Skocz do zawartości
IGNORED

Denon X1100 + Yamaha NS-555 dobry wybór ?

Krzysiek_56854

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam prośbę do Was. Czy dokonałem dobrego wyboru:

Amplituner Denon X1100 i do tego kolumny Yamaha NS-555 ( w planach w zestawie 5.1)

Słuchałem tego zestawienia na żywo i jestem zadowolony z dźwięku . Byłem w audiofilskich sklepach i miałem kilka odsłuchów na rożnych sprzętach i .... dopiero kolumny za 4 tyś para i więcej robiły na mnie lepsze wrażenie.

Proszę o podpowiedź, czy dobrze wybrałem , ewentualnie o podanie lepszego zestawienia , będę wdzięczny bo nie śpię już od kilku dni :)

Rozsądek podpowiada ... kupić wzmacniacz bądź amoplituner stereo plus kolumny, lecz kusi mnie wielofunkcyjność amplitunerów wielokanałowych ...

Budżet to około 4 tyś.

Witaj,

zacznę od tematu kino domowe vs stereo. Musisz przemyśleć temat, jak często będziesz słuchał muzyki, a jak często oglądał filmy. Jeśli będzie przeważała muzyka, namawiam gorąco na klasyczny dwukanałowy system. Po prostu w podobnym budżecie uzyskasz wyraźnie lepszą jakość dźwięku.

Aby ustosunkować się do Twojego wyboru, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie będzie wykorzystanie sprzętu (muzyka, filmy, koncerty, gry tv), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jakie są Twoje wymagania w kwestii wyposażenia sprzętu (radio internetowe, Spotify).

Czekam na szczegóły, które pozwolą na ustosunkowanie się do Twojego zestawu oraz ewentualnie zaproponowanie innych alternatyw.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 lata później...

Witaj,

zacznę od tematu kino domowe vs stereo. Musisz przemyśleć temat, jak często będziesz słuchał muzyki, a jak często oglądał filmy. Jeśli będzie przeważała muzyka, namawiam gorąco na klasyczny dwukanałowy system. Po prostu w podobnym budżecie uzyskasz wyraźnie lepszą jakość dźwięku.

Aby ustosunkować się do Twojego wyboru, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie będzie wykorzystanie sprzętu (muzyka, filmy, koncerty, gry tv), jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jakie są Twoje wymagania w kwestii wyposażenia sprzętu (radio internetowe, Spotify).

Czekam na szczegóły, które pozwolą na ustosunkowanie się do Twojego zestawu oraz ewentualnie zaproponowanie innych alternatyw.

Witam

Dzięki za rady i małe podpowiedzi. Zakupiłem taki zestaw :

Yamaha RN500 plus kolumny Elac FS 67.2

Jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku !

Po pierwsze : mam wrażenie, że z tym sprzętem jak z winem .... albo docieraniem samochodów nowych po wyjeździe z fabryki :) - Potrzebują czasu i grają coraz lepiej ! :)

Drugie spostrzeżenie : na słabszej jakości źródle dźwięku grają POPRAWNIE, czasem zanika dolne pasmo, tak jakby brakowało suba .... ale z pustego to i Salomon nie naleje ....

Kolejna sprawa, zamontowałem w pomieszczeniu gdzie stoi sprzęt kilka paneli akustycznych, dołożyłem dywan i kilka innych akcesoriów amatorskiego poprawiania akustyki ....

Mp3 320kb/s - jak dla mnie , bardzo dobrze słychać. Dół poprawny, średnie i wysokie oderwane od kolumn :)

Pliki FLAC albo wave czy inne pliki z wysoką jakością dźwięku : według mnie BAJKA :) scena oderwana od kolumn, gdzieś po środku mojej głowy :) dól miękki, dostojny, wyraźny !

Muzyka z Spotify ..... jak dla mnie prawie BAJKA, teraz planuje odsłuchy z Tidala w wersji Hi-Fi , podobno będzie jeszcze lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.