Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam Alpha 9 - końcówka mocy

gear

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaciekawiła mnie różnica w wielkości tranzystorów w końcówce mocy w moim wzmacniaczu (Arcam Alpha 9). Tranzystory po prawej stronie są mniejsze niż te po lewej. Według specyfikacji znalezionej w sieci powinny być takie same - czy może ktoś ma 9 i wie jak wygląda to u niego ? Nie odkręcałem tej blaszki dociskającej tranzystor do radiatora więc nie wiem jakie są symbole.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117742-arcam-alpha-9-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy/

Z pewnością to takie same tranzystory, tylko od różnych producentów i w związku z tym inna jest obudowa. Podobnie widziałem kiedyś w Electrocompaniecie ECI-1, taki wyszedł z fabryki.

Jeśli oba kanały grają tak samo, nie masz się o czym martwić.

Z pewnością to takie same tranzystory, tylko od różnych producentów i w związku z tym inna jest obudowa. Podobnie widziałem kiedyś w Electrocompaniecie ECI-1, taki wyszedł z fabryki.

Bardzo dziękuje. Nie jestem pierwszym właścicielem tego wzmacniacza więc nie mam pewności czy ktoś w nim nie grzebał. Korci mnie odkręcenie tej blaszki ale boję się, że coś się uszkodzi i dopiero będę miał kłopot. Ze zdjęć znalezionych w sieci trudno jednoznacznie stwierdzić czy to jednostkowy przypadek czy planowe działanie Arcam-a.

Żeby obejrzeć zobaczyć luty tych tranzystorów to trzeba mocno rozebrać wzmacniacz. Poluzowałem blaszki i potwierdziło się to co pisał

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ". Poniżej link do zdjęć. Zastanawiam się, jednak czemu w końcówkach są zastosowane tranzystory różnych producentów.

Przecież przy masówce jaką był ten wzmacniacz nie ma uzasadnienia, żeby fabryka montowała do jednej końcówki parę tego od drugiej innego producenta.

Na co jeszcze od strony technicznej należy zwrócić uwagę kupując używany wzmacniacz ? ( pomijając potencjometry i przełączniki bo to akurat jest oczywiste )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te z lewej, robione przez International rectifier (nowsze) prawdopodobnie były wymieniane, są trochę krzywo i niżej przylutowane niż druga para - a ta ma tranzystory w bardzo starych obudowach, chyba już nie stosowanych.

Tak czy inaczej, nie ma się czymś przejmować. Te IR to dobre tranzystory.

Ze zdjęć jaki udało mi się znaleźć w sieci nie można jednoznacznie powiedzieć jak to jest z tymi tranzystorami. Są zdjęcia na których widać, że jest tak jak u mnie ale i są z identycznymi parami po obu stronach. Rozumiem, że jeżeli nawet zostały wymienione na takie jak widać na zdjęciach to nie ma to żadnego wpływu na sprawność wzmacniacza.

Ciekawe tylko jakie jeszcze elementy przy okazji zostały wymienione bo raczej niemożliwe, że uszkodzeniu uległy tylko dwa tranzystory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.