Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!!!!!!!!!!!!

Do mnie też wysłał mailem o dopłacie i echo po nim zagineło . Ciekawostka ??? . Może będzie trzeba zrobić jakąś ekspedycję poszukiwawczą .

Pozdrawiam wszystkich szukających Veterana i nie tylko !!!!!!!!!!!!!!!!!

Kajo

w temacie LT alternatywą do TME jest np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja tam nabyłem trochę części.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli chodzi o stabilizatory , to można wsadzić znacznie tańsze na 1,5 A LT1086-CT5, ładniejszym jednak rozwiązaniem jest całkowite rozseparowanie napięć i wstawienie dodatkowych stabilizatorów i to najlepiej na osobnej płytce z osobnymi dla każdego z nich kondensatorami i diodami prostowniczymi (tak jak np. projekt zasilacza Veterana)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Peter-czy możesz mi powiedzieć,czy w cd-ku JVC 1050NT z przetwornikiem K2 jest możliwa aplikacja TDA 1543 oczywiście w podwójnej wersji.Zegar taktujący ,kyóry się tam znajduje to 16.,9 MHz.

Bardzo sobie cenię ten compact dlatego ,że Cyfra jest tam zrobiona naprawdę dobrze a na dodatek udało mi się wychaczyć go z magazynu jaszcze nie używanego z lekkim defektem w postaci nie domykającej się klapki od manualnego sterowania.Nie podoba mi się w dżwięku tylko średnica ,która jest raczej sucha.

>leonpk

Moim zdaniem nie ma sensu pruć odtwarzacza ,można przecież Dac Petera podpiąć pod digital output i po problemie.Nota bene wyjście jest bardzo dobrej jakości.

A tak na marginesie - odtwarzacz fabryczny ,czy tuningowany?

Czesci beda dostepne, chociaz moze powstac pewien przestuj gdyz mosze ponowic zamowienie. O plytki pytajcie najpierw Veterana, jesli on nie bedzie mial, ja mam tez, ale pierwszenstwo w dystrybucji na terenie kraju nalezy do niego ;-)

>>23 Kwi 2005, 07:52

Peter-czy możesz mi powiedzieć,czy w cd-ku JVC 1050NT z przetwornikiem K2 jest możliwa aplikacja TDA 1543 oczywiście w podwójnej wersji

Od kilku dni mam podłączonego DACa.Dźwięk? Uff... po prostu SUPER. Na moim zmodyfikowanym Pioneerze nie zostawił nawet suchej nitki. Nie mam rewelacyjnych klocków, ale to co ten prosty DAC pokazał to się w głowie nie mieści. Nie umiem tego ładnie opisać słowami, nie mam też jakiegoś wielkiego doświadczeniaz innymi źródłami, ale w moim systemie w dwóch aspektach nastąpił przełom. Przede wszystkim wysokie tony są teraz niesamowicie otwartepełne i nasycone a zarazem bardzo kulturalnie podane. Druga rzecz na która uwagę to precyzja lokalizacji źródeł pozornych, zróżnicowanie planów - dla mnie odlot....

Chciałbym podzękować jeszcze raz tomazo oraz Peterowi za zorganizownie

elementów, a Peterowi przede wszystkim za to że podzielił się swoją wiedzą.

Pozdrawiam

Witam !!!!!!!!!!!!

Ja także nie mogę się doczekać bardzo oczekiwanego dac-a Petera zamawianego przez Veterana . Wysałem do niego dzisiaj e-maila w tej sprawie i nic . Człowiek nie po to wywalił tyle kasy na to cudeńko żeby teraz czekać jak kołek .

Nie rozumiem tej sytuacji . Może coś mu się stało że nie odpowiada albo upłynił dac-i i wyjechał na Szeszele .

Co wy o tym sądzicie !!!!!!!!!!!!

P.S Cholera nie mogę się już doczekać tego Dac-a.

Pozdrawiam

Kajo

Uwaga! Achtung! Pozor!

konfekca kabla wtykami BNC to czystej krwi horror!

wczoraj Leszek rozwalił mojego profigolda4000 (za grube bydle) i dzisiaj dopiero zakończyliśmy konfekcję.

wtyki które kupiłem (neutrika) były na sporo cieńszy kabel ale innych (na grubszy) nie znalazłem.

aha, nie bujcie się wtyków do zaciskania, zaciskarki powinni mieć w sklepach czy firmach z osprzętem tv-sat.

dzisiaj użyłem całej swojej siły i zacisnąłem bydlaka!

powodzenia

Zamiescilem przyklad prostej obudowy do DACa w tym watku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zlutowałem DAC`a ale miałem kłopoty z uruchomieniem. Na początku po wdrożeniu śledztwa odkryłem, że jeden otwór metalizowany był wadliwy i nie było przejścia na masę, co spowodowało brak zasilania "części cyfrowej". Potem działy się bardzo dziwne historie z napięciem zasilającym, wszędzie było za mało i podejrzewałem stabilizatory o brzydkie zachowanie. Trafo podłączyłem 2x8v i 60 w, czyli ok, bez obciążenia dawało nawet 8,8v. Sprawcą tego zamieszania okazały się rezystory Dale 19R, które musiałem zdrutować, przynajmniej od strony "masy" i wszystkie napięcia zagrały jak trzeba. Po włączeniu DAC`a padło jedno brzydkie polskie słowo na k......, ale to z podziwu dla dźwięku :). Jest b. dobrze i nie warto mi było tracić czasu na przeróbki cd, tylko od razu brać się za DAC`a. Jest jeszcze dosłownie kilka części, które muszę wymienić na lepsze, bo to chyba grzech nie wyciągnąć wszystkiego z tego urządzenia co można. Dźwięk jest bardzo dynamiczny, potężny a przy tym b. szczegółowy, czyli tak jak lubię.

Na koniec duże uznanie i podziękowania dla Petera za udostępnienie świetnej konstrukcji.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Pociesze Ciebie , złożyłem drugiego DACa ale też nie ruszył. Pierwszy odpalił bez problemu.

Grzeje się jedno z uzwojeń wtórnych trafa , podejrzewam krótkie zwarcie .

Dochodzenie w toku.......

>Peter

Czy DAC gra lepiej w obudowie czy bez niej? Czy są słyszalne różnice? Nie jestem pewien, ale to chyba właśnie Ty pisałeś kiedyś, że Twój ML gra lepiej ze zdjętą pokrywą. Zastanawiam się po prostu czy nie byłoby dobrym pomysłem zrobienie obudowy z MDF-u, tak jak to np. robi Audionet.

Tak, obudowa bedzie miala wplyw na dzwiek. Wkladajac plytke do aluminiowej rury tracimy troche na otwrtosci dzwieku. Najlepiej zamontowac na kawalku drewna,i wczoraj wlasnie taka obudowe zmontowalem. Spod ze sklejki, boki z egzotycznego drewna (Red Gum), przod i tyl z 3/8 aluminum, gora, co bardzo wazne, z lekkiej perforowanej blachy aluminiowej. Srodek pomalowany farba przewodzaca (conductive nickel coating) dla ekranowania.

Ukryta Zawartość

post-3442-100008023 1170267717_thumb.jpg

post-3442-100008024 1170267715_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie Peter- jakie są szanse na nastepne zamowienie DAC-ow? Na pewno znajdzie sie sporo chetnych. Czy jest mozliwosc zamowien indywidualnych? Jak to teraz wyglada? Na Twojej stronie nie ma chyba nic na temat sprzedazy DAC-ow?

Drugi ruszuł , była zwarta dioda do masy od spodu PCB. Takie są uroki dwustronnych płytek.

Obudowę chyba też zrobie jak Peter w stylu "Eko" chociaż miało być

troche modernistyczie , troche industrialnie.

Peter > czy obecnie wyrzuciłeś dwa kondensatory wejściowe 10 n , czy tylko tego na "ścieżce sygnałowej"? i jeszcze jedno pytanie odnośnie BG-N, czy twoim zdaniem te 10uF w części cyfrowej mają duży wpływ na dźwięk, bo obecnie mam tam 10uF Fine Gold Nichicona, choć mam też w zapasach BG-N 4u7 - trochę mało ale można by było zmienić jeśli jest sens.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.