Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo czy kino domowe na start 5-6tys

motomike

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w skompletowaniu nagłośnienia w salonie w nowym domu. Postaram się opisać obecnie posiadany sprzęt oraz co chciałbym osiągnąć.

1. TV, BD, dekoder używać jako kino domowe ( lub dźwięk puszczony po przez wzmacniacz/amplituner stereo )

2. Podpiąć obecnie posiadany CD do kina lub nowego amplitunera stereo ( głownie soul, hip-hop, reggae, rock ) może w przyszłości jakiś gramofon do odsłuchu sporej płytoteki na czarnej płycie.

Obecnie konfiguracja:

Marantz CD-63 MKII

Pioneer A-307R

Aegis Neo One

Toshiba BDX-3200

VU+ DUO2

TV LED

Salon około 28m2

Obecne głośniki oraz wzmacniacz zostawiam do odsłuchu gramofonów które używam do DJ-owania.

Samemu bardziej skłaniam się ku opcji stereo i dwóch frontach które chciałbym używać również do oglądania TV, SAT czy serwisu typu Netflix ale ewentualnie opcja rozbudowy jest brana pod uwagę.

Sprzęt nie musi być nowy, jedynym wymogiem co do głośników jest to ze muszą być w kolorze białym ( urządzamy dom w stylu skandynawskim wiec muszą komponować się z reszta wystroju )

Jeżeli chodzi o amplituner stereo ze złączami cyfrowymi w tym budżecie przeważnie polecane są:

Onkyo TX-8050

Marantz PM6005

Yamaha R-N500

Kolumny np: Canton Chrono 509 DC

Będę wdzięczny za jakieś propozycje.

Cześć.

Skoro masz kolekcję płyt winylowych czyli będziesz często słuchał muzyki to zdecydowanie kup zwykły wzmacniacz a nie amplituner kina domowego -wzmacniacz zagra o niebo lepiej. Wzmacniacz połączysz z TV tanim DACiem za 130zł.

Z używanymi kolumnami w kolorze białym będzie problem - ostatnio widziałem na niemieckim portalu świetne kolumny Canton RC-L właśnie w kolorze białym ale już ktoś je kupił.

Witam

Proszę o pomoc w skompletowaniu nagłośnienia w salonie w nowym domu. Postaram się opisać obecnie posiadany sprzęt oraz co chciałbym osiągnąć.

1. TV, BD, dekoder używać jako kino domowe ( lub dźwięk puszczony po przez wzmacniacz/amplituner stereo )

2. Podpiąć obecnie posiadany CD do kina lub nowego amplitunera stereo ( głownie soul, hip-hop, reggae, rock ) może w przyszłości jakiś gramofon do odsłuchu sporej płytoteki na czarnej płycie.

Obecnie konfiguracja:

Marantz CD-63 MKII

Pioneer A-307R

Aegis Neo One

Toshiba BDX-3200

VU+ DUO2

TV LED

Salon około 28m2

Obecne głośniki oraz wzmacniacz zostawiam do odsłuchu gramofonów które używam do DJ-owania.

Samemu bardziej skłaniam się ku opcji stereo i dwóch frontach które chciałbym używać również do oglądania TV, SAT czy serwisu typu Netflix ale ewentualnie opcja rozbudowy jest brana pod uwagę.

Sprzęt nie musi być nowy, jedynym wymogiem co do głośników jest to ze muszą być w kolorze białym ( urządzamy dom w stylu skandynawskim wiec muszą komponować się z reszta wystroju )

Jeżeli chodzi o amplituner stereo ze złączami cyfrowymi w tym budżecie przeważnie polecane są:

Onkyo TX-8050

Marantz PM6005

Yamaha R-N500

Kolumny np: Canton Chrono 509 DC

Będę wdzięczny za jakieś propozycje.

Jakim budżetem dysponujesz?

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Witaj,

jeśli zależy Ci na możliwie najlepszej jakości dźwięku, wybierałbym pomiędzy wzmacniaczem Marantz PM6005 a świetnym wzmacniaczem NAD C356 BEE DAC, czyli w wersji z wbudowanym dobrym przetwornikiem. Warto także posłuchać Quad Vena Metal.

Wybór kolmn natomiast zaleźy od Twoich indywidualnych preferencji, warto posłuchać Canton'a, chociaż bardzo dobrym rozwiązaniem może być Dali Zensor 7, Triangle Color Floorstand czy Q Acoustics QA2050i.

Możemy oczywiście zastosować jeden z modeli podanych przez Ciebie amplitunerów, jednak będzie to o klasę gorsze brzmienie, na plus natomiast funkcjonalność sieciowa.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Np Monitor audio silver 8 lub 10 z audiolabem 8200CD z wzm.audiolab 8200A lub atoll IN100.CD ma niezłego DAC-a na pokładzie z dobrym usb.Zestawy grają przyjemnie i nie kosztyją majątku. MA 8 plus audiolabCD/8200A kosztuje ok.10 tyś. PLN.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Dziękuje za szybkie odpowiedzi oraz propozycje.

Odnośnie budżetu to nie chciałbym przekroczyć 5-6tys na początek chyba ze jeszcze coś uda się odłożyć bo planowany zakup sprzętu już po przeprowadzce w okolicach marca/kwietnia.

Odnośnie kolekcji winyli to głownie single w 95% na których gram jak znajdę chwile czasu wiec gramofon odsłuchowy do tego zestawu to jakaś odległa przyszłość.

Kolumny Dali jak i Monitor Audio to już kwestia ceny około 4k za parę, Canton Chrono wersja 509 można ja dostać w cenie poniżej 3k gdzie 509.2 to już 4k. Czy duża jest różnica pomiędzy tymi dwoma modelami ?

Audiolab przy obecnym budżecie raczej odpada ale nie skreślam go, co do CD zostanę narzazie przy Marantz i ewentualny upgrade zrobię w później.

Postaram się zajrzeć do lokalnego sklepu i zobaczymy co oni maja na stanie i ewentualnie na jakiś odsłuch.

Ewentualnie co polecacie z używek wartego uwagi ?

Nie wiem Motomike, czy interesuje Cię sprowadzanie sprzętu z Niemiec. Ale na dzień dzisiejszy znalazłem takie białe używane kolumny w Twoim budżecie:

LINK1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

LINK2

Ukryta Zawartość

LINK3

Ukryta Zawartość

LINK4

Ukryta Zawartość

LINK5

Ukryta Zawartość

LINK6

Ukryta Zawartość

(kolumny z linku 6 nie mają podanego modelu a jedynie cenę za nowe).

Wrzucam te linki jako propozycje do dyskusji - nie wszystkie słyszałem, więc się nie będę wypowiadał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zensory jeśli za kilka mcy, to mogę swoje odstąpić za rozsądną cenę w stosunku do tego, ile piszesz, że nowe kosztują, bo chce przejść półkę wyżej, np na ikony. Ale to faktycznie dopiero kwiecień, bo póki co kupuje DAC i końcówkę, obie rzeczy Audiolaba. Słuchałem tej elektroniki wczoraj i mogę polecić połączenie Audiolab + Dali z czystym sumieniem bo sam to wybrałem.

Nie wiem Motomike, czy interesuje Cię sprowadzanie sprzętu z Niemiec. Ale na dzień dzisiejszy znalazłem takie białe używane kolumny w Twoim budżecie

Henn jak najbardziej pod 6 już pisałem i okazuje się ze wystawione są po przez znajomego wiec trzeba bezpośrednio na numer podany w ogłoszeniu by się coś dowiedzieć od właściciela. Spróbuje jutro.

Zensory jeśli za kilka mcy, to mogę swoje odstąpić za rozsądną cenę w stosunku do tego, ile piszesz, że nowe kosztują, bo chce przejść półkę wyżej

insaimz jak możesz to wyślij mi na priva ile za nie będziesz chciał i może jakieś dodatkowe info i zdjęcia ?

Gość numik

(Konto usunięte)

Zensory jeśli za kilka mcy, to mogę swoje odstąpić za rozsądną cenę w stosunku do tego, ile piszesz, że nowe kosztują, bo chce przejść półkę wyżej, np na ikony. Ale to faktycznie dopiero kwiecień, bo póki co kupuje DAC i końcówkę, obie rzeczy Audiolaba. Słuchałem tej elektroniki wczoraj i mogę polecić połączenie Audiolab + Dali z czystym sumieniem bo sam to wybrałem.

potwierdzam - połączenie w pełni spasowane, mam i tylko ewentualnie lampa je zastąpi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.