Skocz do zawartości
IGNORED

pomoc w doborze - sprzęt stereo ok 4000

Brzyku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam jak każdy i mam dalsze pytania.

Planowany zakup stereo. Proste.

Do wyboru pomiędzy :

Onkyo 8050 lub Yamaha RN500.

Doczytałem że każdy " lubi" inne kolumny.

Pokój: 20 m2 + skośny ( wysoko) sufit ( szcyt >3m ); zabudawowany

styl: deep purple, zeppelin, acdc, clapton, dire straits, nora j, troche bluesa ).

doatkowo podłączenie pod tv do codziennego uzytku. Filmów mało oglądam.

słuchałem:

Monitor Audio MR4, MR6, BX5

Melodica BL 30, 40

Najbardziej podeszły mi MA MR6 na yamaha r-n500.

Miałem prez moment podłączone Heco Music Style 500. Ale jużnie miałem więcej czasu na odsłuch.

Melodici 40 na Onkyo - jakoś dziwnie u grały w porównaniu z Monitorami.

Odtwarzacza CD nie wliczałem w koszty zakupu.

Podpowiecie? swoje zdanie?

Witaj,

wybieraj konfigurację taką, jaka się Tobie podoba. Do listy odsłuchu koniecznie dołożyłbym dwie polskie konstrukcje - Pylon Audio Sapphire 25 oraz Audio Academy Phoebe III. Pylon będzie mocny, dynamiczny, szybki, ekspresyjny, natomiast Audio Academy równiejsze, świetnie wypełnione, bardzo spójne, stawiające bardziej na brzmienie, barwę, ciepło niż dynamikę czy szybkość.

Warto także posłuchać zestaw Indiana Linę Tesi 560, to świetna konfiguracja z R-N500.

Jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

z Pylonami jest u mnie ciężko.

Mimo że są w ofertach sklepów stacjonarnych - pewnie wszystko na zamówienie.( brak możliwości odsłuchu).

A chętnie bym przesłuchał.

pytanie kolejne:

Czy można powiedzieć że dany sprzęt gra dobrze z np melodicą a inny z Monitorem, Pylonem?

Pytam bo tak zostałem poinformowany i w sumie nie przełączono mi "na krzyż " kolumn.

Ile czasu potrzeba żeby wsłuchać sie w kolumny? ( sprzęt).

kiedy właściciel sklepu powie STOP.? Ile będzie miał cierpliwości?

Mimo że są w ofertach sklepów stacjonarnych - pewnie wszystko na zamówienie.( brak możliwości odsłuchu).

Omijaj szerokim łukiem sklepy, które proponują nabycie sprzętu bez odsłuchu. Tutaj masz listę porządnych salonów audio, które raczej sprzedają to co mają:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ile czasu potrzeba żeby wsłuchać sie w kolumny? ( sprzęt).

Tyle ile będzie potrzeba. Jeden odsłuch trwa do 2 godzin (więcej nie wytrzymasz) ale nikt nie powiedział, że odsłuch musi być tylko jeden. Aż takich tłumów (szczególnie w dni powszednie w czasie gdy klienci siedzą w pracy) w salonach audio nie ma, żeby odmawiali odsłuchów. Trzeba się tylko telefonicznie umówić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle ile będzie potrzeba. Jeden odsłuch trwa do 2 godzin (więcej nie wytrzymasz) ale nikt nie powiedział, że odsłuch musi być tylko jeden

Ile wytrzyma sprzedawca? Przeciez nie ma pewności że u niego zakupie sprzęt który mi sie nie spodoba?

Przepraszam - pisze pod kątem swojej specyfiki pracy.

Przeciez nie ma pewności że u niego zakupie sprzęt który mi sie nie spodoba?

A to już ryzyko sprzedawcy. Generalnie salony mają wysokie marże, a przed południem tak jak napisałem jest mały ruch. Więc nie bój żaby.

PS1. Na odsłuch weź swoje ulubione, znane Ci płyty CD.

PS2. Tradycyjnie też polecę dokonanie na koniec w salonie odsłuchu zestawu 3-4 razy droższego czyli za 12-15k. Tak zagrałby zestaw używany za 4k. Będziesz miał cenne doświadczenie.

Tak zagrałby zestaw używany za 4k.

tak

czytałem tematy na o wartości sprzetu używanego..

I pewnie taki sprzęt może pograc dłużej niż nówka na gwarancji.

Jednak na razie skupiłem sie na nowym osprzęcie.

Niegdy wczesniej nie miałem dobrego audio.

W "zabawie" z używkami jest dodatkowy element - adrenalina, lecz biorąc pod uwagę ile możesz zyskać, a ile stracić na jakości warto wziąć te opcję pod uwagę, no chyba, że masz jakieś złe doświadczenia i już nie chcesz.

Niedawno policzyłem, że w swoim życiu na "pewnym znanym portalu aukcyjnym" kupiłem do tej pory blisko 15 używek ( cd, wzmacniacze i kolumny ) i jakoś (odpukać) nie przejechałem się. Kwota, którą dysponujesz moim zdaniem nie jest na tyle wysoka,żeby poszaleć z nowym sprzętem, choć oczywiście to kwestia preferencji. Jednak świadomość, że za te kilka tysięcy można mieć używany sprzęt wyższej klasy jest kusząca ;-) U mnie zawsze wygrywało to z zaletami "nówek" , czyli po prostu z gwarancją ;-)

Smuga cienia spowija..;-)

Myślę że masz całkowitą rację. Ale.. Ze sprzętem nie mam żadnego doświadczenia. W życiu kilkukrotnie gwarancja uratowała mnie od kosztów. Najbardziej przy samochodzie ale to nie miejsce na to . Dlatego na razie skupiam się na gwarancji.

Co do sprzętu: Nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.

Fakt sprzedawca też mi może wcisnąć co uważa.

Nie należy się spieszyć z zakupem ale czekać pół roku na okazję też ciężko.

Nie wiem czy to dobre myślenie gdy apetyt rośnie w miarę jedzenia:

Sprzedać tańszy sprzęt mniej boli aby kupić potem coś lepszego.

Co do sprzętu: Nie mam pojęcia na co zwrócić uwagę.

Fakt sprzedawca też mi może wcisnąć co uważa.

Jeżeli wybierzesz się do salonu audio z listy, którą zawarłem w poście #4, to tam raczej badziewia nie sprzedają. Inna sprawa, że budżet 4k na nowy sprzęt to raczej niewielka kwota, więc jakiegoś super wyboru też nie będzie (gdyby salon nie miał zbyt dużego wyboru w tym budżecie to zostają sklepy typu Media Markt). Po prostu idź na odsłuch, w trakcie odsłuchów notuj swoje wrażenia oraz czego słuchasz (wzmak, kolumny, cd, kable) i potem tutaj napiszesz co Ci się podobało a co nie. Generalnie Twoim najlepszym doradcą powinny być własne uszy.

Wiem.

Ale jak pisałem na początku nie jestem maniakiem. Dobrze posłuchać na dobrym sprzęcie.

Jednak mój budżet i tak da mi więcej niż stara wieża z liceum.

Jezeli sklepy z postu są ok to we wtorek skocze do jednego.

Przepraszam za post pod postem.

Proszę nie śmiejcie się.

Na temat podłogowego nagłośnienia już trochę czytałem, trochę wy mi pomogliście jednak nie będę tworzył nowego wątku.

Nie śmiejcie oznaczało : Brakuje mi miejsca na duże kolumny.

Nas razie.

I chce tymczasowo chyba MIEĆ coś, czyli coś mniejszego.

Doradźcie mi w kwestii "podstawek".

Jak pisaliście mogą być używki w tym momencie.

Nie wiem w jakich cenach się obracać i co wziąć pod uwagę.

Może ktoś chce wymienić?

Przepraszam za zamieszanie.

Swoją drogą i tak pojadę posłuchać coś mniejszego.

Ile wytrzyma sprzedawca? Przeciez nie ma pewności że u niego zakupie sprzęt który mi sie nie spodoba?

Przepraszam - pisze pod kątem swojej specyfiki pracy.

Generalnie to taka branża i zawód, że jak ktoś nie ma cierpliwości do klienta, to powinien zmienić zajęcie. Nie powinieneś się zatem przejmować takimi rzeczami, aczkolwiek też, tak jak Ty nie lubię być dla kogoś ciężarem i miałem podobne rozkminy. Proponuję zadzwonić i spytać się, kiedy mają największy luz, bo potrzebujesz więcej czasu na odsłuch.

Ja wziąłem swoje płyty, podłączyli mi sprzęt i zajęli się swoimi sprawami na komputerach, jak miałem pytania to się odzywałem, a tak to nikt mi tyłka nie zawracał. To było w Bydgoszczy.

Innymi razy rozmawiałem ze sprzedawcami w Olsztynie, w Białymstoku, nie słuchałem ale każdy potrafił poświęcić sporo czasu na rozmowę i byli w nią zaangażowani.

Również tutaj na forum prowadziłem prywatną korespondencję z q21. Miałem sporo pytań i na wszystkie dostałem konkretne odpowiedzi. I właśnie ten sprzęt, który z rozmowy z q21 wypłynął, będę kupował.

Z doświadczenie mogę powiedzieć, że sprzedawcy są spoko, nie trafiłem jeszcze na buca.

jak zapisywałem sie na termin - kątem oka - notes był nie zapisany:)

Ale " okienko sie dla mnie znalazło między odsłuchami. heheh.

Pomoc akurat miałem - zmiana kabli w kolumnach oraz wymiana płyt.

Wybór kolumny powinien być w odsłuchu pasujący właśnie mi.

Ale gdzie i co wysłuchać - na co zwrócić uwagę - radziłem sobie sam.

Każdy ma w sumie inny słuch , co innego słyszy.

• 3 tygodnie później...

Dziś słuchałem Y + MA BX2

dla mnie całkowicie nijak. powiedziałbym że moja stara wieża gra przynajmniej tak samo.

Nie wiem czy w temacie podstawkowych cos da się wymyślić/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.