Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od jakiegoś czasu odsłuchuję NOS DAC złożonego z premium kit (ukłon dla Petera) zasilanego bateryjnie, jako że porównuję z innymi źródłami co jakiś czas przepinam przewody no i stało się. Dac zdechł. Nie macie może pomysłu gdzie mógłbym szukać usterki, podpowiem że sprawdziłem napięcia na CS i TDA i wszystko wydaje się być ok, a muzyki niet. Dzięki za ewentualne porady.

no więc sprawdzałem na crystalu i na tda ... a więc jak sądzę za regulatorami, 5v, 5v i 8v jak w mordę, nie mam tda na podmianę jutro dopiero coś poszukam może to jest przyczyną, a na marginesie dopiero jak wywaliłem black gaty na wyjściu i dałem stare poczciwe vimy to zagrało :-) ale to oczywiście kwestia gustu

ok Peter, coś pokombinuję ale czytałem że 1uF BG-N sie nieźle sprawdza przy nóżkach...

aha dziś tesotwałem ELnę Silmic 470uF za regulatorami i .. powróciły Cerafajny470, o niebo lepiej, Silimicki mulą... chyba że za duża pojemność, natomiast co do Cerafajnów nie mam uwag !

• 2 tygodnie później...

Moze ktos ma ochote na PCB do DAC? Pierwsza edycja skonczyla sie kilka miesiecy temu, kilka tygodni temu oddalem ostatnia (ostatnia, zapasowa) i w tej chwili sam nie mam na czym zrobic przetwornika (poprzednia po kilku eksperymentach nie nadaje sie do uzytku) ;)

• 4 tygodnie później...

Witam !!!!!!!!!!!!

>Chumi .

A gdzie ty się doszukałeś tej obudowy w Conradzie ???? . Jakiś numer artykułu bo nie mogę się doszukać .

DZIĘKI Z GÓRY ZA ODPOWIEDŹ

Pozdrawiam

Kajo

Kajo ~ kupowalem bezposrednio w niemieckim Conradzie. W ktoryms watku juz dawalem namiary ale podaje dokladnie:

Obudowe mozna znalezc w:

Elektronik/Messtechnik -> Bauelemente -> Gehause/Gehause Zubohor -> Gehause bis 200mmKantenlange

wystepuje w trzech rozmiarach: 165 x 110 x 55, 165 x 110 x 80, 165 x 110 x 105 i jest naprawde bardzo porzadnie wykonana (czego nie mozna powiedziec o wielu produktach Conrada) - moze nie nazlezy do tanich ale mysle ze jest warta swojej ceny :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kajo ~ kupowalem u nich dwie wielkosci - ta mala i srednia (mala 12,95 euro a srednia 15,95 euro) - w malej mam zamotowanego USB Audio DACa a w sredniej NOS DACa od Petera - dla porownania wielkosci wklejam zdjecie z oboma DACami :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !!!!!!!!!!!!!

Właśnie dostałem info z conrada.pl że można u nich zamawiać rzeczy z niemieckiego conrada . Nie wiem jak ten tryb zamawiania wygląda ( czas oczekiwania itd ) ???. Będę drążył temat .

> ChUmI

Jaki zastosowałeś transformator do Dac-a ( napięcie 2x??? czy pojedyńcze , moc , nr artykułu , wymiary aby weszło to do tej obudowy ) . I jak on się sprawuje ??? .

DZIĘKI Z GÓRY ZA ODPOWIEDŹ

Pozdrawiam

Kajo

Kajo ~ obudowe polecam - fajna - chociaz nie ma w niej jakos za duzo miejsca - jezeli chcesz to przesle Ci na priva zdiecie z gory i naniose na nie wymiarey - bedziesz widzial ile dokladnie miejsca zostaje dookola po wsadzeniu plytki. Co do zasilania to juz DAC przechodzi gruntowna przebudowe. Po pierwsze jak widzac na zdieciu dodalem dodatkowe stabilizatory w miejscach gdzie oryginalnie byly dlawiki (polecam LT317/337) - dlatego podnioslem napiecie zasilania z trafa do 2*12V. Jezeli bedziesz mial tak jak w projekcie dlawiki to mysle ze trafo powinno miec 9-10 V - poczytaj wczesniejsze wpisy - wielu ludzi mialo problemy z trafami 2*8V. Napiecie jest ladnie wystabilizowane wiec duze Panasonic'ki FC po stabilizatorach wylatuja :) Na ich miejsce pojdzie jakis Rubycon ZL - pojemnosc jeszcze dobiore - zeby otworzyc DACa bardziej na wysokie tony (mam do nich pewne zastrzezenia). Mysle ze te wielkie Panasonic'ki ze tak powiem przymulaja z lekka dzwiek :) Ale to jeszcze zobacze. Co do trafa to kupilem tez w Conradzie zalewane trafo do druku ERA ale nie jestem z niego zadowolony - po wsadzeniu do dobudowy wpadalo w jakis dziwny rezonans z obudowa i dalo sie wychwycic liekkie buczenie - slyszane tylko przy absolutnej ciszu ale jednak - dla mnie nie do zaakceptowania :( Wiec wkleilem je na bardzo elastycznym kleju na plastikowych stopkach i jest OK ... ale drugi raz bym poszukal czyba czegos innego ... problem jest z tym ze po wsadzeniu plytki zostaje malo miejsca i toroidek sie juz nie zmiesci ...

Witam !!!!!!!!!!!

No właśnie !!!. W tą obudowę nawet tą największą trafo toroidalne nie wejdzie . I to jest ból . Mam wersję Premium Dac-a więc od strony elementów nie mam nic do dodania . Pełen wypas !!!! . Tylko z tą obudową walczę i jakoś nie mogę znaleźć koncepcji . Ta obudowa by mi pasowała pod względem wizualnym ale wymiary pod płytkę dac-a i trafo toroidalne są krytyczne .

Jaka jest moc tego trafka u ciebie bo może to jest winą tego że brumi ???. Może zastosować jakiś 30 lub 50 watowy to może nie bedzie tak się zachowywał .

Jakbyś mógł wysłać do mnie na priva te zdięcia to byłbym wdzięczny .

Pozdrawiam

Kajo

Kajo ~ trafko jest juz teraz ciche i ono nie brumilo w elektrycznym tego slowa znaczeniu. Brumienie rozumie jako przydzwiek pojawiajacy sie w syganle audio ... nic takiego. Sygnal jest czysciutki - poziom szumu moze nie zachwyca ale TDA1543 to nie jakis wypasiony hi-end'owy przetwornik o super niskich szumach wiec jest OK :) Problem byl w czysto mechanicznym buczeniu. Jak bralem trafo (bez zadnego obciazenia) na kabelku i do pradu i trzymalem w rece to bylo cuper ciche - nawet z uchem przylozonym do trafa. Jak montowalem go do obudowy (oczywiscie caly czas nie obciazone) dalo sie slyszec ciche buczenie z obudowy. Mysle ze to byl jakis czysto mechaniczny rezonans albo cos ??? Trafko mam okolo 25W i moim zdaniem spokojnie daje rade - jego praca sie wlasciwie nie zmienia na biegu jalowym i gdy jest podpiete do ukladu ... Teraz ogolnie pracuje bardzo dobrze i jestem zadowolony ale do nowych nadchodzacych konstrukcji bede szukal czegos innego - podobnego zalewanego trafa ale moze innego producenta ??? dobre doswiadczenia mam tu z trafami firmy BLOCK - kupionymi od Javoreczka na allegro - zasila czesc audio USB DACa - zadnych zastrzezen :)

Ja rowniez jestem chetny na jedna- ale to juz od dawna wiadomo:).... Najchetniej jakby przyszla razem z czesciami do Pass-a 1.7. Jest taka mozliwosc czy tez plytki beda znacznie pozniej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.