Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

To dopiero druga godzina grania. Ale jestem zadowolony. To jest również MÓJ DŹWIĘK.

Jeśli podoba Ci się sposób grania Alepha, to to jest ten kierunek. Ostatnio w klunie słuchaliśmy takiej płyty koncertowej Brubecka, na której sobie "podśpiewywał świerszcz". Słuchaliśmy na Alefiku-X i tym nowym lampowcu. Na AX ten świerszcz po prostu byl w pomieszczeniu, choć nie mozna było wskazać gdzie, natomiast na tym lampowcu świerszcz był ale słychć było, że to jedynie nagranie.

Ten sam efekt daje ten DAC, obecność i spójność dźwięku, naturalne barwy. Bez spektakularnych efektów, ale działa na emocje i uczucia. Coś takiego, co mi sie podobało w Wadii. Choć ci, którzy bardziej wolą ogladać muzykę niż być nią owładnięci, niekoniecznie uznają to za coś super.

Myslę, że harmonijka nasza zagrałaby super, tak jak raz tylko wtedy, gdy jej słuchalismy na moim gainclonie. Oba, DAC i clon, to ta sama szkoła dźwieku. To takie pierwsze wrażenia;-)

Witam

Właśnie zagrał NOS-DAC by Peter Daniel. Wesja Premium ze złoconą płytką Veterana i toroidalnym trafem by toroidy.pl Przetwornik podłączony jest do transportu Kenwood'a DP-X9010 i (chyba) będzie stanowić zgraną parę. Pisze chyba, bo sprzęt jeszcze nie rozgrzany i najlepsze przed nim. Poza tym przede mną zabawa z kabelkami cyfrowymi i obudową, którą planuję zaekranować. Pierwsze wrażenie- jest OK, gra Amused to Death Rogera'a Waters'a. Jedno jest pewne nie żałuję podjęcia decyzji o budowie DAC'a i gorąco polecam tym, którzy się wahają. Najwięcej problemów przysporzyło mi przylutowanie CS8412- otrzymałem w wersji do montażu smd. Poradziłem sobie z problemem poprzez pocynowanie kontaktów na płytce, następnie lutownicą dociskałem poszczególne nogi scalaka sprawdzając poprawność połączenia.

Witam

Mam takie pytanie raczej nie odnosnie tego DAC-a Petera ale odnosnie zmieny i mozliwosci zastosowania fragmentu ukladu.

Mam odtwarzacz CD Philipsa CD-604 ktory jako DAC ma wlasnie uklad TDA 1543. w wysjciu analogowym NOS DAC Petera zaraz za tda sa tylko kondensatory i od razu czincze, w moim CD natomiast jest caly uklad na LM288 kilka kondow (rozne dla kanalu lewego i prawego, nie wiem dlaczego).

Chce poprawic ten swoj CD i zastanawiam sie nad pominieciem tych wszystkich ukladow i zastosowaniu takiego rozwiazania jak w NOS-ie tzn same kondy na wyjsciu.

Czy to wiele zmieni?

Drugie pytanie, czy moge swoj CD przerobic na NOS??

mam serwisowke wiec jakby co moge podeslac, na razie zalaczam rysunki ukladow NOS-a i mojego CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9877-100007318 1170284065_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>systex

Philipsa 604/14 na NOSa nie zmienisz ponieważ nie da się w nim odłączyć filtru cyfrowego.

W odtwarzaczach tych Philips zastosował dekoder Mitsubishi M50423P zintegrowany w jednej kosci z filtrem.

Pasywny stopień wysciowy jak w NOS-DACu można śmialo zastosować .

Zorro dziekuje za odp,

moze zeby nie "smiecic" tego watku przeniesmy temat do

Ukryta Zawartość

gdzie zadalem to samo pytanie :-)

interesuje mnie jeszcze co by pozmieniac w tym CD kondy ktore na jakie itp

pozdrawiam i przepraszam za offtopic

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

jar1:

jak tam po 3 tygodniach? Nie masz potrzeby dołożenia jakiegoś buforka? U mnie chodzi świetnie, sygnał jest idealnie takiego samego poziomu co CD-80 marantza. Jednak Marantz ma więcej energii i dynamiki w moim systemie. Nos jest nieco gładszy ale kosztem mikrodetali (chyba siadają pod obciążęniem (wciąż pasywka).

Brakuje mi nico powietrza.

Smieszną rzecz teraz zauważyłem - albo mam inną wersję płytki albo ...... zlutowałem ją do góry nogami ;-)

U mnie wejście BNC jest z drugie strony płytki ... Gniazda są zamienione miejscami...

Ale skoro nie pomyliłem scalaków i gra to nie mam stresu ...

Ryszard_wpl

czy drogo kosztowaly Ciebie czesci , i czy trudno dostac do Nos-a

dawno nie zajmowalem sie elektronika ale lutowac chyba jeszcze potrafie

natomiast rynek czesci teraz zupelnie inaczej wyglada

chce tego Nos-a podlaczyc do philipsa 304mk2 z transportem cdm1

czy to dobry pomysl?

Zdążyłem przed Peterem ;-)

Pomysł dobry znajdź opisy Petera Daniela modyfikacji Marantza CD 94. Potrzebujesz tylko 3 "audiofilskie rezystory, 2 kondensatory i najlepiej dobre osobne zasilanie TDA1543 (8 Voltów). Napęd 304 ma dobry. Poszukaj też opisów Bartek1 o modyfiakcjach 304. U mnie 1541S1 z DC servo gra bardzo podobnie do NOSa Petera zasilanego przez SPDIF... Ty możesz zainstalować go w środku 304 (nawet na pajączku) łącząc I2S.

Zgadza sie, w transportach Philipsa najlepiej podlaczyc DAC bezposrednio pod I2S, omijajac caly SPDIF interfacing. W tym przypadku instalujemy tylko TDA1543 chip, 3 rezystory, output coupling caps i zasilanie.

W CD-94 uzylem baterie 12V i AN8008 regulator (47u przed a za regulatorem). Do ladowania baterii uzylem jeden z zasilaczy w transporcie bo akurat napiecie pasowalo. Mam z tylu przelacznik ktory podlacza i odlacza baterie, takze jest dodatkowy przekaznik ktory odlacza ladowarke od baterri w momencie gdy wylaczamy zasilanie transportu. 2Ah bateria zmiescila sie w srodku (sa gdzies na forum zdjecia).

Ryszard, a co uzywasz do zasilania NOS DACa?

Odnosnie DACa i pasywki, to rzeczywiscie mozesz czuc mniejsza dynamike, ja takze przerzucilem sie pozniej na aktywny preamp. Obecnie podlaczylem do DACa aktive buffer (ML diamond buffer opisany na forum) i juz go nie odlacze, jest na pewno lepiej ;-)

Odnosnie powietrza, to moze to zalezec od zasilania (jesli uzywasz np. baterie). Ja swoj system mam ztuningowany bod wzgledem DACa i powietrza nie brakuje. Porownywalem tez z ML360S (trzymam go tylko jako reference) i pod wzgledem powietrza oba DACi wydaja sie byc podobne.

Ryszard_wpl, 17 Lut 2006, 21:44

Moje wrażenia i nie tylko są w wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Peter Daniel, 17 Lut 2006, 23:51

>Ryszard, a co uzywasz do zasilania NOS DACa?

Siec 230V, z akumulatorami jeszcze nie działąłem. DDDAC Doede lepiej sobie radzi z powietrzem ale ma 8 TDA1543. Nie porównywałem ich jeszcze ze sobą.

>

>Odnosnie DACa i pasywki, to rzeczywiscie mozesz czuc mniejsza dynamike, ja takze przerzucilem sie

>pozniej na aktywny preamp. Obecnie podlaczylem do DACa aktive buffer (ML diamond buffer opisany na

>forum) i juz go nie odlacze, jest na pewno lepiej ;-)

Ale ja czekam na Veterana; od roku buduje z jego pomocą coś aktywnego. Ugrzązłem z regulacją głosu jak wiesz... TX102 nie wypalił. Przekaźniki z rezystorami wciąż są przewodnim motywem. To samo z selektorem wejść. Bufer - to już najprostrza decyzja - Diamond lub Pass 1.7. (AN M7 też mam zmontowany ale tu Imp wyjściowa jest ze 2 kohm....)

>

>Odnosnie powietrza, to moze to zalezec od zasilania (jesli uzywasz np. baterie). Ja swoj system mam

>ztuningowany bod wzgledem DACa i powietrza nie brakuje. Porownywalem tez z ML360S (trzymam go tylko

>jako reference) i pod wzgledem powietrza oba DACi wydaja sie byc podobne.

Mam przekonanie że jednak odpowiada za to niespasowanie impedancji. Czyli brak bufora/activ pre.

No tak pasywka (QED ) ma ALPSA 20 kOhm. Wzmak na 300B jest jakby gotowy do około 100 k Ohm. Sprawa jasna. Wymienie go na 100 k lub 50 k Ohm. zobacze co się zmieści (50 kOhm mam PANASONICA plasticowego - to jest jeden z najlepszych potków jakie spotkałem! ) i ma motorek ;-)

Peter lub ktokolwiek inny

Mogli byscie jakiegos linka do aplikacji is2 dla tda 1543 i saa 7210 zamiescic?

Kiedys cos takiego mialem ale system musialem wyczyscic, i teraz za cholere znalezc nie moge a chcialbym sprobowac.

te trzy przewody z danymi które idą z CS 8412 do TDA 1543 i innych philipsów, to jest właśnie I2S (IIS)

Aplikajcja jest prosta do bólu : BCK łączysz z BCK, DATA z DATA a WS z WS. Można spotkać inne skróty na BCK i CLK np MCK (master clock) i bitclock (BCK), wordclock(WCK), Wordselect (WS), SCLK., WCLK

Witam po dzwonku

Więc pokusilem sie o podlączenie tda 1543 z pomini eciem konwersji spgif.

Pierwsze wrazenia są takie ze dzwięk jest jasniejszy, i bardziej oczywisty.

Natomiast stracil na 3D, i bycmoze przez to ze jst jasniej wydaje sie ze jest mniej basu.

Jest tez problem z pykaniem przy wlączaniu i wylączaniu. i podczas startu plyty.

nie mutuje tez pauza.

powtaza sekwencje jak zdzrta plyta gramofonowa.

Oczywiscie pin 11 saa7210 polączylem z pinem 23 saa7220.

Juz dokladnie nie pamietam jak ja to robilem, ale muting mozna podlaczyc do odpowiedniego chipu i bedzie OK. Wazne jest tez aby I2S bylo podlaczone tylko do DACa, jesli sciezki sa podlaczone tez do filtra, to trzeba je przerwac (wprowadza to znaczna roznice w dzwieku). Bylo to wszystko opisane na jakims Italian site.

No wlasnie

Ale ta strona nie zawiera juz informacji na ten temat.

jak przrwalem polączenia do filtra to nie dzialal zegar ,bo jest podpięty wlasnie do filtra.więc polączylem te punkty .

Zegar najlepiej zainstalowac oddzielnie (Tent clock lub podobny, z niezaleznym zasilaniem). Odnosnie mutingu, to chyba podlaczenie ktore jest przy filtrze, trzeba podpiac bezposrednio do dekodera. Zasilanie od filtra najlepiej odlaczyc calkowicie, chociaz u mnie nie robilo to wiekszej roznicy.

ja zegar mam odzielnie.

Jest to zegar Gagmina,Nie pamientam z jakiego shematu on wtedy kozystal.

Ale chodzi o to ze jest on podpiety do filtra. więc odlączenie filtra powoduje jego brak.

Chyba ze jest inne miejsce gdzie mozna go wpiąc.

miało być to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.