Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe lub zestaw stereo

vlt333

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Bardzo proszę o pomoc przy wyborze nagłośnienia do salonu 25m2 . Mój budżet to około 3500zł max do 4000zl(wolalbym nie bo moja mnie zabije :D) Na dzień dzisiejszy wybór jest tak wielki ,że ciężko jest się w tym wszystkim połapać,ale do rzeczy. Sprzęt miałby sluzyc w 50% do filmów , 35 % muzyka reszta ps4 i inne pierdoly.

Przede wszytskim sprzęt musi ładnie współpracować z telewizorem Toshiba 55L7453DG -> link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Bardzo fajnie jakby rownież fajnie zagrał z laptopem lenovo y510p -> link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,oraz ps4. Nie ograniczam się jedynie do kina domowego - chociaz ten film u mnie przewaza.

Preferuję coś na styl "jbl-owskiego" . Ostatnio w media markt odsluchiwałem yamahe s301(chyba) i nie wiem jakie głośniki (system 2.0 , 2 głośniki 250w) bardzo ładnie zagrało . Tylko za chiny nie mogę tego zestawu znaleźć w internecie(cena 3999) - ale jak wspomniałem dobrze by bylo taniej :) Słucham przeróżnej muzyki ,ale głównie coś na styl deep purple ,ale rowniez jak przychodzą znajomi pojawi sie troche elektroniki z basem .

W załączniku wysyłam paintowski "szkic" pomieszczenia. Przepraszam ,ze tak słaby ,ale może troszke naswietli sytuacje.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc , kiedyś interesowałem się troszke tematem audio ,ale od tamtej pory minęło juz jakies 7-8 lat.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117705-kino-domowe-lub-zestaw-stereo/

Rozumie, że odtwarzał będziesz albo na lapku albo na PS więc odtwarzacz blu-ray nie potrzebny. Myślę ,,że zdajesz sobie sprawę z tego , że za tą kasę nie będzie rewelacyjny zestaw 5.1. Chyba, że zaczniesz kupować po "kawałku". Amplituner i najpierw kolumny frontowe . Będą lepszej jakości od tych kupionych w zestawie za tą samą kasę. Zresztą zależy jak wielką wagę przywiązujesz do jakości brzmienia i jakości "klocków"

Nie ograniczam się jedynie do kina domowego - chociaz ten film u mnie przewaza.

Skoro tak jest to musisz mieć w zestawie subwofer. Poleciłbymm Ci Jamoo 660 lub Definitive Technology Pro Sub 1000 , ten ma jednak pewną przypadłość- "sam chodzi po pokoju" :) Chodzi o to, że jest ciut za lekki i przy mocniejszych scenach cały drży co powoduje przesuwanie go po podłodze. Jednak jest to naprawdę dobra maszyna, wiem co mówię bo go mam po prostu go dociążyłem i zasuwa aż miło. Ma 350 W , głośnik 25 cm-owy i takiej samej wielkości membranę bierną "dającą"w podłogę . Jamo ma 30-to cm-owy głośnim, obudowę zamkniętą i a moc to nie wiadomo ale podają, że 600W ale myślę, że to moc muzyczna(szczytowa). Zaraz "powiesz" po co mi takie mocne suby, ano po to, żeby był wykop, który w kinie jest potrzebny, żeby odczuć efekty i wcale nie nastawia się nawet na połowę mocy, po prostu musi być zapas mocy a wzmacniacz w subie musi mieć moc żeby dać odpowiednio mocny impuls na głośnik co przekłada się na odpowiednią dynamikę dźwięku. Gra on u mnie w 25 metrach i potrafi zatrząść podłogą. Uwierz to fajna sprawa nawet gdy oglądasz po cichu. Przy słabym subie(tanim) nie osiągniesz tego i nie będziesz miał satysfakcji z oglądanego filmu. Zawsze będzie czegoś brakowało. Bardzo dobrze sprawuje się też w muzie np przy Pink Floyd i ich Ścianie.

Jeśli chodzi o kolumny popatrz na Taga Harmony TAV 606v.3 to nieźle grające kolumny jak za taką cenę.Zestaw 5.0 to ok1,1 tys zł, sub Jamo ok 1,5 tys a DT ProSub 1000 to ponad dwa , teraz chyba w granicach 2,4 tys no i amplituner to następne ok 1,5 tys zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

amplituner z wcześniejszej linii Yamahy ale dość wysoki model z tej linii,następny to 775 -najwyższy z tej linii więc 675 to niezły "klocek", za tą cenę możesz mieć ampla z najnowszej linii z końcówką X77 ale niższy model.

Patrzysz pewnie na moc , którą podają w specyfikacjach np. 5x110W, jeśli nie wiesz to jest moc podawana przy wysterowanym jednym kanale tzn podłączonej jednej kolumnie, przy podłączonych wszystkich kolumnach moc w tych niższych modelach (choć nie tylko w tych niskich) może spaść nawet do 5x 30-40 kilka wat więc nie wiele, przekłada się to na słaby impuls dawany na kolumny, kolumny nie będą grały pełnią swoich możliwości,pełną swoją dynamiką dlatego lepiej kupić wyższy model ampla. Niestety i tak wzmacniacz będzie grał lepiej dlatego przy odsłuchu tej Yamahy S301 grało fajnie. Ale w połączeniu z amplitunerem też będą grały jakoś, zagrają pewnie, ale będzie im zawsze czego brakowało

Ostatnio w media markt odsluchiwałem yamahe s301

S301 to wzmacniacz stereo , wzmacniacze będą grały lepiej niż amplitunery.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje poszedł bym w kierunku kina domowego.

Optymalna jakość zarówno do czasowego słuchania muzyki, uzyskasz wybierając zestaw Yamaha 677 lub Onkyo 636 z kolumnami Hevo Victa 501, wharfedale Obsidian 600. Daj znać jakich kolumn już słuchałeś i co ci się w nich podobało a co nie. Wtedy dobierzemy dokładniej.

Dziękuje za zainteresowanie tematem. @Adek ładny zestaw , dzięki wielkie za linki . Tez myślałem bardziej o kinie i wiem ,ze potrzebuje dość mocnego suba, czy te głośniki taga harmony które zlinkowałeś "dają rade" ?

@S4: Niestety mój "odsłuch" ogranicza się do godzin pop. więc jakieś markety itp. ,a jak wiemy większość teraz nawet nie podłącza spprzętu . Jeżeli ktoś ma podobne preferencje może tafie na "ten zestaw" :)

a co powiecie na ten zestaw kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Generalenie nakierunkowaliście mnie . Na dzień dzisiejszy bylbym zainteresowany czyms takim :

ampli + glosniki :

Ukryta Zawartość

sub:

Ukryta Zawartość

Tylko pytanko jak ze sobą zagraja(a może jakaś inna konfiguracja?)

I co z muzyka ( wiem ze szału nie będzie , zdaje sobie z tego sprawę) - to nie chodzi o to zeby zalaczyc i zeby sasiedzi zaczeli sie wyprowadzac :) Tylko żeby wydobywal sięz nich ladny czysty dzwięk z ładnym bassowym podbiciem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy te głośniki taga harmony które zlinkowałeś "dają rade" ?

Każdy ma inne ucho i swoje preferencje, wg mnie potrafią zagrać ładnie, może nie dadzą na tyle mocnego ciśnienia na basie, żeby przewracały się bebechy ale sylwka już robiłem i grały w parze z Yamahą 775 gdzieś na 70% mocy ampla i dały radę przez ładnych kilka godzin, nie chcę ich zbytnio forsować bo nie są to mocne kolumny a nie będę dawał czadu żeby ryczały a nie grały. Słucham różnej muzyki od chilloutu poprzez elektroniczną, filmową, klasyczną, trans, pop, dance po rocka i nie narzekałem na żadnym gatunku. W elektronicznej i filmowej wspomagam się trochę subem bo tam są specyficzne niskie tony.

Słucham przeróżnej muzyki ,ale głównie coś na styl deep purple ,ale rowniez jak przychodzą znajomi pojawi sie troche elektroniki z basem .

Kolumny z tego przedziału cenowego nie przeniosą Ci na tyle niskiego basu w tej muzie, żeby go było słychać, będą miały za małą skuteczność w tych najniższych rejestrach dlatego ja wspomagam sobie tą muzę subem.

Tylko żeby wydobywal sięz nich ladny czysty dzwięk z ładnym bassowym podbiciem.

Nie wiem czy w tym przedziale cenowym uzyskasz to co chcesz. Chyba, że do zestawu dołączysz suba dobrego do muzy. Ten Jamo 660 spokojnie powinien dać radę w muzie ( obudowa zamknięta) i nim wspomożesz kolumny.

Co wyście się wszyscy uparli na te kolumny z basowcem na bocznej ściance. Gdzie nie pojawi się podobny temat ludziska wybierają tym podobne kolumny ze słabym amplitunerem, nie chodzi o Ciebie bo wybierają amplitunery z całkiem niskiej półki. Poza tym takie kolumny potrzebują dużo miejsca wokoło siebie i dość mocne wzmaki żeby wspomniane basowce dostały konkretny impuls, żeby zagrały z odpowiednią dynamiką, żeby być z ich brzmienia zadowolonym. Takie kolumny można ustawić na dwa sposoby- z basowcami na zewnątrz lub do środka. Trzeba próbować jak zagra lepiej. Do tego potrzeba trochę przestrzeni. Masz jej na tyle. Po bokach minimum po 1 m gdy głośniki na zewnątrz a gdy głośniki basowe będą do środka to tyle, żeby stały minimum 1 m od sprzętu i ok 0,5 m od ściany i z pół metra od ściany za nimi i wysunięte przed linię sprzętu.

Żeby mieć to co chcesz z tym basowym podbiciem jak to nazwałeś kolumny muszą "trochę" kosztować ale Ty musisz ich posłuchać jak grają na Twojej muzie bo ciężko jest o takie .Bywa też tak, że podejdą kolumny niepozorne i niekoniecznie drogie ale to wychodzi w odsłuchu.

Plusem zakupów w internecie jest to, że możesz zwrócić sprzęt bez podawania przyczyny i już. Ponosi się tylko koszty wysyłki.

a co powiecie na ten zestaw kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Dobre kolumny, zmień te Obsidiany na Heco

Ale to masz kolumny stereo a nie zestaw jak przy Obsidianie

Jeśli bierzesz pod uwagę kolumny stereo to popatrz też na :

Ukryta Zawartość

lub w podobnejj cenie model z nowszej serii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepsze od Heco Victa jest Heco Metas .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub takie też polecane.

Do każdej z nich możesz dokupić resztę do zestawu w późniejszym terminie.

Teraz tylko odsłuch i odsłuch niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ich w kierunku Heco Victa 501 z zestawem Metasy sa dużo droższe. Grają też lepiej.

Ewnetualnie kolumny Tannoy V4i, które troche sa u nas nie doceniane a w przedziale do 2000 za fronty nowe mają na prawdę porywający dźwięk.

Czyli podsumowując. Ampli i glosniki + ten sub w tej kategorii cenowej jest dobrym rozwiązaniem(niestet to jest max jeżeli chodzi o fundusze). Chciałbym się upewnić czy nic w tej "konfiguracjii" nie zmienic.

ampli + glosniki

Ukryta Zawartość

sub

Ukryta Zawartość

@S4Home - czyli Heco victa zamiast whafedale ,które zlinkowałem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sporo poczytalem. Niestety udalo mi się odluchać tylko TAGA Harmony TAV-606 v.3, grały naprawde ładnie jak za taka cene. Finalnie myślę nad 3 możliwościami . Jeżeli się myle proszę mnie poprawić:

Wszystkie zestawy z subem Jamo Sub 660 ->

nr1.

Ukryta Zawartość

n2.

Ukryta Zawartość

nr3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.