Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

Buble_corp ma dac Monika2 na tda1545.. gra to mu z lampkami na wyjściu i ładnie to gra, natomiast ma chyba Nosdacka Magazyniera więc niech sam Buble wypowie o porównaniach... co prawda inne układy.. ale co tam ;)

coś było nie tak jak był reclocking, może to kwestia zegara albo po prostu nie wygrzany był i zasilanie do niego też, scena spłaszczona i pogorszona przestrzeń... zdecydowanie lepiej było na sygnale z transportu w którym siedzi LC, jak i u mnie jak i u Magazyniera jak podpinaliśmy tego dac'a xlr. Jeżeli idea jest słuszna i taki reclocking powinien pomóc to pewnie trzeba nad tym jeszcze popracować..

Matthew - jaką dałeś częstotliwość zegara i na jakim układzie to taktowałeś ?

Ps. Mam dac`a takiego "testowego" i spróbuję w sobotę podmienić tda1543 na 1545. Prównanie nie będzie jednak dobre bo nie mam w tym testowym Rikenów :(

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

hm....myślałem raczej o czymś wysokim - analogicznie do dac`a Monica2 ...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Mozesz pobawic sie zmianą nap. zasilania na 5v.Pamiętam ze 1543 po I2S z napędem cdm12 gral ciemno i bez detali.

Zmiana napięcia na 5v powinna go rozlaśnić nalezy też odpowiednio zmniejszyć wartości rezystorow I/V.

jurek1 - u mnie raczej gra dość jasno i z detalami w "oryginale". Przyznaję, że raczej teraz to jest zabawa w kombinowanie dźwiękiem - ile można jeszcze zmienić i w którym kierunku ....

Dobrałem dosłownie teraz IC i kable do kolum. To ostatnie wniosło zmiany potzrebne ale bardziej kosmetyczne, natomiast IC bardzo mocno zmienił dźwięk na plus. Nie spodziewałem się, że wyjście dac`a jest tak podatne na IC ......

Testuję DAC`a na płytach zespołu Omega. Myślę, że większość plastików wysiada przy tych nagraniach koncertowych, tu nie może być żadnego plastiku, bo od od razu wychodzi na wierzch po prostu raniąc uszy. Z dobranymi kablami zaczęło się robić ciekawie.... :). Zastosowane kable - wg Massimo/Gregaudio + moje dobranie długości.

Probowalem reclocking jak w trzecim Dacu Kusunokiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie podeszlo mi to: dzwiek wydawal sie sztucznie manipulowany.

Ktos sugerowal mi uzycie jednego chipu na kanal, podobno daje to poprawe (rozumiem ze oba DACi sa w takim przypadku podlaczone rownolegle do I2S):

" Another problem area is ground. Kimura is acutely aware of the problem of

ground noise in digital domain: he addresses this in different ways in his

DAC and in his Transport products. The top-notch 47 DAC is fully dual mono,

in order to avoid the problem of large ground currents from L and R channel

of power amp passing across to each other through the DAC ground. When you

have a single DAC hooked up to a dual mono amplifier, the lowest resistance

path for the grounds to meet is sometimes the DAC ground, sometimes the amp

chassis. In any case, this problem would be solved in a balanced output

config, and I think it is worth pursuing. Kimura doesn't use balanced, but

did build a special device called a "Groundcard" that he inserts between the

DAC and the Gaincard. I have not examined or heard this arrangement, as the

distribution of the Groundcard is limited only to distributors of 47 Labs

merchandise, but it evidentally improves the performance of the 47 DAC quite

alot. With such high output impedance, the DAC in passive I/V config will

naturally be heavily loaded by the next stage, and a buffer with high input

impedance, low output impedance would naturally help alot, so long as it

does not introduce too much modulation in the signal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Peter - jak oceniasz przenoszenie basu. Na płycie Omegi w takim utworze - Varazslatos Feher Ko (śmieszny jest ten język) chodzi w tle bardzo nisko gitara basowa. W moim sprzęcie podstawowym ładnie w całości ją słychać (realizacja nagrania powoduje, że jest to naprawdę niski dźwięk) a w dac`u ona jest ale ten bas nie jest cały, w rzeczywistości może to schodzić mocniej i niżej. W dacu ta gitara kończy się na nieci wyższym basie. Przy czym przełączam dwa cd w jednym wzmacniaczu, więc warunki są podobne.

Ps. nie podłączam jednak TDA1545 bo trzeba przepinać format co mi się nie uśmiecha (choć w cs8412 to akurat jest proste).

no proszę teraz to wszyscy światowcy, ja to znam tylko powiedzenie ege szege... :)

Peter -

czy BiDat jest na TDA 1547? To chyba najgorszy DAC z wyjsciem napieciowym... ?

"Combination 7350/1547 single bit output. "

"Digital filtering: 8X over sampling, DSP based "Intelligent" design. "

>>Peter - jak oceniasz przenoszenie basu. Na płycie Omegi w takim utworze - Varazslatos Feher Ko (śmieszny jest ten język) chodzi w tle bardzo nisko gitara basowa. W moim sprzęcie podstawowym ładnie w całości ją słychać (realizacja nagrania powoduje, że jest to naprawdę niski dźwięk) a w dac`u ona jest ale ten bas nie jest cały, w rzeczywistości może to schodzić mocniej i niżej. W dacu ta gitara kończy się na nieci wyższym basie. Przy czym przełączam dwa cd w jednym wzmacniaczu, więc warunki są podobne.

A' propos basu- mam odczucie że zestroiłeś go właśnie tak, aby bas nie dominował w jego brzmieniu i był dyskretnie schowany gdzieś z tyłu. A gdyby ktos chciał jednak zwiększyć fundament basowy, co najepiej zmienić w twoim Dac?

seniczu:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

dzieki za liste. Ale kupowac starego cd aby wyjac z niego daca? bo reanimacja przez kupno laseramoze byc droga? ale ktory najlepszy z tych starych dacow? mam jakiegos rotela 965?? nowex bo niesprzedany gdyz pilot zaginal i stal w sklepie az szef mnie go podarowal.

>>A' propos basu- mam odczucie że zestroiłeś go właśnie tak, aby bas nie dominował w jego brzmieniu i był dyskretnie schowany gdzieś z tyłu. A gdyby ktos chciał jednak zwiększyć fundament basowy, co najepiej zmienić w twoim Dac?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

eeee...Lenny - chcesz porównywać porządny rockowy zespół lat 70-tych z shitem dyskotekowym ?

... to tak jakby Deep Purple porównać z Ich Troje .... wstydź sie Lenny ;)

no DAC jest uczulony na transporty, niestety nie udało się nam go posłuchać z MBLem gdzie siedzi cdpro2, ale.. zagrało lepiej z Krell'em Twonka jako transportem niż z samy Krell.... trochę się uspokoiłem ;D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.