Skocz do zawartości
IGNORED

Źródło prądowe w katodzie, jak przenieść do anody?

Ricambi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pracował by bo lampy zaraz by padły:)

Mówimy i myślimy o dwóch rzeczach:

- ja mam na myśli schemat narysowany przez autora wątku z jedną lampą i do tego się odnosiłem.

Gość JanF

(Konto usunięte)

Problem w tym że lampy przeznaczone do audio można policzyć na na palcach jednej ręki.

Jeśli chodzi o triody to palców jednej ręki jeszcze zostanie.

Lampa 6N13C naprawdę świetnie działa i gra. Pod warunkiem ze jest dobrze zaaplikowana.

Mam wzmacniacz słuchawkowy na tę lampę w układzie WA i dźwiękowo na HD 600 było cool. Było też trochę jakichś szmerów, pykań, dyskretnego prawie cichego pierdzenia, ale mały pstryk w lampę powodował, że te efekty znikały, na jakiś czas. Od razu zaznaczę, że niekoniecznie winna temu może być lampa, podstawka jest głównym podejrzanym.

Kupiłem 6080 Telefunkena i po wstawieniu lampy w układ wszystko się zmieniło na lepsze, zdecydowanie lepszy dźwięk serwowany w wyższej kulturze sonicznej - dźwięk z 6n13c był cienki, tak to teraz oceniam. Ale, to wzmacniacz słuchawkowy, z głośnikowym może być inaczej.

Co do szmerów, to w 6080 też występują, tylko ciszej i rzadziej.

Ale, to wzmacniacz słuchawkowy, z głośnikowym może być inaczej.

Na pewno będzie inaczej, bo obciążenie prądowe będzie mieścić się w zakresie założonych obciążeń nominalnych.

otóż kolego zzj_wwa Twoje wywody jakkolwiek by to dla Ciebie zabrzmiało są całkowicie pozbawione sensu - może spróbujesz sam po zastanowieniu się odpowiedzieć na pytanie dlaczego ? (to pomoże z pewnością innym w zaprzestaniu snucia cudownych teorii), do dzieła dzielny wojaku ;),

A ja nadal twierdzę, że źródło prądowe "definiuje", czy może "narzuca", jaki prąd ma płynąć w całej gałęzi. Dlatego też nadal twierdzę, że katoda ze swoim napięciem względem siatki po prostu *musi* się ustawić tak, aby przez lampę płynął prąd zdefiniowany / narzucony przez źródło. W tym sensie, napięcie na katodzie ma swobodę w przyjmowaniu takiej wartości, jaka jest potrzebna, aby prąd płynący przez lampę był tym samym prądem, jaki narzuca źródło. Mówię oczywiście o warunkach punktu pracy, czyli o warunkach DC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.