Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat DAC "To be or not to be..." czy powinienem go kupić?

LukaszMag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Nie znalazłem na forum żadnej powitalni, stąd z racji pierwszego wpisu ukłonię się tutaj. Łukasz jestem, ściana wschodnia, Białystok :-) Pozwólcie, że od razu przejdę do sedna. Jestem w trakcie oczekiwania na następujący zestaw: Denon PMA 520 AE + Denon DCD 520 AE + Pylon Pearl 25. Obejrzałem, spodobało się... zamówiłem. Pierwotnie nie miałem specjalnie pomysłu podłączenia mojego nieco antycznego laptopa do wyżej wymienionego. Z czasem oczekiwania na paczki plany uległy zmianie... Czemu mam słuchać jedynie CD kiedy mogę wykorzystać zasoby np. YouTube ? Stopniowo odkryłem jednak, że moja zintegrowana karta dźwiękowa szału nie zdziała, a dwa że wzmacniacz musi dostać sygnał analogowy, a nie cyfrowy... (dobrze myślę?) Wujek google i już wiedziałem, że istnieją DACi. Na chwilę obecną mam na oku Fiio E10 Olympus i polską konstrukcję uNostromo. Szukałem urządzeń, gdzie ewentualnie będę mógł podpiąć słuchawki Shure SRH 440. Zależy mi na dźwięku raczej neutralnym, bez zbędnych podbić któregoś z pasm (muzycznie jestem elastyczny, przewaga rock'a). W miarę jedzenia apatet rośnie, ale wiedza też... Czy na pewno potrzebuję DAC'a z preampem słuchawkowym? Może będzie lepiej jak kupię sam DAC, a słuchawki trafią do gniazda Denona PMA 502 AE? Trochę mnie to przerosło, stąd moja prośba do Was- pomóżcie :-) Macie doświadczenie, wiedzę, podzielcie się tym :-) Bardzo dziękuję!

• Użytkownicy+

Witam na forum :)

YouTube to jakość taka sobie, polecam WiMP-a.

Karty, to już koledzy muszą polecić, niestety ja nie pomogę.

Pozdrawiam

Robert

Polecam ODAC. za te cenę jest to na prawdę wybitne urządzenie. jako jedyny jest pełni udokumentowany - czyli wiesz co kupujesz i pomijasz sobie marketingową papkę. jakość tego urządzenia jest niemal studyjna. teoretycznie potrzebujesz do niego wzmacniacza słuchawkowego, ale w praktyce napędza lwią część dostępnych słuchawek, w tym Twoje 440stki. To oczywiście jeśli będziesz odczuwać jakieś braki przy obecnej konfiguracji.

miałem unostromo i drugi raz nie kupił bym tego nawet za pół ceny. są to urządzenia robione na ucho, jak zresztą całkiem wiele dzisiejszych pseudo audiofilskich urządzeń (niezależnie od ceny co najgorsze), co skutkuje dużymi przekłamaniami

Polecam ODAC. za te cenę jest to na prawdę wybitne urządzenie. jako jedyny jest pełni udokumentowany - czyli wiesz co kupujesz i pomijasz sobie marketingową papkę. jakość tego urządzenia jest niemal studyjna. teoretycznie potrzebujesz do niego wzmacniacza słuchawkowego, ale w praktyce napędza lwią część dostępnych słuchawek, w tym Twoje 440stki. To oczywiście jeśli będziesz odczuwać jakieś braki przy obecnej konfiguracji.

miałem unostromo i drugi raz nie kupił bym tego nawet za pół ceny. są to urządzenia robione na ucho, jak zresztą całkiem wiele dzisiejszych pseudo audiofilskich urządzeń (niezależnie od ceny co najgorsze), co skutkuje dużymi przekłamaniami

Witam! Bardzo dziękuję za odzew!

Rozumiem, że chodzi o Objective DAC?

tak zgadza się. ja swój kupiłem u szwajcarskiego dystrybutora i wyszło najtaniej. polecam się przyjrzeć, bo to na prawdę świetne urządzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tak zgadza się. ja swój kupiłem u szwajcarskiego dystrybutora i wyszło najtaniej. polecam się przyjrzeć, bo to na prawdę świetne urządzenie

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie! :-) Na pewno rzucę na to okiem. Wstępnie coś czytałem i faktycznie było pozytywnie... Pozdrawiam serdecznie!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tzn. że u nas tej zabawki raczej nie kupię ?

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

Suma sumarum zdecydowałem się na uNostromo wersja 5. Dlaczego? Chyba wielka ciekawość co potrafimy tu w kraju zrobić... Na razie jestem zadowolony. Dźwięk pełny, ciepły. Wydaje mi się, że najwyższe tony lekko odsunięte za szereg niższych dźwięków. Mi to odpowiada. Kiedyś, wraz ze wzrostem doświadczenia muzycznego postaram się napisać kilka słów o tym urządzeniu :-)

Tzn. że u nas tej zabawki raczej nie kupię ?

kiedy kupowałem swój to nie było takiej możliwości. później gdzieś raz czy dwa widziałem ofertę kupna używanego, ale nie pamiętam ceny. w każdym razie przesyłka nie była jakoś szczególnie droga, a cła nie uświadczyłem

A wiadomo co się z tym gościem stało? Bo ze 2 lata cisza na jego blogu.

i raczej nic już tam nie napisze..

Ukryta Zawartość

...takich artykułów jest więcej

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.