Skocz do zawartości
IGNORED

ECC 88 (6922) od jakiego producenta?

gry-pa

Rekomendowane odpowiedzi

> xanax

I cóż, Ty znowu swoje. Przecież znowu tylko Pathos pisze o ecc8625!

Musi tu być jakiś błąd. Jest lampa ecc86.

Na AudioAsylum zadano pytanie:

"I just got the Pathos Classic One in for a test drive from my favorite dealer. So far, so good, but more on that later. It uses a pair of ECC8625s and I couldn't find any data (or substitution) on the tube sites in FAQ (or anywhere else). Anyone know about this tube?"

Ile jest odpowiedzi?

0

W oznaczeniach lamp ecc używa się dwóch cyfr.

Trzy cyfry są rzadko stosowane: ecc188, ecc803, ecc832. Tyle z pamięci.

A z drugiej strony, jak jest napisane 6922, to skup się na tel lampie i jej zamiennikach.

Pozdrawiam,

grzechniks

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

niżej zestawienie w grupach oznaczeń lamp (ścisłych odpowiedników). wszystkie lampy podobne - można je stosować zamiennie prawie w każdej aplikacji. tylko lampy o symbolu zaczynającym się na P różnią się sposobem żarzenia. tutaj wymagany jest określony prąd a w pozostałych lampach wymagane jest określone napięcie.

ECC88

6DJ8

6H23n (6N23P)

E88CC

6922

CCa

E188CC

7308

ECC189

6ES8

E288CC

8223

PCC88

7DJ8

PCC189

7ES8

grzechniks, 6 Sie 2007, 13:36

>> xanax

>

>I cóż, Ty znowu swoje. Przecież znowu tylko Pathos pisze o ecc8625!

>Musi tu być jakiś błąd. Jest lampa ecc86.

>

>Na AudioAsylum zadano pytanie:

>

>"I just got the Pathos Classic One in for a test drive from my favorite dealer. So far, so good, but

>more on that later. It uses a pair of ECC8625s and I couldn't find any data (or substitution) on the

>tube sites in FAQ (or anywhere else). Anyone know about this tube?"

>

>Ile jest odpowiedzi?

>0

>

>W oznaczeniach lamp ecc używa się dwóch cyfr.

>Trzy cyfry są rzadko stosowane: ecc188, ecc803, ecc832. Tyle z pamięci.

>

>A z drugiej strony, jak jest napisane 6922, to skup się na tel lampie i jej zamiennikach.

>

>Pozdrawiam,

>grzechniks

grzechniks

I cóż, Ty znowu swoje.

jaki błąd?! gdzie?! w napisie na lampach w Pathosie?! i w jego instrukcji obsługi?! i na stronie internetowej tnt-audio?! i na stronie audioasylium też jest ten sam błąd?! wszędzie błąd - tylko dlatego, że Ty cyt. "nie znasz takiej lampy"?? ;-D gugluj dalej i nie wymiguj się 6922... ;-)

a poza tym - wg twojej logiki - jeśli czegoś nie ma w internecie, to nie istnieje także w realu... chyba musisz ograniczyć kontakt z komputerami; wyłącz kompa, wyjdź z mieszkania i popatrz na drzewa, niebo, ludzi, domy, krowę, kozę, konia, drogę na Ostrołękę... ;-D

uszanowanie,

x.

>xanax

zauważ, że przytoczyłeś tych kilka źródeł o tej lampie, ale to przecież to TYLKO JEDNO i TO SAMO

źródło- instrukacja obsługi pathosa. Nie ma innych źródeł dot. tej lampy- dlatego jestem dalece

ostrożny. Jedno źródło, to żadne źródło. A że ma takie oznaczenie?

Jako zamiennik kup sobie taką samo z innego Pathos One, innej drogi chyba nie ma?

I to Ci sugerowałem wcześniej, ale ty swoje.

I na koniec chyba nie doceniasz internetu.

grzechniks.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

grzechniks,

zauważ, że pisałem wyżej, iż "ECC8625" jest napisane na niebiesko na tych lampach w Pathosie; więc nie jest to tylko błąd w instrukcji obsługi powielany później przez inne źródła...

x.

> xanax

Ci co pisali instrukcję, dostali dane lampy zastosowanej.

A zastosowana, to ta nieszczęsna. Niczego to nie zmienia.

Pathos oznaczył po swojemu?. Innego rozwiązania chyba nie ma.

Zastrzegam, że mogę się mylić. Wypowiadam się na podstawie

własnej wiedzy nt. lamp, źródeł z internetu i tzw. zdrowego rozsądku.

grzchniks.

grzechniks,

na audioasylium jest (p)odpowiedź... rozmowa dwóch panów - Daryla i Jacka G nt. substytutu dla 8625 siedzących w Pathosie ;-P a to wszystko w związku z wątkiem w którym Daryl pyta i nie uzyskuje żadnej odpowiedzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ECC8625?

Posted by Daryl on July 21, 1999 at 19:27:03:

I just got the Pathos Classic One in for a test drive from my favorite dealer. So far, so good, but more on that later. It uses a pair of ECC8625s and I couldn't find any data (or substitution) on the tube sites in FAQ (or anywhere else). Anyone know about this tube?

'

... no i znany nam już Daryl docieka dalej, przytaczając poradę dilera...

Ukryta Zawartość

Posted by Daryl on July 22, 1999 at 17:12:08:

OK, no 8625, how 'bout 6GM8?

The Pathos distributor suggested the 6GM8 as a substitute for the ECC8625. Anyone familiar with this tube, its characteristics, any other subs? Know where I can get some? The stock tubes are Golden Dragon, any good? On the bright side?"

... a uczynny i pomocny kolega Jack G mu nieśmiało coś podpowiada...

Ukryta Zawartość

Posted by Jack G on July 23, 1999 at 08:05:06:

In Reply to: OK, no 8625, how 'bout 6GM8? posted by Daryl on July 22, 1999 at 17:12:08:

don't know if this helps...

6GM8=ECC86 Dual Triode / 6GN8

0) 6GM8=ECC86 Amperex Bugle Boy Germany $7.50

15) 6GN8 Sylvania NOS $4.50

thats from tube world

6GM8 various european made NOB 40 $6

thats from SND tubes

at $6 a pop, may be woth a gamble.

Enjoy,

Jack

no a potem są podziękowania itp. itd....

x.

p.s. grzechniks, ja doceniam śmietnik jakim jest internet, natomiast go nie przeceniam... ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> xanax

Konkluzja:

6GM8=ECC86

No, więc pisałem, że jest ecc86.

To tylko przypuszczenia ( że, lampka z pathosa to ecc86,6GM8).

No, ale symbole są inne. Nikt, nie używa tych z instr. Pathosa.

Włoż te ecc86 i daj znać jak było.

grzechiks.

grzechniks,

trochę się zdziwiłem, jak znalazłem tę rozmowę - byłem wcześniej kilka razy na audioasylium i nic ciekawego nie znalazłem ;-)

a lampek sam nie zmienię - Pathosa tylko wypożyczyłem na kilka dni do "obsłuchania", sam mam Amplifona WL25 ;-) a pytałem z ciekawości, bo nie słyszałem nigdy o ECC8625 i poniekąd w imieniu właściciela wzmacniacza - bo lampki mają już kilka lat i chyba czas pomyśleć, by je wymienić ;-)

a ja jeszcze z ciekawości napiszę do Pathosa, zobaczymy, co powiedzą w Centrali ;-D

uszanowanie,

x.

> xanax

Pamiętaj, że jestem zainteresowany Twym postępowaniem wyjaśniającym.

Lubię wiedzieć o lampach, co tylko się da!

Zwłaszcza tych, których używam.

Pozdrawiam,

grzechniks.

w sprawie substytutu lamp ECC8625 do Pathosa Classic One mkI dała głos Centrala z Vicenzy ;-)

oto pełna treść maila, jakiego dziś otrzymałem od inż. Dario Cociancich:

"Dear Krzysiek,

we thank you for choosing Pathos amplifier.

Classic One MKI may use also tubes ECC88 or 6922 or 6DJ8. At the present time on

version MKIII we use E88CC brand JJ, but the amplifier works very well also with

6922 Electro Harmonix.

Kind regards,

dario cociancich

Pathos Acoustics

Ing. Dario Cociancich

T 0444 264732

F 0444 381275

www.pathosacoustics.com

[email protected]

... i to chyba kończy naszą niezwykle interesującą inwestygację i debatę ;-)

x.

Witajcie!

Odpowiedźcie szczerze czy lampa np;Telefunken E88CC wykazujaca po pomiarze wyniki 15.0/15.5 mA jest lampą mocno zużytą,czy wręcz przeciwnie w stosunku do NOS-a niewiele.Zakładam że stan wizualny jest perfekcyjny.Sorry za tak amatorskie pytanie.

Pozdrawiam.

Dzięki pwit1.A swoją drogą dobrze jakby część szanownych lukarowiczów pokusiła się o podanie klasyfikacji jeśli chodzi o pomiary.na przykład od..do.. NOS,od...do...b.dobra i tak coraz niżej.Mam na myśli nie tylko lampy E88CC.

Wszystko zalezy w jakim punkcie pracy ja badasz. Najlepeij zrobic takie napiecia jak Philips zadaje w swoi,m katalogu. To znaczy 100V na anodzie 680om w katodzie i +9V na siatce. wtedy jest jasne czy emisja lampy jest dobra czy nie. inne punkty pracy moga byc mylace. Inny punkt paracy to 0V na siatce i 50V na anodzie. Pomiar powinien wykazac prad taki jak w katalogu. jesli ma wyzszy to tez niedobrze bo bedzie miala zly punkt pracy w ukldzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.