Skocz do zawartości
IGNORED

Non-Oversampling DAC

Peter Daniel

Rekomendowane odpowiedzi

A jednak nie pamietalem wartosci rezystorow. Kusunoki mial takie same jak w Twoim schemacie.

Jest to DAC ktory zapoczatkowal koncept non oversamplingu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

odkupię chętnie

75R - 1szt Rikken lub Allan Bradley

1.5K - 1szt Rikken lub Allan Bradley

2.7K - 2szt Rikken lub Allan Bradley

10nF - 2szt Ero

SN75179 - 1szt

stabilizator 7805 - 2 szt

stabilizator 7808 - 1 szt

Dzięki Peter.

Powiedz mi jeszcze, czy sam układ zasilania jest tu w jakimś stopniu kluczowy dla dźwięku?

obecnie mam to tak:

trafo 12V PanasonicFC 2200/16V - 7812 - Black Gate STD 1000uF/25V to w zasiolaniu

dalej 1000uF/25V STD - za nim rozdzielam zasilanie

dalej dla CS - 7805 - 10uF/50V STD, na nóżkach CS 2 x 10uF/50V BG N

dalej dla TDA - 7898 - 47uF/50V

rezystory na razie Dale/AllanBradley, ale zmieniam na Rikken/Caddoc

kondy na wyjściu BG N 0.47uF/50V

czy warto to rozdzielic i dac trafo 2x12V z wstępna stabilizacja a następnie osobno prowadzic 5V dla CS i osobno 8V dla TDA?

Czy ma to duże znaczenie w tym układzie?

Zasilanie jest niewatpliwie kluczowe, chociaz nie polecam podwojnej stabilizacji. Mysle ze jedno trafo wystarczy, dobrze jednak miec oddielne uzwojenia dla DACa i odzielne dla stopnia wejsciowego, najlepiej z odczepem w srodku co umozliwia uzycie half way rectifiers jak na schemacie powyzej.

Ogolnie wzorowalem sie na tym pierwszym DACu Kusunoki projektujac zasilanie. Nie mialem jednak dostepnego transformatora z takimi uzwojeniami, dlatego kompromis z normalnymi mostkami (8 diod zamiast 4).

Dlawiki i rezystory sa takze wazne w filtracji i maja wplyw na dzwiek, filtracja jest symetryczna, zarowno na szynie napiecia jak i masie.

Zamiast BG mozna uzyc Panasonic FC 1500- 2200, nastepnie stabilizatory AN800X i za stabilizatorami male pojemnosci i dobrej jakosci kondensatory (ja preferuje BG N).

Na wyjsciu rozumiem ze masz 4.7uF a nie 0.47?

tak oczywiście 4.7uf/50V

ogólnie to przerabiam Dac Attack :-) tam jest zasilanie jedno wspolne, z osobnymi stabilizatorami dla CS i TDA

stab AN80XX są u nas nie do zdobycia, więc na razie opieram się na stabilizacji na 78xx.

Mam nadzieję że same stabilizatory nie mają aż tak wielkiego wpływu na dźwięk, jak zastosowanie

Riken, Caddock oraz BlackGate N.

>Zamiast BG mozna uzyc Panasonic FC 1500- 2200

Swego czasu pytałem już, zresztą w tym wątku też polecałeś w tym miejscu (przed stabilizatorami) jako alternatywę Nichicon Fine Gold, których brzmienie ja preferuję dużo bardziej nad Panasonic FC, jednak to jest wstępne filtrowanie zasilania.....więc możebyć inaczej.

Swoją drogą obecnie w tym miejscu mam własnie PanasonicFC, ale tylko dlatego że raster NFG był za duży

możesz coś na temat powiedzieć/napisać?

Ogolnie to ani jednych ani drugich w tym miejscu nie testowalem. Panasonic FC gra podobnie jak BG N ale o klase gorzej, roznica polega glownie w braku finezji. Nichicon FG jest bardziej euforyczny (przynajmniej tak sie wydawal w miejscach gdzie je uzywalem): dodaje wiecej barwy i "excitement", Panasonic z kolei jest bardziej stonowany i troche szary. Wybor midzy tymi kondensatorami bedzie zalezal w duzym stopniu od preferencji osobistych i reszty systemu.

Ja swego czasu w wersji budgetowej uzywalem Elny Stargate, ale glownie dlatego ze mialem ich duzo (3300/25)

Peter,

skoro już udaje mi się tak "łatwo" uzyskiwać odpowiedzi.

Myślę też o zasilaniu DAC z AKU 12V, wiem że Ty testowałeś to rozwiązanie i (mogę nie pamiętać dokładnie), ale pewne aspekty były lepsze od zasilania z sieci.

Powiedz mi czy w takim przypadku również zasadne jest używanie osobno aku dla zasilania SN i CS oraz drugiego dla TDA,

czy przy zasilaniu AKU stosowałes jeden tylko akumulator?

przy okazji, czy ma ktoś jakiś prosty układ ładowarki do aku,

takiej automatycznej, aby rozłączała zasilanie po naładowaniu akumulatora?

samo właczenie ładowania mogłoby też odbywać się automatycznie przy krytycznie niskim napięciu w jakiś sposób wyznaczanym.

Czy takie ładowanie w trakcie grania ma wpływ na dźwięk?

Rzeczywiscie przez pewien czas uzywalem akumulatorow, jeden gral lepiej niz dwa oddzielne. Wydawalo mi sie tez ze DAC na akumulatorach i z Siemensami MKV na wyjsciu byl najlepsza wersja dopoki nie przetestowalem tego w innym systemie i dopiero wtedy zmienilem zdanie.

Zasilanie z sieci w koncowym rozrachunku okazalo sie lepsze (wiecej dynamiki i zycia), takze BG N byly ogolnie preferowane wobec Siemens MKV.

Od tego czasu zarzucilem kompletnie baterie i juz do nich nie wroce.

Złożyłem wreszcie swojego NOS DAC-a na płytce Veterana - wersja premium, transformator 2x10V/100W Toroidy.

Podłączyłem do niemodyfikowanego Marantza 67se. Pierwsze wrażenia - super, dużo powietrza, szczegóły, bas... Po dwóch dniach zaczęło mi się wydawać, że dźwięk zrobił się jakiś taki zmulony, mniej szczegółów, ogólnie gorzej. Przełączyłem DAC-a na Philipsa CD650 z napędem CDM2 i coś mi się zdaję, że jeszcze bardziej go zmuliło, równowaga przeniosła się w dół pasma. Szczerze mówiąc przekonany byłem, że Philips pokona Marantza, a tak nie jest (???)

Nie wiem, czy zacząć gruntownie modyfikować tego Philipsa pod kątem transportu, czy jeszcze troszkę poczekać aż się te wszystkie BG wygrzeja? Matthew pisał, że to może potrwać nawet miesiąc, inni zachwycali się dźwiękiem od samego początku i nie zauważali spadku jakości w miarę użytkowania. Ciekawa sprawa. Zadowolony na razie jestem średnio ;)

Acha, cyfrówka to Belkin Synapse oczywiście:)))))

ja tez nos daca, tylko ze oryginal made by Peter, wygrzewalen kilka tygodni - i jest do dzis caly czas pod pradem.

Chris01

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

u mnie po zmianie kondow na BG-N i STD od dwóch tygodni gra non stop, lub nie gra ale jest pod prądem.

Powiem szczerze, że co dzień gra inaczej, i wcale co dziennie nie jest lepiej, te zmiany są dziwne, ale po tych dwóch tygdniach, dźwięk już się przestał tak diametralnie zmieniać, i teraz brzmi to już co najmniej dobrze.

• 2 miesiące później...

Wybaczcie wyciąganie tematu... ale nurtuje mnie jedna rzecz związana z zasialniem tego DAC-a... już na 2 transformatorach to przerobiłem i nie wiem co się dzieje.

Jeśli stosuję zalianie z 2 trafnsormatorów osobno dla sekcji analogowej i cyfrowej jest zero buczenia, jeśli natomiaast zastosuję tranfrosoformator z wyjściem -10 - 0 - 10 (czyli "wspólnym" uzwojeniem wtrórnym) dostają od razu buczenie na wyjściu. Nie jest ono natarczywe ale występuje w przeciwieństwie do kombinacji 2 niezalecznych trafo...

Ktoś ma wiedzę / pomysł co towoduje taki efekt?

Zamiast trafa z odczepem użyj po prostu takiego z dwoma uzwojeniami wtórnymi, i wtedy traktujesz każde uzwojenie jako osobne trafo, z osobnym mostkiem Graetza i bez wspólnej masy. W takim przypadku gdy coś buczy możesz jeszcze zamienić przewody na Graetzu od jednego uzwojenia, ale i bez tego nie powinno być żadnych problemów. Trafo z odczepem wymusza postawienie prostownika na masie, stąd masz brum.

>Sim1, 10 Maj 2008, 23:23

miałem podobną historię z tym Dacem, na troszkę lepszych elementach (diody MSR, kondy filujące BG, i CS w roli odbiornika SPDiF) początkowo dawałem zasilanie z jednego trafa (1 uzwojenie wspólne z DVC i AVC) - brumiło bardzo ładnie;)), potem wymieniłem to trafko na takie z podwójnym niezależnym uzwojeniem... i jak ręką odjął!

Ale później zrobiłem DAC na byle jakich elementach (fotka parę postów wyżej) i z tym samym trafem na którym przedtem było z brumem - jest cisza... czary???

- dodam, że tendrugi dac ma STA120A, prostowniki na diodach STTA, jakieś filipy w filtracji i żadnych BGNów. słucham już tego 5 miesiący i nic nie brumi na jednym uzwojeniu, znów czary?

... nie, myślę, że każdą konfigurację należy sprawdzić indywidualnie, jak brumi, to spróbuj na innym trafie - powinno się zmienić.

Sądzę że to kwestia podłączenia do mostków, czasem przy transformatorze z 0 po środku i 2 pełnych mostkach trafia się taka konfiguracja, że prostuje się jednookresowo, zależnie czy to zero podłączy się do masy przed czy za mostkiem.

Dzięki za wszystkie wskazówki... Trochę jednak trzeba się znać. Popróbowałem trochę i widzę, że tu coś rzeczywiście z masą jest na rzeczy (ale co to już nie wiem - wypadałoby doczytać z książek ;) ale tego pewnie dużo do czytania).Co natomiast udało mi się sprawdzić:

1. Zasilanie obu sekcji z 1 wspólnego uzwojenia (znaczy połówki powiedzmy 0 - 10) powoduje błogą ciszę

2. Wszystkie kombinacje jeśli chodzi o biegunowość podłączeniu obu wtórnych uzwojeń powodują wspomniany brum.

3. Podpięcie pełnego 1 uzwojenia do jednej sekcji, oraz tylko jednego kabla z drugiego uzwojenia do drugiej sekcji powoduje jeszcze mocniejszy brum ale gra całość (jak rozumiem zasila się gdzieś przez masę...)

Zasilę go więc na razie z jednego... i jak bedzie cienko grał to dołożę drugie trafo (burzy się ład i porządek w obudowie). Ew... miałem pomysł by wykorzystać pełną parę transformatora i zebrać 20V ale to pewnie przez jakiś dzielnik bo chyba regulatory AN8008 i AN8005 mogą to źle znieść.

Dzięki i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

kto wypróbował ten schemat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wg mnie to złe rozwiązanie, bo pojemność jest za mała a obciążenie DACa za duże. Sygnał trzeba brać z pominięciem kondensatora, a rezystor katodowy / konwersji I/V dobrać tak by prądem lampy nie spalić DACa lub wykonać dzielnik napięciowy - albo na wyjściu DACa albo w katodzie, dodatkowo można wstawić potencjometr 1,5k w miejsce rezystora Vref żeby wyregulować nap. wyjściowe (bias).

Można też bezpieczniej wejść z sygnałem od razu na siatkę lampy przy konwersji na rezystorze mniejszym niż 2.7k żeby go nie zniekształcać - lepiej obniżyć nap. zasilania do 6V i robić konwersję na mniejszym rezystorze np 1,8k. Wtedy można użyć kondensatora sprzęgającego (nawet 100nF) i za nim rez. polaryzujący siatkę koło 100-300k.

ja to próbowałem, zresztą ja to rysowałem ;)

układ działał, nic się nie spaliło i miał najlepszą barwę jaką u źródełka słyszałem, natomiast obcinał bass i mulił górę, średnica boska... nie przetrwał próby ze względu na właśnie wady wspomniane wyżej..

jak chcesz dawać lampki na wyj nosdac'a to propnuje wtórnik white'a... czyli I/V na Rikenie jak jest ale bufor na lampach.. ponieważ ukłąd mam kupiony jak chcesz zerknąć zapraszam na prv..

Bas obcina bo pojemność sprzęgająca jest dużo za niska, musiałoby być tam jakieś 47-100uF, a TDA jest lekko przymulony i lepiej działa z aktywną konwersją. Poza tym, impedancja wyjściowa w tym układzie jest duża, wtórnik katodowy będzie lepszy pod tym względem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.