Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Dac Petera gra nieżle, nieżależnie od wersji. Cześci jednak mają znaczenie.

Jeśli nie masz kasy, postaraj się dobrać/kupić lepsze cześci w tych kluczowych miejscach układu. Pozostałe możesz zastąpić jakimiś kupowanymi na miejscu.

Polecam BG N na wyjściu (4u7F), rezystory Rikkena, kondensator przed stabilizatorem AD8008 BG N, i tu żeby obniżyć koszt 33uF/16V BG N, stabilizatory warto nabyć rówieniz jak Peter nakazał :) (cięzko inne wlutować). Można też zamówić OsCona SG na kość SN75....

Pozostałe cześci, zakładając że zależy Ci na jak najlepszym stosunku jakość/cena musisz sam skompletować.

Oczywiści układ będzie grał inaczej, nie będzie to Peterowskie brzmienie oraz musisz się sporo napracować żeby cześci skompletować, ale chyba o to chodzi w tej zabawie. Ja sam odpalałem, dzięki uprzejmości Petera, DAC na coraz to lepszych cześciach. Wydawało mi się, że zmiany są DUZE. Jednak prawdziwe zmiany słyszałem dopiero jak pozostałe elementy toru wymieniłem. Z każdą zmianą DAC grał coraz lepiej. Może inaczej, system nie przesłaniał tego, co na ten przetwornik do zaoferowania.

Tak czy inaczej, jaką wersję nie wybierzesz, powinieneś być zadowolony. DAC odsłania swoje EWENTUALNE niedostatki brzmieniowe dopiero na bardzo wysokiej klasy systemach. Poza tym jest to całkiem uniwersalene urządządzonko (nosiłem się kiedyś z zamiarem tuningu mojego DVD Manta, ale podłaczyłem DAC i tak oglądam filmy:))

Pozdrawiam

Witam

>chick

Posiadam wersję budżetową DACa Petera. Jak to gra? W porównaniu do wyjść analogowych z CD

(porównywane były: Grundig 8200/Philips 160/CA D500SE - niestety nie porównywałem na lepszych napędach) dźwięk jest gładszy, bardziej swobodny, znika gdzieś pewna natarczywość - można posłuchać dłużej bez znużenia.

Co prawda nie robiłem porównań wersji budżetowej i premium ale wydaje mi się, że urządzenie ma potencjał

i (tak jak pisze magazynier) będę chciał wymienić istotne elementy na lepsze (jak tylko budżet pozwoli ;-)).

Pewną opcją może być sterowanie poprzez I2S - odpada wtedy parę drogich części a zaoszczędzoną kwotę można dołożyć do potrzebnych pozostałych elementów.

Pozdrawiam

Grzegorz

Chcę Dac-a podlączyć pod DVD pioneer 575A, bo wiem, że jako transport ma on duży potencjał. Świadczy o tym fakt,iż wiele zagranicznych firm tuningowych oferuje jego modyfikacje. wiele osób z forum również wypowiadało się pochlebnie o takim melanżu.Nie chcę mi się w nim grzebać, więc zostanę przy podłączeniu przez wejście COAX. Z czasem wymienię elementy na lepsze

Pozdrawiam

A może by tak podłączyć DAC pod PianoCrafta? Tak dla jaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O mnie mówisz :D

Czasami bywa do Manty podłączony DAC, ale tylko i wyłącznie z tego względu, że można tak filmy oglądać.

Poza niską ceną i możliwością odczytu niemalże wszystkich standartow zapisu multimediów nie ma za wielu zalet, a gra jakby się coś spaliło :). DAC to wiele poprawia. Do kina domowego w wersji stereo jest znakomity.

Transport to podstawa przy Nos-Dacu, najlepiej na odsłuchach sprawdzał się CDM-1. Duża klasa. Dźwięk płynny, analogowy, przestrzenny ze świetną górą i barwą oraz niemęczącą szczegółowością. Szkoda, że już ich nie robią.

Ciekawa implementacja zielonej plytki DACa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Który trafo będzie lepszy do Nos daca?

TPP – 266 - 4x2,5V + 2x10V 2A czy:

TPP - 270- Napięcie 4 x 10V + 2 x 2,6V 1,25A

na Allegro są po 8zł hermetyczne.

Będę wdzięczny za podpowiedź

Chyba jako pierwszy na forum,pokusiłem się o zrobienie

TDA 1543 Nos Dac w wersji zbalansowanej z dwiema sztukami TDA1543 na pokładzie

Ukryta Zawartość

post-2460-100009369 1170295910_thumb.jpg

post-2460-100009370 1170295909_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodałem też możliwość przetaktowania zewnętrznym zegarem,ale ponieważ nie mam na razie kwarcu to jeszcze nie próbowałem

będzie jeszcze układ umożliwiający odwrócenie fazy 0-180 st,w trakcie odtwarzania

od kilku dni się wygrzewa i już jestem pod wrażeniem

Ukryta Zawartość

post-2460-100009357 1170295929_thumb.jpg

post-2460-100009358 1170295928_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Link do schematu

Ukryta Zawartość

post-2460-100009344 1170295948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.