Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno sa lepsze niz te nowe. Trudno mi sie wypowiedziec personalnie, gdyz nie przeprowadzalem zadnych testow. Cd-Pro2 mimo wszystko lepiej czyta problematyczne dyski.

Sam transport to tez nie wszystko; bardzo duzo zalezy od samej implementacji.

Próbowałem stare CDMy i CDPRO 2.

Stare są super ale: są rzadkie i bywa że już nie wpełni sprawne. Trudno się je przywraca do zdrowia i laik sobie nie poradzi.

CDPRO2 w wersji z poprawionym czytaniem cdr (2 lata temu już to było..) bije wszystko analitycznością i precyzją. Super czyta płyty - korekcja ;-(.

Peter Qvortrup z AN, długo wzbraniał się przed użyciem go i pewnie go nie użyje szybko.... Kwestia gustu i muzykalności gra tu też rolę. z TDA1543 może nie być tak przekonujący dzwiek jak z innymi np 1541 - bo może to być już zbyt cyfrowe.

Jedynymi wg mnie rywalami CDPRO2 są napędy z górnej półki Sony z uzywanie w SACD np SCD-1. (prawie kopia CDPRO2...)

Pozdrawiam

Ryszard

Tesknię czasami za CDpro2 - może grupowe zamówienie? I sami zrobimy PCB + trochę nowego softu do wyświetlacza zamiast orginalnego DSA od Nico?

czyżbyś Waćpan przeglądał nowe HiFi i M, w zasilaniu mnóstwo Panasonic FC i na wyjściu Wima MKP 10 , no nie wiem , ale za tyle (42 tys zł) to mogli się bardzej postarać

chociaż sam napęd to marzenie

Właściwie, dlaczego nie opracować takiego cdka. Na forum jest mnóstwo ludzi, którzy już praktycznie to zrobili.

Sa przecież spece od mechaniki, budują własne napędy, ba ponoć gramofony;)

Od płateczek tez jest spec.

Zresztą pomysł z cdekiem DIY juz ktoś zaproponował.

LT1085 sa na 3A, 1086 na 1.5A.

Levinson uzywa ich nagminnie w swoich DACach, chociaz w referencyjnym transporcie LT1086 sa uzyte jako preregulatory, a koncowa regulacja jest oparta na LT1129. Z tego co zauwazylem, 5-cio pinowe regulatory sa takze uzyte w ML360, byc moze wlasnie tez LT1129.

Z kolei w ML30.6 uzyto do regulacji uklad oparty na AD826 i LT1027 jako voltage reference:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza LT1086, zadnego z tych rozwiazan jeszcze nie probowalem, a niewatpliwie warto by bylo.

Ukryta Zawartość

Ja używam TPS76701 Texasa 1A regulowany, dosyć niskie szumy ok 50uV Rms ,szybka odpowiedz na skok pradu ,dodatkowo generuje sygnał reset dla cyfrówki i ma wejście powerdown - czego chcieć więcej? :-)

Układy M.L cierpią moim zdaniem na pewien przerost formy nad treścią ,chociaż z drugiej strony jako elektronika fasynuje mnie ich złożoność,a jednocześnie logiczna konsekwencja stosowania pewnych rozwiązań.Widać również że nie są one dziełem jednej osoby lecz grupy projektowej w której każdy z konstruktorów ma ściśle wydzielone zadania.

Oto przyklad. W LT1027 datasheet sa takze podane podobne aplikacje:

Ukryta Zawartość

post-3442-100005589 1170271318_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnosnie plytek to tylko zjudzenie. Sciezki nie sa zbyt grube, na moje oko to ok 2oz a wiec mniej wiecej standard. Material z jakiego sa wykonane zalezy od danego produktu, czasto jest FR-4, w produktach referencyjnych uzywany jest teflon lub arlon:

Ukryta Zawartość

Ciekawa jest z kolei technika uzywania maski w nowszych produktach, kiedy maska jest tylko na sciezkach a nie na calej powierzchni plytki.

Jako ciekawostke podam ze sciezki i przewlekane pady na plytce zasilacza w ML31.5 byly tak cienkie ze przy pierwszej probie zmian czesci ( w celu mosyfikacji) odkleily sie ;-)

Ukryta Zawartość

Sciezki odchodzily od zwyklego materialu (FR4), nie teflonu. Poza tym ich grubosc byla taka, ze ledwo sie wyczuwalo palcem ;-)

Takich zasilaczy jeszcze nie probowalem, ale tez mnie kusi aby sprobowac.

Cześć!

Mam wreszcie referencyjne odsłuchy (Stax z własnym wzmacniaczem). Kupiłem go aby wreszcie miec pewnosc co słychać w klockach, nad ktorymi pracuje. Staxy co prawda jeszcze się nie przełamaly, ale już kolejny raz przekonałem się co do wartości I/V w DACach.

Słuchałem wczoraj (już wczoraj? godz. 2.59 - no tak...) zródeł bezpośrednio podpiętych do słuchawek.

Oczywiście był AN klon, Shanling SCD 200, i TDA 1543 zasilana z akum. Nie przeżyłem większych uniesień poza tem że najsłabiej wypadł 1543! Wywaliłem go z testu. (dla Daniela - akku 12V -> 8V, rezystory AN tantal - wartość jak u Ciebie, kondzie AN Oil copper (te dobre), BG NX. sygnał I2S.)

Potem poszła płyta wielowarstwowa. AN był przyjemniejszy, ale brakowało detalu w porównaniu do SACD.

Dalej byłem niezadowolony.

Przypomniało mi się że w szafie leży Marantz CD-40 (z TDA 1541A ...). Po włączeniu (wcześniej robiłem w nim troche zmain, ale lekkich np trochę BG i OPA 2604. Efekt najsłabszy!!!

Prawie zrozpaczony taką generalnie porażką (poza AN - było nieżle) Wygrzebałem stary jak świat pomysł - wypie....prze OPY wstawie super trafa z rezystorkiem (STAX ma 50k Ohm imp wejściowej!) i zobaczymy co jest naprawdę warte 1541A!.

Zeby nie grzebać kilka razy dorzuciłem TENTa z całym zasilaniem od "autora", pominąłem chip 7230 (filtr i oversampling i tak po 1.5 godzinie stanął w szranki nowy dziwoląg.

Ale SZOK! Ludzie! Jazda jak przy pierwszym w życiu kontakcie z 300B!

Po tym doświadczeniu - pozostaje taka konkluzja - 1543 się nie nadaje na poważne "uniesienia". ROCK - OK zagra. Ale kto może niech spróbuje TDA 1541 z p[asywnym I/V. Shanling miał już OPA627 - i niestety grał tylko bardzo dobrze.

Rezystor (+trafo) i jeśli trzeba lampa do wzmocnienia kilka razy jeśli wasz pre nie pociągnie wysokiej imp wyjściowej.

Pozdrawiam i polecam, zapomnijcie o OPA - to kupa nerwów, a i tak ssszeleśśści.

No tak ale wszedłem na forum aby zapytać czy ktoś jeszcze szuka

VETERANA

Jak kilku innych kolegów poleciłem mu swoją ufność i teraz dalej ufam, że się znajdzie i nie zapomnii...

Pozdrawiam

Ryszard_wpl Sam tez probuje nawiazac kontakt z Veteranem ale od 2ch dni nie odpisuje na mejla. A mam mu wplacic gotowke za pre na pga. I teraz nie wiem co robic :/ Veteran pewnie zarzadzil wakacje i nie ma go dla nikogo;)

Kolejny Dac zbudowany:) Ten wędruje do Electro. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

post-171-100005487 1170271463_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jonathan Carr twierdzi ze dobrze zaprojektowana plytka wplywa w duzej mierze na dzwiek koncowego produktu (szczegolnie prowadzenie mas i zasilania). Oczywiscie zalezy to tez od typu danego ukladu (i przy digital bedzie to mialo niewatpliwie wieksze znaczenie). W moim (skromnym) doswiadzczeniu, przy prostych analogowych ukladach uzycie takiego rozwiazania (veroboard) nie obniza w zadnym widocznym stopniu performance i nie waham sie stosowac takie podejscie nawet w dosc waznych projektach.

Wszystkie pierwsze DACi byly robione w ten sposob, i nawet pozniejsze rozwiazania na plytkach, nie roznily sie wiele jakoscia (trudno jednak to ocenic gdyz uzyte czesci tez ulegly zmianie).

Tego typu montaz daje tez pewna niezaleznosc przestrzenna, gdyz nie jestesmy ograniczeni dwoma wymiarami, i bardziej skomplikowane polaczenia mozemy robic w trzecim wymiarze, co czesto jest przewaga, i upraszcza layout. W przypadku gdy potrzebne sa wieksze powierzchnie ground plane, uzywam folie miedziana z inductorow. Jesli tez uzyjemy lepszej jakosci drut do polaczen, to taki montaz moze byc w sumie lepszy niz plytka.

Odnosnie srebra, zalecam najpierw przetestowac dany kabel, gdyz srebro nie zawsze gra dobrze i jakosc zalezy duzo od czystosci/jakosci.

Trafo 50W 2x8V z toroidy.pl. Przetwornik gra przestrzennie, przejrzyście, odrobine "analogowo", wokal jest świetnej próby, bas ma rozciągnięcie i kontrole, góra jest czysta, dźwięk płynie swobodnie. Naprawde polecam zrobienie tego dac-a każdemu. POZDRAWIAM:)

Jack Rabbit Slim's Twist Contest :>

Rezystory I/V w DAC-u 2k7: Elpody vs. Reszta Świata.

Wczoraj wymieniłem Kiwame na Elpoda i jest jakoś inaczej;). Brzmienie asie rozjaśniło, może trochę się poprawiła średnica, która wcześniej była (w stosunku do Elpodów) troszkę zbyt "muzykalna".

W każdym razie nie do końca jestem przekonany nad wyższością jednych nad drugimi.

Może ktoś się do tego odniesie?

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.