Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Czy do testów mogę użyć CDROMu komputerowego? Oczywiście digital out... nie wiem tylko czy standard wysyłany przez to wyjście jest prawidłowy :/ Chciałem użyć karty muzycznej, ale nie mogę jej zmusić do pracy 16bit/44,1kHz

w sumie to jest karta dźwiekowa którą mozna podpiać do każdego komputera który ma usb, super rzecz, ale np nie mozna do tego już podłączyć stacjonarnego odtwarzacza dvd

jeśli ktoś ma normalna wersję Nos Daca to polecam spróbować podłączyć przez wyjscie cyfrowe z komputera (karty dźwiekowej), komputer może byc też dobrym odtwarzaczem muzyki, filmów, z ekstra jakoscią dźwieku dzięki Nos D.

pozdr

Wersja USB jest bardzo podobna do wersji SPDIF, jedyna roznica to uklad wejsciowy. Jesli ktos juz ma poprzedniego DACa, wystarczy dodac sama plytke PCM2706/TDA1543 i przelaczac wyjscie na RCA z jednego lub drugiego chipu TDA1543. Takie rozwiazanie wydaje sie byc lepsze niz przelaczanie sygnalu I2S przed TDA1543, chociaz wymaga to wiekszej ilosci elementow. PS dla obu DACow bylaby ta sama.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3442-100002238 1178719245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Peter Daniel

Jak wcześniej opisywałem Ci na PW, testowałem Twojego DACa (wersja Premium) podłączonego do komputera przez kartę dźwiękową Juli@ ESI-Pro (koszt tej karty to ok 600zł). Dzwięk (co mnie dosyć zdziwiło) z DACa moim zdaniem był sporo słabszej jakości niż wyjścia analogowe samej karty. Ok, nic wielkiego, po prostu DAC ma wymagania co do sprzętu.

Możesz napisać jak sprawa się ma z DACiem w wer. USB? Czy zauważyłeś jakieś różnice przy różnych konfiguracjach komputera?

~skrzypek

Moim zdaniem, aby DAC dobrze zagrał z komputerem po S/PDIF, potrzeba kart z bardzo dobrymi rezonatorami kwarcowymi, a takie niestety kosztują sporo.

Nigdy nie testowalem wersji SPDIF z komputerem, za duzo tez bym sie nie spodziewal. Tuning tej wersji byl robiony w oparciu o najlepsze transporty (ML31.5 i CEC TL0) i w takim zestawieniu DAC jest naprawde dobry.

Wersja USB jest oparta na tej samej platformie, jedyna roznica to zamiast CS8412 jest tu zastosowany PCM2706. Na ile ten chip jest dobry nie moge sie wypowiedziec gdyz komputer nigdy nie byl moim glownym zrodlem i prawdopodobnie dlugo jeszcze nie bedzie ;-)

Jesli ktos jest zainteresowany testami wersji USB, moge podeslac kompletny DAC np. do KAIM i jesli ktos bedzie chcial moglby go sobie wypozyczyc.

OK, wszystko jasne, nie wypowiedziałem się dokładnie o co mi chodziło. Chodzi mi o porównanie ze sobą takich zestawień:

1. komputer>>DAC USB

2. transport>>DAC S/PDIF.

Jeśli jakość dźwięku przy komputerowym rozwiązaniu pozostaje daleko w tyle poza tym pierwszym, to jaki sens ma budowa takiego USB DAC'a?

Piszesz, że nie testowałeś DAC S/PDIF z komputerem, ale napisz dwa słowa jak możesz o dźwięku z DAC'a USB, będę Ci wdzięczny.

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

witam,

od kilku godzin gram na Mundorf'ach supreme silver na wyjściu, poprzednio próbowałem "fabrycznego" m.in. BG N, SCR MKP i SCR FEP. Pomimo, ze mundorfki mają tylko dobę grzania, wymiatają ww. we wszystkich aspektach. Mogę śmiało polecić wszystkim, którzy nie wahają się wydać na nie prawie tyle co na NOS'a.

pozdro.

Jak zmierzyc odpowiedz na prostokat? Chcialbym np. AD/DA ktore nie ma "pre-ringing" ale musze miec dowod. Jakie filrty oprocz Bessela wchodza w rachube? Oto przyklad filtrow w odtwarzaczu Sony CDP-XA50ES.

Jeden z moich UK customers zmodyfikowal lekko tego DACa (lepsze BG w zasilaniu, bodajze FK, Caddocks TF020 w I/V i Vref, small value V-caps w couplingu i simple Borberly buffer na wyjsciu). W jego odczuciu, wartosc R7 jest bardzo wazna i jesli jest pomiedzy 1560-1590 ohm przynosi to najlepsze rezultaty, nude Vishay jest tu takze preferowany jesli TF020 sa uzyte w I/V (tu 2k7 sprawdzaja sie najlepiej).

Tydzien temu goscil u niego Derek Wilson z Overkill Audio i "he was so knocked-out by what he heard he didn't finally leave until after 10.00 PM and he agreed that this was by some margin the finest reproduced sound he had ever heard" ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.