Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo w granicach rozsądku (kolumny podstawkowe)

adrian8308

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie jakiś zestaw stereo, w końcu przyszła ta chwila (patrząc do portfela) zacząłem się rozglądać za wzmacniaczem i kolumnami.

Pokój jest dość nie ustawny i koślawy musi zostać tak jak jest, muzyka to głównie elektronika 90%

Chciałbym to tez podpiąć pod NC+ ale zestaw ma służyć głównie pod muzykę.

Oczekuje fajnego basu i dość mocnej góry, ale nie traktujcie mnie jak nastolatka któremu wystarczy że kolumny rozsadza mu łeb, ma na myśli naprawdę kontrolowany nisko schodzący bas i piękna góre. Uwielbiam wokale, jaram się tym na maxa to też jest dla mnie ważne aby to brzmiało naturalnie.

Szukając sprzętu najprościej można powiedzieć MASAKRA, dzisiejszy rynek jest tak zasypany sprzętem że nie wiadomo od czego zacząć, jest tyle firm i różnych konstrukcji że ja, jako zwykły obywatel RP nie mam bladego pojęcia co jest dobre a co złe.

Zrobiłem sobie dziś wycieczkę do MM wszystkie kolumny stereo wielkie na które nie mam miejsca, był podłączony zestaw KLIPSCH RF-52 II + ONKYO TX-NR636 Grało to jakoś, nawet mi się spodobało, odkręciłem na maxa regulator to nie powiem nie było zbyt głośno miałem wrażenie że te kolumny potrafią dużo więcej. Z reszta nie ważne i tak ich nie mam gdzie wstawić, zastanawia mnie tylko to czy np Klipsch RB61 zagra podobnie? Czy one bedą dobre do tego gatunku a są tak myślę w dobrej cenie 800zł za szt. Nie mam tu na myśli grania na max możliwości bo tego będę unikał ze względu na dzieci.

Jeżeli chodzi o wzmacniacze lub amplitunery to tez nie mam pojęcia co jest dobre a czego unikać.

Za odtwarzacz posłuży iBasso DX90

Następne pytania:

- co jest ważniejsze kolumna czy wzmacniacz?

- dlaczego odradzacie amplituner do zestawu stereo?

- dlaczego subwoofer do muzyki powinien mieć małą membranę?

3 kapcie to max jaki mogę wyłożyć.

Rysunek pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj,

ani wzmacniacz, ani kolumny nie są ważniejsze, aby system dobrze zagrał, musimy stworzyć spójny zestaw dobranych komponentów.

Nie wspomniałeś, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, nie masz miejsca na postawienie dużych kolumn, tak więc wnioskuję, że będzie to 20-25 m2.

Zwróć proszę uwagę na wzmacniacz stereofoniczny NAD C326 BEE z polską konstrukcją Pylon Audio Pearl 25. To uniwersalny, naprawdę bardzo dobrze grający zestaw, który powinien Cię w pełni usatysfakcjonować.

Drugą opcją jest wybór wzmacniacza Yamaha A-S301 (ma wbudowany przetwornik i wejścia cyfrowe, które umożliwia Ci wprowadzenie sygnału cyfrowego z zewnętrznych urządzeń np. tunera sat) oraz kolumn Jbl ES80. To system, który zagra z wyraźnie podbitymi skrajami pasma, koncertowo, przestrzennie, efekciarsko. Możesz ewentualnie wymienić kolumny na Dynavoice lub cieplejsze, bardziej miękkie Wharfedale Diamond.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jeśli masz taka możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To obraz mojego pokoju w załączniku,

Wymiary podane w cm jak widać ułożenie beznadziejne

TAK JAK W TEMACIE TYLKO KOLUMNY PODSTAWKOWE

Jak widać nie da się ostawić nic innego, człowiek na dorobku i takie uroki mieszkania w bloku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za szczegóły,

w takim razie spójrz na kolumny Indiana Line Tesi 260 lub mocne, rockowe Paradigm Mini Monitor v.7. Pomieszczenie nie jest ogromne, tak więc przy takich kolumnach także uzyskasz potęgę, dobry bas, ogólnie dobre brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Klipsch to firmowe, dość bezpieczne brzmienie; ZAWSZE z wykopem. Mniej agresywne, z lepszą kontrolą dołu niż Paradigm Monitor, które dość szybko potrafią zmęczyć. Nawet w podstawkach Klipsch to typowe, amerykańskie czadowe granie. Najlepiej z Carverem ( słuchałem ), może być i Rotel czy dobre Sony, ale dzięki sprawności dużo mocy nie potrzebuje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jakie masz słuchawki do tego DX?

Myślę że w założonym budżecie możesz myśleć tylko o sprzęcie używanym. Inaczej będziesz rozczarowany...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Klipsch to firmowe, dość bezpieczne brzmienie; ZAWSZE z wykopem.

I powiem Ci że to raczej przekonuje mnie do nich.

Kto stwierdził coś takiego? Toż to bzdura!

Nie potrafię odnaleźć tego tematu, to nie było napisane na audiostereo na innym forum ale pomijając to, na co zwrócić uwagę przy doborze sub do stereo? Wiem ze sub do stereo nie pasuje i z wielką chęcią chciałbym uniknąć kupna następnego mebla.

Pytam raczej z ciekawości

Jakie masz słuchawki do tego DX?

Denony D600 ogólnie to jestem zadowolony z tego połączenia, D600 pasują do elektroniki idealnie.

Myślę że w założonym budżecie możesz myśleć tylko o sprzęcie używanym. Inaczej będziesz rozczarowany.

Rozwiń wypowiedz, myślisz że np Klipsch nie podoła wyzwaniu?

Najlepiej z Carverem ( słuchałem )

Podaj konkretnie model bo ja świeży jestem :)

Jeszcze jedno jaka jest różnica miedzy Klipsch RB-61 vs Klipsch RB-61 II? bo dwójki około 500zł dorsze?

na co zwrócić uwagę przy doborze sub do stereo?

Na to by był grał naturalnie, z niskimi zniekształceniami, był szybki a nie rozlazły. O ile sub w zestawie aktywnym łatwo jest zgrać ... o tyle w pasywnym, przy wzmaku stereo już gorzej. Ja ogólnie subów nie kupuję.

Ok subem na razie nie zawracajmy sobie głowy.

Przyjmijmy że na głośniki wydam 1600zł, bo ma na oku Klipsch RB-61, zostaje 1400 zł i w tym budżecie trzeba kupić wzmacniacz, stety niestety tak musi być. Poprzosze o rady?

• 1 miesiąc później...

Kurde jeszcjeszcze nie kupilem, budżet trochę mi się zmniejszył. Miałem nie planowane wydatki ważniejsze niż przyjemności. Na obecną chwilę muszę zrezygnować z czegoś do wydania mam 1500zl nie wiem czy w pierwszej kolejności kupić kolumny czy wzmacniacz.

Trochę przez ten czas poczytałem na oku mam kilka modeli kolumn.

Coś strasznie się czepiłem 3 modeli

Monitor Audio BX2

Magnat Quantum 753

Kef iQ3 lub iQ1

Klipschy raczej odpadają z racji ograniczonego budżetu. Miał ktoś styczność z ww Magnatami i Kefami? co do MA to wiem jak grają byłem na odsłuchu, nawet mi się podobały choć bas nie schodził za nisko, w elektronice mogło by go być ciut więcej ale za to góra i średnia na naprawdę fajnym poziomie.

Tamtych nie mam możliwości odsluchac, Magnat bardzo mi się podobają, znów Kefy tańsze i znów człowiek głupieje: )

Kupiłem MA BX2 :) Nie mam jeszcze wzmacniacza aktualnie licytuje ONKYO A-9030 czy to dobry wybór? Jeden z kolegów pisał że może być za jasno.

Powiedzcie czy odpuścić licytacje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.