Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza - pomóźcie! ;-)

Pap76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kończę kompletację mojego zestawu audio.

Potrzebuję dobrego neutralnego wzmacniacza. Moje poszukiwania krążą wokół:

Arcam alpha 9, (nie niższe - ze względu na funkcjonalne ograniczenia modeli tej serii (np. jedna para głośników wyjściowych). AA 10 też nie chcę, bo ten zielony wyświetlacz to porażka, a poza tym już zbyt drogi...

Marantz pm 75/78

Marantz pm 68/7000

philips fa--880/dfa-888

Wiem, ceny za te sprzęty są dość różne - różny wiek sprzętu i różne (prestiż) marki - mój problem nie Wasz. Możecie jedynie ze swojego doświadczenia określić jaki sprzęt do jakiej ceny warto kupować.

Mój sprzęt od strony źródła to odtwarzacz multimedialny/DVD HK + DAC SMSL Sanskrit + od strony odsłuchu kolumny Taga Harmony Platinum v2 F-60 (dość neutralne i wyrównane, o sporej swobodzie i dynamice) -> tych komponentów na pewno nie zmienię. To gra naprawdę nieźle, ale dopiero podłączenie tego DACa pozwala "wyciągnąć" jakieś tam namiastki sceny. Jako wzmacniacz pracuje amplituner Denon DRA 95VR - świetna dynamika, czystość dźwięku, ale sceny totalnie nie buduje (na zagranicznych forach później czytałem, że rzeczywiście tak z tymi Denonami było (koniec lat 80-ych). W zasadzie zaspokajałby moje potrzeby, gdyby dawał więcej sceny (szerokość, powietrze, głębia) i może nieco lepsze wysokie i najniższe tony.

Kable/przewody... - to się zobaczy - póki co nie zamierzam nimi nic korygować i fortuny na nie na pewno nie wydam. (pewnie coś "z drugiej ręki" chorda lub supry kupię)

Muzyka różna, chociaż ciężkiej coraz mniej (chociaż raczej wymagająca: metal/rock progresywny) - człowiek się starzeje i szuka spokoju ;-)

Pokój odsłuchowy niewielki - ok. 15m2.

W zasadzie chyba już innych wzmacniaczy nie będę poszukiwał tylko skupię się na "upolowaniu" tego, który wybiorę.

Co poradzicie...??

Nie "szereguj PM-75 z PM78, bo to wogole co innego. PM78 to blizniak PM68 i 7000. Na twoim miejscu szukal bym najtanszego z tej trojki, czyli PM-68. To bezpieczny zakup maks 600zł. PM-78 maks 700-750zł. PM-7000 ze wzgledu na wygląd maks 800zł.

?👈

Dzięki za info. Tak jak myślałem - na "jedynym słusznym" serwisie aukcyjnym w tym kraju ceny nieco się "rozpuściły"... ;)))

... A Arcam Alpha 9? Wiem że droższe, ale czy możesz coś o nim napisać? - może będę miał szanse ściągnąć takiego z UK...

Zastanawiałem się jeszcze nad Harmanem HK 980 - czy to taka sama klasa jak te Marantz'e, albo Arcam Alpha? Z ceny wynikałoby, że raczej ni

a ile chcesz wydac ?

Arcam Alpha 9 chyba byłby najdroższy z tej listy, więc to jest limit.

Zakładam że 900 jest kwotą nieprzekraczalną. Nie chodzi tutaj tylko o maks. wydatek, zastanawiam się także nad tańszymi propozycjami (np Philips dfa-888 brat bliźniak Marantz'a pm 75, tyle, że sporo tańszy), ale esencją jest, żeby kupić dobry wzmacniacz do tej kwoty i nie przepłacić.

Minimalne różnice między wzmacniaczami (z listy + HK980) są oczywiście zrozumiałe, ale jeżeli któryś odbiega od reszty in plus lub minus, to napiszcie - ... i "ten z minusem" na pewno odpadnie z dalszych poszukiwań.

... żeby był komplet:Marantz pm 6010 - czytałem wiele sprzecznych opinii...

Obiecuję już nic więcej nie wrzucać ;-) - tylko pomóżcie mi wybrać z tych podanych..., plizzz...

... żeby był komplet:Marantz pm 6010 - czytałem wiele sprzecznych opinii...

Nie warto. Alpha nie znam. Jak masz dostęp do PM7000 w dobrej cenie to bierz, ew PM7200.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzedasz Tuner i Cd za okolo 300zł i zostanie ci ładne PM7000 z org pilotem. Sam pilot stowke wart o ile oryginał.

Ukryta Zawartość

?👈

do 900 zł jedna z lepszych opcji

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem w jakimś okresie o nich, ale jakoś brak solidnych recenzji (no i nie zawsze tak super wypadały). Ze względu na brak możliwości odsłuchu ogólnie mało opinii - odpadły.

Jeżeli któregoś z nich używałeś/używasz, to napisz jak "graja" i z czym można dźwięk z nich porównać... - będę wdzięczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście tylko poczytam - myślę, że już nie będę dokładał czasu na kolejne "przebieranki" w sprzęcie...

Panowie - na pewno stać Was na więcej niż napisaliście.

Rozumiem, że z gruntu każdy z wymienionych wzmacniaczy jest bardzo dobry (budżetowy oczywiście), i to jaki z nich wybiorę nie będzie miało większego znaczenia na dźwięk z moich głośniczków???

Jeżeli jednak jakiś wpływ by miało - to proszę podzielcie się tym uwagami ze mną - okazje uciekają!!! ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Odgrzewam nieco temat.

Wzmacniacza wciąż nie kupiony, etc.

Dokonajmy pewnego podsumowania moich poszukiwań.

Na polu boju zostawiłbym Marantz pm 7000 albo Arcam alpha 9/10.

Jednak doszedłem do tego, ze lepiej 10 niż 9, bo podobno kilka rzeczy jest w nich lepiej wykonanych/dobranych i można ustrzec się kilku "upierdliwości" starzejącego się sprzętu. Ale plastikowe fronty?...-heh...

Najlepiej chyba byłoby, żeby był jak AA 10, front miał jak Marantz PM 7000, a kosztował jak PM 68 ;-)))

Emocje opadły i pojawiło się nowe spojrzenie na problem. No i w końcu chyba też odezwało się wygodnictwo ;-) Chce słuchać muzyki a nie reperować "graty" (mam na myśli Arcama, co do którego zalet zdania nie zmieniam, ale jego zakup i użytkowanie zapewne wiązałby się z jakimiś tam problemami, np z selektorem źródeł. No dobra, ale zostawmy to.

Powraca tez jak bumerang sprawa Harmana HK 980 - warto go kupić? (Pytałem wcześniej, ale pytanie pozostało bez odpowiedzi).

Z którym ze wzmacniaczy (AA 9, Marantz Pm 68/7000) można go porównać pod względem dźwiękowym (albo nie można) i dlaczego. Pomóżcie!

Temat wzmacniacza chciałbym już chyba zamknąć, ale z racji braku możliwości odsłuchu (i też pewnego pułapu kosztów), wciąż się "motam"...

W tym budżecie to ja bym zapolował na Denona PMA-1055R, za 7-8 stów spokojnie kupi tylko trzeba poczekać, ewentualnie parę groszy dołożyć i wziąć 1500R. To zupełnie inna, wyższa klasa budowy i brzmienia, zwłaszcza ten drugi z wymienionych, ale i pierwszego bym łyknał w dobrym stanie i z dobrą ceną.

A jak koniecznie Marantz to szukaj jeszcze PM-7200, to to samo co PM7000 tylko z dodatkowym przyciskiem wprowadzającym w klasę A, czyli identyk z PM8000, który już nieco drożej cenią, wyższy numerek robi swoje..

Pytanie :) Jasne ze tworzą i dużo więcej ladnej góry zwlaszcza w 1500, marantze grają ciemniej mniej sopranow, poza tym 1500 jest bardziej detaliczny, 1055 nie sluchalem ale piszą że ten sam charakter brzmienia tylko zalety mniej rozwinięte

Pytanie :) Jasne ze tworzą i dużo więcej ladnej góry zwlaszcza w 1500, marantze grają ciemniej mniej sopranow, poza tym 1500 jest bardziej detaliczny, 1055 nie sluchalem ale piszą że ten sam charakter brzmienia tylko zalety mniej rozwinięte

Mam w użyciu stary amplituner Denona DRA-75 i 95VR. Dynamika, czystość i taka wartość "parametryczna" dźwięku jest naprawdę dobra - przynajmniej dla mnie. Problemem jest natomiast scena, przestrzeń i separacja, no i odrobiny "misia" i mocy brak. Z odtwarzaczem Harmana HD 970 nie mogłem sceny uświadczyć, teraz jest DAC SMSL Sanskrit i już pojawiły się zaczątki sceny, ale dla mnie teraz to już za mało.

Muzyki słucham różnej, a poza mną także żona, więc spektrum spore. Denon ma świetna dynamikę i Marantz dający scenę też może byłby kompromisem - dlatego poszedłem w Arcama Alpha 9/10, które pod oboma względami spisują się ponoć świetnie. Tyle, że te mają "przypadłości", no i brzydkie są ostatecznie.

Stąd to pytanie.

Ile warto na te modele denka wydać? Bez przepłacania...

Gdybym tak mógł nie stracić tej dynamiki i czystości i dostać jeszcze tę resztę, to obiecuje dalej nie szukać ;-)

Dzięki za cenne wskazówki ;-)

poszukaj w ogłoszeniach i wtedy zapytaj czy warto gdy Cię coś zainteresuje, kazdy sprzet inny mimo ze ten sam model, 1055r to schodzily za 700+, 1500r jak trafisz za niewiele ponad 1000 to juz warto rozmawiać. Kosztował jako nowy ze 3,5k a nie to co marantzunio zaledwie 2, o czyms to świadczy a są mniej więcej z tego samego okresu.

Powrócę na chwilę do wzmacniaczy Sony serii ES?

Jak one grały? - w porównaniu choćby do innych tutaj wymienionych wzmacniaczy...

I jeszcze jedno (przy okazji), a gdyby do mojego amplitunera dodać końcówkę mocy Arcam Alpha 9P - wpłynęło by to na generowaną scenę?

I jeszcze jedno... Dźwięk podawany "na twarz", czy scena budowana za np. linią kolumn...

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Witam,

Który z nich to "best buy" i ile są warte dla Was?

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3.

Ukryta Zawartość

4.

Ukryta Zawartość

powyżej budżetu:

5.

Ukryta Zawartość

Ciężko aktualnie coś kupić - ceny powariowały (raczej właściciele.... )

a może prawie nowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.