Skocz do zawartości
IGNORED

Vienna Acoustic Bach czy AA Mimas ?

QrwiQ

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie tytuł mówi sam za siebie. Jestem jeszcze przed kupnem i chciałbym posłuchać waszej opinii na temat tych kolumn. Cena podobna a nie wiem jak jest z brzmieniem. Jeżli słuchaliście tych zestawów to wyklikajcie kilka zdań na ich temat. Wielkie dzieki za wszelkie rady.

Mimasów nie słuchałem. Bachy mi się dość podobały, moim zdaniem zdeklasowały w mgnieniu oka B&W 603 S3 oraz Triangle Zerius. Grają dość ciepło, jedwabiste wysokie, sporo basu. Niezłe przetworniki i solidna konstrukcja. VA raczej nie ma zorientowania na totalną neutralność, ale przy długich odsłuchach niekoniecznie audiofilsko nagranych płyt takie brzmienie może wygrać np. z tym co proponuje powiedzmy ProAc. Z drugiej strony Mimasy są dwukrotnie tańsze, co samo w sobie stawia je na mocnej pozycji. Trochę bym się jednak zdziwił, gdyby tania kopułka Tesli wygrała z renomowanym Seasem, a nawet drobne niedostatki wysokich potrafią z czasem stać się bardzo irytujące. Tak czy inaczej, takich dylematów nie da się rozstrzygnąć na piśmie.

No i chyba już nie musi wygrywać bo w Mimasach II już chyba nie ma Tesli. Dla mnie sprawa jest prosta - zależy czego słuchasz - jeżeli jazz/rock/muzyka popularna (co by to nie miało znaczyć) to Mimas jeżeli dużo klasyki to VA jazzu ale nie koniecznie ciężkiego rocka czy hip-hopu (co by...:))) to VA. Za swoją cenę Mimasy grają fantastastycznie i na odpowiednim repertuarze spokojnie powalczą z VA. I jeszcze jedno jak lubisz bas mocny konturowy i dość szybki - to Mimas, jak mięsko to VA.

Zgadam się z opinią Zbiga. Słuchałem, dokładnie tych samych głośników na systemie primare. Poszedłem na odsłuch z myślą o B&W DM 603 S3, sprzedawca zachwalała Trójkąty, ale dla mnie (w klasyce) najlepiej wypadły VA. Bachy ogromnie przypadły mi do gustu. Bardzo przyjemnie się ich słucha na tym systemie. Nie ma jakiejś szczególnej analityczności, super detali, niesamowitej dynamiki, ale jak miałbym trochę kasy, kupiłbym na pewno. Może brakuje trochę dynamiki i masy basu, fakt, brzmienie jest ocieplone, może, ale bardzo muzykalne i to jest najważniejsze. Jak powiedział Zegarmistrz, w klasyce i w jazzie boskie :) Reszta nie wiem.

Drugich nie słyszałem, nie wiem nawet, co to za urządzenie jest.

Mnie do gustu nie przypadł (A20), ale nie moje zmartwienie, bo nie mójci on. Chyba że zyskuje w zestawieniu ze "swoim" CD, bo tak "luzem" to on mi prawdy nie powie. Może dlatego że on nie Duńczyk, a jak wiadomo "Danes don't lie", jak twierdzi Dynaudio, autorzy moich tweeterów. Wyjątkowo zgadzam się z tym sloganem reklamowym.

Na dzień dzisiejszy MIMASY nie wychodzą już z kopułką TESLI tylko właśnie mają kopułke Seasa i nazywają się MIMAS II. Już czekam za tymi głośnikami 3 tygodnie i nie mogę się doczekać dlatego też zastanawiam się nad innymi . Znalazłem na allegro VA BAch za 2,5 tyś. Jeszcze poczekam tydzień jak sie Audio Academy nie odezwie to jade do Krakowa posluchac tych VA. Wielkie dzieki za wszelkie opinie na temat tych głośników. Troszke mi to podpowiedzialo i rozumiem, że te kolumny poprostu grają inaczej i trzeba dobrać pod siebie. Nie ma jakieś opinii, że AA są lepsze albo VA. Czego słucham...? Głównie ANdrea Boccieli, Kenny G i itp.

Na polu wzmacniacza Vincent SV231.

>McGyver

Ciekawe. Dynaudio nigdy nie robiły na mnie wrażenia analitycznych. Może to kwestia aplikacji. Z kolei A20 był jedynym wzmacniaczem do 4k, który miał kopa bez jednoczesnego podbicia niskich i/lub wysokich tonów. Ale żeby grał ciepło? Może w porównaniu z Marantzem. Albo to ja się starzeję :-)

Całe Dynaudio, być może. Ich midwoofery polipropylenowe takie są, za to nie ma lepszych kopułek tekstylnych. U mnie grają D260 Esotec w podłogówkach z midwooferami Vifa, takimi jak w Dali 450. A jak gra? Były odsłuchy forumowe, ludzie coś pisali na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,są też zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj już kontakt ze strony AA był więc wszystko na dobrej drodze. Tylko mnie zastanawia gdzie w Łodzi mogę posłucha VA Bach. Jeżeli ktoś wie to proszę o pomoc. Mam do kupienia Va Bach ale w Krakowie i jak mam tam jechać z Kalisza i nie spodoba mi się ich brzmienie to się można delikatnie wk......ić.

VA Bach widziałem z tydzień temu w Geant'cie na Włókniarzy. Mają tam salonik odsłuchowy sieci sklepów EURO i można ich odsłuchać. Jednak w nienajlepszych warunkach. Pokoik jest mały i kiepski akustycznie. Może w innym sklepie EURO w Łodzi też mają Bachy. Wejdź na ich stronkę internetową i podzwoń po łodzkich slepach tej sieci i popytaj czy mają na stanie.

Magazynier, za ten efekt jest głównie odpowiedzialny Twój tweeter (D2010). Połączenie z Primarem może tak wypadać. A rzeczywiście, jak się Szwed rozgrzeje to się poprawia, ale potrzebuje na to tak ze dwie godziny. Lepiej wikinga nie wyłączać w ogóle, bo zlodowacieje.

Witam.

Właśnie jestem po odsłuchu i jakie wrażenia....?

Na sam początek VA Bach + Rotel 1060/1070... i co dalej. No gra ale cały czas czegoś brakuje w tej muzyce. Włączyłem Andrea Boccieli i gra ładnie czysto ale to nie to. Myślę sobie, że pewnie się nie znam i jak powiem sprzedawcy, że tutaj jest coś nie tak wyśmieje mnie i powie że jestem głuchy :) Więc przeleciałem jeszcze kilka płyt łącznie z ariami wykonywanymi przez Andrea B. i jestem już pewien, że to głośniki to nie dla mnie. Ale ide do sprzedawcy, żeby włączył jakieś skrzynki z pełną sceną o ładnym brzmieniu i oczywiście, żebym nie zbankrutował. On do mnie, że VA to słynie z tego, że scena jest pięknie zbudowana i dzwięk jest oderwany od głośńika. Po krótkim zastanowieniu się mówi, że to pewnie wina wzmacniacza i przyniesie Musical Fidelity x-150 wraz z CD-kiem (nie pamiętam modelu ale wygląją razem jak 2 monobloki). No i znowu to samo Andrea na pierwszy rzut i moim uszom ukazał sie dzwięk jakiego szukałem, piękny i wypełniał cały pokój. Ciarki wymasowały mi całe plecy. To jest to czego szukam jednak nie stać mnie na taki wzmak. Zastanawiam się czy ten Vincent SV 231 o którym wspominałem zagra podniej jak ROTEL czy jak MFx -150. Niestety nie mam możliwości posłuchania przed zakupem tego razem. Jeżeli możecie to pomóżcie bo żyje bez audio i to nie jest ciekawe życie.

Pozdrawiam

Witam

Miałem okazje posłuchac ostatnio AA MimasII , co prawda odsłuch był pobiezny i mało miarodajny ( niezbyt znana akustyka i elektronika ) ale musze przyznac że konstrukcja AA zpozostawiła bardzo pozytywne wrażenia.

Moim zdaniem jest to konstrukcja na pewno warta przesłuchania....Dzwięki które zapamiętałem wskazuja że Mimas II ma wszelkie zadatki na kawal porządnego dzwięku...

Nie będę polecał w ciemno bo jak zwykle wszystko jest kwestią indywidualnych preferencji , ale moim zdaniem na pewno warto posłuchac

Pozdrawiam

Waldek K

Dzisiaj również odsłuchiwałem Mimas II i są też brane pod uwagę. Uważam, że grają bardzo czysto i przejrzyście jednak brakuje mi stworzenia sceny wookół siebie. Teraz tylko muszę kupić wzmacniacz i porównać VA Bach i Mimasy II ns moim sprzęcie. A co wybiore..? Będę się kierował stosunkiem jakości do ceny bo przecież VA Bach to koszt 2 x tyle co MIMAS-y.

Wielkie dzieki za pomoc

poszukaj używanych bachów, conjamniej kika razy widzialem je w ogłoszeniach w HiFi i 'M zdaje sie ale chyba i na forum w ogłoszeniach. Zapłacisz 2000 z czymś i jesteśw domu. Co do wzmaka tych skrzynek MF`a nie znam, można trafić (choć rzadko sie pojawia) MF A3 za 3500 i mniej nawet za 3000zł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.