Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapki PC audio

Przemysław_51508

Rekomendowane odpowiedzi

Brak tolerancji to ikona "ignoruj", jak w zyciu. Tym bardziej nie rozumiem Twojego dociekania w purytystyczne audio, jak muzyka kiepsko zrealizowna.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

<br />Brak tolerancji to ikona "ignoruj", jak w zyciu. Tym bardziej nie rozumiem Twojego dociekania w purytystyczne audio, jak muzyka kiepsko zrealizowna. <br />
Bo kiepska realizacja to czasami zabieg artystyczny. A ja lubię słyszeć co artysta w tym realizator stworzyli.

Generalnie odchudzony dźwięk to wada komputerowego grania. Ten typ tak ma.

Są na to sposoby ale jak grasz z laptopa to nic Ci nie pomoże.

Czy aby na pewno. Jak bumerang wraca mit grania komputera tzn. hardware bez wnikania w system operacyjny.

Faktycznie dźwięk ze zwykłego laptopa jest kiepski ale nie aż tak jak opisujesz ...

Zakup sobie Audiobyte Hydra-Z. Albo BADA.

Na pewno będziesz miał świetny dźwięk.

Zwykły konwerter nie pomoże.

A może najpierw trzeba zadbać o ustawienia systemu w wątku którego dotyczy cytat Kolega składał system oparty o laptopa z systemem windows. Pierwszą radą na niezadawalający dźwięk jest zakup konwertera bez sprawdzenia czy został zapewniony przesył bit perfekt.

Oczywiście moje uwagi dotyczyły poprawnie skonfigurowanego systemu. Jeśli w samym systemie jest coś namieszane co żadne zewnętrzne urządzenie czy modyfikacja nie pomoże.

Kolega arek67 dostał już odpowiednie wskazówki na priv.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dopiero Kolega BeatX uratował sytuację i zaproponował sensowne rozwiązanie od którego trzeba zacząć sensowną prace z pc jako źródłem. Czyli zapewnienie bit perfekt potem w zależności od potrzeb rozwiązania takie jak konwerter.

Oczywiście moje uwagi dotyczyły poprawnie skonfigurowanego systemu. Jeśli w samym systemie jest coś namieszane co żadne zewnętrzne urządzenie czy modyfikacja nie pomoże.

Kolega arek67 dostał już odpowiednie wskazówki na priv.

W wątku nie jest wspomniane nic o poprawności konfiguracji systemu a sugerowanie że laptop jest czymś gorszym od reszty komputerów jest celowym nadużyciem by promować rozwiązanie z dedykowanym komputerem audio.

Cytujesz wyrwane z kontekstu odpowiedzi z innego wątku. W jakim celu ?

Weź Ty się lecz chłopie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tu na forum to Ty próbujesz stworzyć mit "grających komputerów". To dla Ciebie komputer jest ważniejszy od dac i całej reszty toru. No chyba o coś tu chodzi. A może mam tylko przywidzenia.

Nie komputer a generalnie transport. Z dobrym transportem CD/PC każdy nowy DAC zagra dobrze.

Ale ludziska podłączają byle gówno a potem gonią za coraz lepszymi DAC-ami zamiast zapewnić swojemu DAC-owi dobry transport.

I nie uważam, że źródło jest ważniejsze od reszty toru. Przypisywanie mi takich poglądów to szerzenie nieprawdziwych informacji na mój temat.

<br />Ale ludziska podłączają byle gówno a potem gonią za coraz lepszymi DAC-ami zamiast zapewnić swojemu DAC-owi dobry transport. <br />
To wszystko prawda jeśli za byle gówno weźmiemy komputer z softwarem nie zapewniający bit perfekt i przy okazji siejący zakłóceniami. Tylko te problemy można spokojnie załatwić prostym terminalem z Dapfile.

Lub każdym innym komputerem poprawnie skonfigurowanym pod względem BP

Ty tak uważasz. Są ludzie, którzy mają większe doświadczenie i wiedzą, że goły PC nie zapewni wybitnego dźwięku.

Możecie przejść z tą debatą na PW? :)

Piopio, gdzie nie wyskoczysz ze swoimi rewelacjami o transporcie PC to dyskusja po niekrótkim czasie spada na poziom PawłaXYZ..

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Są także ludzie, którzy mają olbrzymie doświadczenie i przypisują sygnaturę dźwiękową półce szklanej. Nawet są w stanie odróżnić szkło od MDF-u. Oczywiście, kiedy wiedzą na czym sprzęt stoi.

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Ty tak uważasz. Są ludzie, którzy mają większe doświadczenie i wiedzą, że goły PC nie zapewni wybitnego dźwięku.

Najciekawsze jest to że nikt nie jest w stanie dowieść w tego w logiczny sposób i swoje twierdzenie opierają na jednym dowodzie ja słyszę więc tak jest. Doświadczenie poparte ww. dowodem jest nic nie warte. Dowodzi jedynie tego że powstaje kolejny mit na którym prędzej czy później będzie ktoś chciał zarobić. Co jest normalną sprawą.

PawełXYZ to jest fanatyk. Tak jak kolega Przemysław i Doktor. Tudzież ayran, staryM, rambo54.

Ja rozumiem, że warto mieć swoje poglądy ale warto też je doświadczalnie zweryfikować.

Niestety w/w koledzy boją się testów jak diabeł święconej wody. Ciekawe dlaczego ? ;-)

Najciekawsze jest to że nikt nie jest w stanie dowieść w tego w logiczny sposób i swoje twierdzenie opierają na jednym dowodzie ja słyszę więc tak jest. Doświadczenie poparte ww. dowodem jest nic nie warte. Dowodzi jedynie tego że powstaje kolejny mit na którym prędzej czy później będzie ktoś chciał zarobić. Co jest normalną sprawą.

Jeśli chodzi o sferę analogową też nikt nie jest w stanie udowodnić, że jeden klocek brzmi lepiej od drugiego.

Grające komputery to powinien być temat zamknięty w tym wątku dlatego do pojawienia się nowych "dowodów" na potwierdzenie tegoż nie ma co tematu odgrzebywać.

Kolejną sprawą, która mnie zastanawia to krytyka tzw. sprzętu pro. Ja do pewnego momentu sam bałem się nawet posłuchać monitorów studyjnych do momentu gdy u swojego szwagra nie posłuchałem jego nie najlepszych Yamah Hs80. Wtedy u siebie miałem rotel ra 980bx z xawianami i dla mnie grało to dobrze. Tylko od tamtego momentu zobaczyłem że za stosunkowo nieduże pieniądze można mieć dźwięk, który mi odpowiada o wiele bardziej. Od czasu grają u mnie już trzecie monitory studyjne jedyna ich wadą (choć nie dla mnie)jest to że obnażają każdą źle zrealizowaną produkcję. Ciekawi mnie wasze doświadczenie lub wyobrażenie na temat sprzętu pro.

<br />Jeśli chodzi o sferę analogową też nikt nie jest w stanie udowodnić, że jeden klocek brzmi lepiej od drugiego. <br />
Tak to racja tylko w sferze analogowej mamy różnicę jeśli nie słyszalne to na pewno możliwe do zmierzenia.

I nic z tych pomiarów nie wynika ...

Jak zaczynamy szukać jakiegoś elementu toru to bardzo ułatwia sprawę np. możemy z góry wykluczyć słabowity wzmacniacz mając trudne głośniki.

I nic z tych pomiarów nie wynika ...

Tak samo jak z kondensatorami. Zmieńcie kondensator w torze lub zasilaczu a zagra inaczej. I jak to wytłumaczyć? można ich pomierzyć i porównać, ale okazuje się, ze mają taką samą pojemność i rezystancję... czyli teoretycznie to samo, a grają inaczej.... dlaczego? czy też omamy?

Jak zaczynamy szukać jakiegoś elementu toru to bardzo ułatwia sprawę np. możemy z góry wykluczyć słabowity wzmacniacz mając trudne głośniki.

Tak robią początkujący.

Jak się ma doświadczenie w audio to nie trzeba patrzeć na pomiary (nie mówię o parametrach), żeby wiedzieć co z czym zagra a co nie ;-)

Tak robią początkujący.

Jak się ma doświadczenie w audio to nie trzeba patrzeć na pomiary (nie mówię o parametrach), żeby wiedzieć co z czym zagra a co nie ;-)

Parametry biorą się z pomiarów a te parametry w ten czy inny sposób mają wpływ (słyszalny lub nie) na efekt końcowy.

Tak samo jak z kondensatorami. Zmieńcie kondensator w torze lub zasilaczu a zagra inaczej. I jak to wytłumaczyć? można ich pomierzyć i porównać, ale okazuje się, ze mają taką samą pojemność i rezystancję... czyli teoretycznie to samo, a grają inaczej.... dlaczego? czy też omamy?

Jest o wiele więcej wielkości mierzalnych dla kondensatorów niż rezystancja i pojemność, nie upraszczajmy.

Quadral Signum 90, Denon DRA-800H

Jest o wiele więcej wielkości mierzalnych dla kondensatorów niż rezystancja i pojemność, nie upraszczajmy.

Chodzi tu o zmiany brzmienia czy są czy nie, bo niektórzy uważają (teoretyzują)), ze wszystkie transporty PC graja tak samo chociaż mają różną budowę, z różnych podzespołów o różnych parametrach, .. ale wierzą w bit perfect i wszystko jedno co jest w środku...

bit perfect i koniec tematu....... any PC transport = end of game transport :)

Chodzi tu o zmiany brzmienia czy są czy nie, bo niektórzy uważają (teoretyzują)), ze wszystkie transporty PC graja tak samo chociaż mają różną budowę, z różnych podzespołów o różnych parametrach, .. ale wierzą w bit perfect i wszystko jedno co jest w środku...

bit perfect i koniec tematu....... any PC transport = end of game transport :)

Tak niektórzy w tym ja twierdzą że każdy komputer jest wystarczająco dobry by poprawnie przesłać dane przez usb i nie potrzebują do tego specjalnych modyfikacji. Jeśli ktoś ma na ten temat odmienne zdanie proszę o wiarygodne dowody a nie popieranie swoich teorii doświadczeniami z zestawem klasycznym bo porównywać cd i pc można ale zrównać już nie. To dwa zupełnie inne sposoby przesyłania danych i trochę inne problemy z nim związane.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.