przedwzmacniacz Phono jest równie dobry ? Pewnie nie taki sam, ale czy jest wystarczająco dobry, aby podpiąć bezpośrednio gramofon ?

Dzieki za info

Kondi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

• Redaktorzy

Sukcesem praktycznie każdego dobrze grającego preampu gramofonowego jest jego sekcja zasilania, która najlepiej jak jest osobna - realizowana z innego zasilacza niż zasilacz wzmacniacza zintegrowanego. To niestety jest największy problem preampów wbudowanych we wzmacniacze stereo. Słyszałem A-S3000 w akcji, niestety nie wejścia Phono, zatem nie wypowiem się.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

i tu rodzi się moje pytanie ... czy we wzmacniaczu Yamaha A-S2000 też przedwzmacniacz Phono jest równie dobry ? Pewnie nie taki sam, ale czy jest wystarczająco dobry, aby podpiąć bezpośrednio gramofon ?

Wybierz się do sklepu gdzie mają ten model i niech Ci podłączą jakiegoś bardzo dobrze grającego CDka i jak najlepszy i dobrany gramofon do tej Yamahy . Wtedy będziesz wiedział jak gra mając odnośnik do CD czy DACa .

Jeżeli jest tam dobry preamp to i tak musisz dobrać wkładkę która się z tym preampem dogada .

Winyl to fajna sprawa ale nie ma lekko ;)

Wybierz się do sklepu gdzie mają ten model i niech Ci podłączą jakiegoś bardzo dobrze grającego CDka i jak najlepszy i dobrany gramofon do tej Yamahy . Wtedy będziesz wiedział jak gra mając odnośnik do CD czy DACa .

Jeżeli jest tam dobry preamp to i tak musisz dobrać wkładkę która się z tym preampem dogada .

Problem jest w tym, że nie ma już w sklepach AS2000 :-( stąd moje pytanie do osób mających styczność z tym wzmacniaczem. Co do wyboru wkładki to kolejny jeszcze dla mnie "magiczny temat" ... sam wzmacniacz ma opcję do wyboru (MM/MC).

Winyl to fajna sprawa ale nie ma lekko ;)

... właśnie widzę, że wybór źródła analogowego nie jest łatwą sprawą. Nie chce wydać fortuny na gramofon ... szukam najtańszej opcji, która będzie porównymalna (lub oczywiście lepsza) jakościowo niż mój CD (mam także Y2000)

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

• Redaktorzy

Myślę, że czeka Cię zakup preampu zewnętrznego. Ten wbudowany w A-S2000 działa poprawnie, ale niestety odstaje od dobrych pre zewnętrznych, niekoniecznie drogich.

Myślę, że czeka Cię zakup preampu zewnętrznego. Ten wbudowany w A-S2000 działa poprawnie, ale niestety odstaje od dobrych pre zewnętrznych, niekoniecznie drogich.

Nie slyszal, a mysli i bajki opowiada. Ludziom meci w glowie madrala. Jak sam wczesnie napisales, nie wypowiadamy sie jak nie mamy nic do powiedzenia :-)

A ja slucham na codzien gramofonu w podobnej cenie jaka miala yamaha a-s 2000. Jestem bardzo zadowolony, baaardzo. Oczywiscie to kwestia gustu, ze mi odpowiada.

• Redaktorzy

A-S2000 sluchalem w torze analogowym. Nawet mialem przez tydzien w domu na testach.

Z kolei A-S3000 slyszalem w lipcu 2013 w salonie TopHiFi, czyli kilka dni po tym jak seria S3000 pojawila sie w polskich salonach. Niestety gramofonem nie dysponowali. Lecialo CD i pliki. Jestem przekonany ze pre Phono w A-S3000 nie gra wybitnie i lepiej zagra zewnetrzny preamp gramofonowy.

I to jest to, co mam do powiedzenia w tym temacie. Poparte doswiadczeniem. A Ty? Co masz do powiedzenia w tym temacie?

mozesz podac jakies przyklady?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Ja A 3000 i jego preamp phono słyszałem osobiście w konfrontacji z wzmacniaczem Rogers i phono tego wzmacniacza . w obu przypadkach + zewnętrzny transformator do wkładek Mc .A 3ooo kosztuje 20.000 zł. i jego preamp jest niewart tej ceny lub odstaje od reszty tory jak kto woli. Kangie dobrze radzi ,mówiąc ,że te przedwzmacniacze gramofonowe montowane do integry są niewystarczające. Jak juz się bawić w winyl to porządnie i z przytupem.......ile masz na to kasy?

• Redaktorzy

mozesz podac jakies przyklady?

Chociażby:

- iPhono

- LAR LPS-1

- Phast

Akurat dwa pierwsze miałem wtedy na stoliku i porównywałem brzmienie. Różnice ZNACZNE.

Ja A 3000 i jego preamp phono słyszałem osobiście w konfrontacji z wzmacniaczem Rogers i phono tego wzmacniacza . w obu przypadkach + zewnętrzny transformator do wkładek Mc .A 3ooo kosztuje 20.000 zł. i jego preamp jest niewart tej ceny lub odstaje od reszty tory jak kto woli. Kangie dobrze radzi ,mówiąc ,że te przedwzmacniacze gramofonowe montowane do integry są niewystarczające. Jak juz się bawić w winyl to porządnie i z przytupem.......ile masz na to kasy?

Jak zawsze wszystko zależy od kasy... wtedy będzie jaśniej czy to pre Yamaszcze może być , czy trza i można szukać czegoś innego

robiz

dzięki za wymianę opinii ... w tym momencie muszę podjąc kluczową decyzję czy otwierać analogowe drzwi w moim systemie. Zastanawiam się poważnie nad Ad Fontes ... decyzja nie jest łatwa.

Jedno jest pewne, jak kupię gramofon - na razie będzie grał podłączony bezpośrednio do mojego wzmacniacza ... i pewnie potem się zacznie ... :-)

... właśnie widzę, że wybór źródła analogowego nie jest łatwą sprawą. Nie chce wydać fortuny na gramofon ... szukam najtańszej opcji, która będzie porównymalna (lub oczywiście lepsza) jakościowo niż mój CD (mam także Y2000)

To nawet nie kwestia kasy ale cierpliwości .

Najpierw musisz zgrać wszytko razem przy kilku niewiadomych , później walka z handlarzami i i płytami ze śmietnika a później zabawa z płytami ich przechowywaniem myciem itd .

Podobne pytanie jak Ty zadałem o preampie w Denonie PMA-2020AE . Okazało się że ma dobrej klasy preamp . Miałem 2 gramofony i lepiej mi się zgrał z gramofonem o ponad połowę tańszym a całość gra tak że nic więcej kombinować nie chcę .

Tak więc odpowiedz sobie pytanie czy chcesz w to wchodzi ?

;)

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

To jest jak ze wszystkim, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Do tego taka istotna rzecz: osłuchanie. Dobrze jest posłuchac tego i owego by wypowiedać się autorytatywnie. Koledzy piszą, że pre wbudowane są be (mają rację) bo poprobowali już tych lepszych, tych co to obok sprzetu stoją i nikogo się nie boją :) Vinyl jest drogi. Daj sobie spokój. Kup dac'a, postaw jakiegoś serwera i jazda :) Tu też są problemy natury finansowej ale nie aż takie :)

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

To nawet nie kwestia kasy ale cierpliwości .

Najpierw musisz zgrać wszytko razem przy kilku niewiadomych , później walka z handlarzami i i płytami ze śmietnika a później zabawa z płytami ich przechowywaniem myciem itd .

Sama prawda ,lepiej bym tego nie ujął.Jesli chodzi o przedwzmacniacze gramofonowe wbudowane w integry ,to mam zdanie ,że aplikowane są tylko po to, aby były.Można od tego zacząć ,ale to brzmieniowo jest co najwyżej poprawne. Nie rozumiem konstruktorów Yamaha a3000 bo produkt plasuj się na najwyzszej ich półce cenowej ,a to nieszczęsne pre jest słabe.Ja też zaczynałem od wzmacniacza z wbudowaną sekcją phono(audi innovation 500,ponad20 lat temu) i myślałem ,że złapałem Boga za nogi .....do momentu kiedy wpiąłem w tor zewnętrzne pre.To jest przejście na zupełnie inny poziom reprodukcji dźwięku.
  • Redaktorzy

Otóż to. Ale żeby dojść do takich wniosków, trzeba się osłuchać. Jakiś czas temu słuchałem jak gra muzyka z zestawu z drogą integrą Accuphase (ok. 20 000zł). Niestety wejście Phono pozostawiało wiele do życzenia.

Nie rozumiem konstruktorów Yamaha a3000 bo produkt plasuj się na najwyzszej ich półce cenowej ,a to nieszczęsne pre jest słabe.

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie:

Jesli chodzi o przedwzmacniacze gramofonowe wbudowane w integry ,to mam zdanie ,że aplikowane są tylko po to, aby były

Myślę, że to prawda. Klient pyta się w salonie co dany wzmacniacz "ma". I pre gramofonowe "ma" ;)

A co wy się ludzie dziwicie. Przez ostatnie 20 lat gramofon na rynku audio praktycznie nie istniał. Jeśli jakaś firma wbudowywała tą opcję w swój wzmacniacz to chyba tylko po to, żeby jak jakiś dziadek, który jeszcze ma płyty i będzie chciał sobie kupić nowy sprzęt żeby nie poszedl do konkurencji.

Nie mam doświadczenia z porządnymi preampami zewnętrznymi ale mam doświadczenia z dobrymi odtwarzaczami CD i DACami .

Z wejściem phono w PMA2020AE Dual 505-4 i wkładką DN165 gra na poziomie najlepszych CDków i DACów jakie miałem .

Może idealna synergia obu i w moim systemie ?

W porównaniu odpadł Technics 1210MKII z Denonem 304MKII a powinno być na nim lepiej . I tu albo brak tej synergii albo kiepskie wejście MC w tym Denonie .

Nie wiem , nie będę kombinował . Kupię niedługo myjkę i kilkanaście winyli które bym chciał mieć .

Górna połowa płytki to pre gramofonowe w tym Denonie .

Widać dobre Elna Silmic i dobre polipropyleny .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.