Skocz do zawartości
IGNORED

Vienna Acoustic Bach czy AA Mimas ?

QrwiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie o co jeszcze z głośników brać od uwagę do 3000 zł- mogą być używane. Dla mnie najważnieszczy jest przejrzysty dzwięk z ogromną sceną. Nie lubię jak muzyka zamyka się w skrzynkach kolumnowych i daje wrażenie przylepionej do nich.

Pytam dlatego iż muszę się znowu umówić na odsłuch i nie wiem w czym się obracać. Możę ESA Ostinato 2. Wszelke porady mile widziane bo jednak kupienie sprzętu pod siebie to wielka i długa przygoda. Wiem, że możecie powiedzieć żebym kierował się własnymi odczuciami tylko ja nie wiem jakie głośńiki brać pod uwagę. Tak jak pisałem wyżej słuchałem już AA Mimas II i VA Bach ale jednak czuję niedosyt aby zdecydować się na kupno. Wystarczy, że napiszecie modele kolumn jakie mam brać na odsłuch uwzględniając moje preferencje co do odioru audio.

Wielkie dzięki za wszelką pomoc.

wydaje mi się, że poprostu zestawienie MF i VA jest b. dobre. Co jeszcze to zależy z jakim wzmacniaczem. Z MF Fajnie grały Proacki 125 (ok 6000złnowe, wiec tylko używki ci pozostają) ale to nie jest tak plastyczny dźwięk jak w VA, grają zwiewniej. Triangle Antal grają ogromną sceną, z MF b. dobra góra, ale jak to Triangle bas jest ich najsłabszą stroną (nie schodzi nisko), no i to Triangle trzeba ich posłuchać. Ja niestety słuchalem modelu prosto z paczki i byłem rozczarowany grały niespujnie, ponoć jak się rozkręcą jest ok. Dynaudio 72 sympatyczne, ale to nie partner dla MF, raczej dla NAD.

AA już znasz, pozostałbym przy Bachach skoro ci się tak podobają.

Sorki za błąd. Wczoraj napisałem, że odłuchiwałem VA Bach z Rotelem 1060/1070 a dzisiaj przeglądając zdjęcia okazało się, że był to Rotel RA-02 i cdRCD 02 co nie zmienia faktu, że nie jest to dobre zestawienie sprzętu (ocena czysto subiektywna)

Dołączam kilka fotek

[obrazekLUKASZ-185842_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miało być kilka :)

[obrazekLUKASZ-185847_1.jpg] [obrazekLUKASZ-185847_2.jpg] [obrazekLUKASZ-185847_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3659-100002774 1170259925_thumb.jpg

post-3659-100002775 1170259924_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze MIMASY II

[obrazekLUKASZ-185848_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do MF i VA to słuchałem swoejego A300 oraz A3 z Mozartami, i przez chcwilę z Bachami, i było b fajnie - brzmienie bogate, wciągające, alikwoty, głos prawdziwy, stereofonia b dobra.

mi brakowało trochę dynamiki, ale najwyraźniej Musicale dobrze się łączą z VA

Skandal! :) ;)

Pozostają ci używki, Mf można trafić, teraz już nawet 3.2

Co do dynamiki to nie pomyśłałem, ze Teraz może miećna myśli oba elementy MF`a Cd i wzmak., wówczas może faktycznie tak jest.

co do dzielonego rotela, ostatnio przez chwilę słuchalem czegoś z wyższych modeli (nie pamiętam oznaczenia), kócówka mocy b. spora. Grał z olbrzymimi podłogowymi Quadralami, CD nie pamiętam. Miało to już na tyle dużą klasę, że nie sposób pomylić tego z budżetówką, ale jak dla mine to nie to. Gra poprawnie, czysto, czytelnie, ale gdzieś sięzagubiły emocje. Nie wiem jak to dokładnie określić, gra niby dobrze, ale nie czaruje, nie wciąga, chociaż już tochę kosztuje.

Ja dokładnie jestem tego samego zdania. Ja podczas arii Ave Maria śpiewanej przez Andra Bocieli nie mam dreszczy i ciarki mnie całego nie obejdą to sprzęt taki sobie. :) Gra poprawnie, czysto ale jak nie ma w tym emocji to nie dla mnie. Przeciez ja nie będę słuchał w dobrym dzwięku Cocojumbo czy Nas ne dogoniet (nie wiem jak to sie pisze).

Zastanawiam się czy jak kupię wzmacniacz uważany jako HI-END wśród wzmacniaczy a mianowicie Accuphase E-207, który ma cenę powiedzmy równą Muscaly Fidelity X-80 to dzwięk uzyskany z niego będzie wart tych pieniędzy. Przecież ten wzmacniacz to już 11 lat kiedy wszedł na rynek. Pytam dlatego, iż na allegro jest wystawiona jedna sztuka takiego wzmaka i nie wiem czy jest sens zawracać sobie głowę. Nastepnie chcę posłuchać ...http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32503186 i chciałbym przeczytać wasze opinie na ten temat.

A tak na marginesie co wy byście zrobili na moim miejscu mając 5000-6000 zł na wzmacniacz i kolumny.

Pokój to 18 m2

CD-ka kupię troszkę poźniej ale już na raty bo zbankrutuję. Narazie mam DVD, którego będę zmuszony przez jakieś 2 miesiące używać.

Naprawde, im więcej szukam tym bardziej jestem zakręcony.

QrwiQ

Nie śpiesz się za bardzo. Cała przyjemność przecież w gonieniu króliczka :-). Doradzam min. miesięczne przerwy pomiędzy kupowaniem poszczególnych elementów zestawu. A skoro masz 18 m.kw. i pragniesz przejrzystości i stereofonii to zdecydowanie sugeruję odsłuchanie paru dobrych monitorów.

A myślisz, że z Vincentem sv 231 , SONUS FABER MINUETTO zagrają dobrze czy to jednak inna półka.

Ładne to one są i jak czytam recenzje to chce się jechać ich przesłuchać. Tylko nie wiem czy sprzedawca SONUSów jak zobaczy mnie z Vincentem nie umrze ze śmiechu :)

[obrazekLUKASZ-186044_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciężko znaleźć jakąś konkretniejszą informację o tych głośnikach. Nawet na stronie SF o nich nie ma ani słowa. Produkcję zakończono gdzieś ok. 1997-98 roku. Były recenzowane w HFiM dawno temu, chyba w 1995 roku.

Ja sluchalem SF concerto home z Vickiem SV-233, sposob grania jaki prezentowaly SF w ogole mi sie nie podobal,

Vicek mimo szczerych checi nie umial juz im pomoc ;). Poza tym brzydkie sa (argument nieakustyczny) ;>.

>Nijaki

To zabawne, bo w moim przypadku odsłuch z SV-233 spowodował zainteresowanie się SFCH, które przedtem uważałem za stylowy mebel. Wszelkie inne kolumny za podobną cenę (ELAC z serii 200, Dynaudio Audience, KEF Q7) zabrzmiały z rzeczonym Vincentem krzykliwie lub bezpłciowo. Stylistykę mają powiedzmy klasyczną, jak ktoś lubi high tech i skandynawski postmodernizm to nie będą za dobrze pasowały. Natomiast klasa wykonania w tej cenie jest wysoka.

Niestety Qrwiq Twojego Vincentego nie znam, natomiast Minuetto to był mój pierwszy kontakt z produktem SF. Było to dawno temu jak zaczynałem się w audio bawić na poważnie. Minuetto to kolumienki kapryśne i nie ze wszystkim grają dobrze tak jak n.p. Concertino, za to jak się je dobrze zestawi potrfią od Concertino zagrać dużo lepiej, dźwiękiem po prostu z innej półki. Jedno z takich dobrych połączeń, które nie rujnowało nabywcy w owych czasach to Sonusy z Densenem B100 i CD California Audio Labs (podstawowy model), z resztą na Densenie to i z CD Kenwooda 7060 było już do przyjęcia. Jakkolwiek są to kolumny piękne i luksusowo wykończone oraz dobrze grające, to jednak dźwiękowo ustępują np. proponowanym przez kolegów, jako dobre monitory Dynaudio 52, głównie ze względu na niższej jakości wysokie tony. Co by nie mówić - mnie się trochę łza w oku kręci jak sobie na tę fotkę patrzę.

No to biore sobie pod uwagę

VA Bach (używane wchodzą w gre 2000-2500)

VA Haydn (mogą być nowe)

Dynaudio A 52 ( uzywane 2000-2500)

I jak się odezwię sprzedawca SF to też do niego podjade- co mi szkodzi a może tak jak tobie zegarmistrz łza mi się zakręci na ich widok i brzmienie.

Zegarmistrz

Dobrze rozumiem, że Dynaudio 52 lepiej grają górą od SF.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.