Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy TS8 i podłączenie pod wzmacniacz

Arpeggiator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy orientuje się ktoś może czy jest możliwość podłączenia tego Subwoofera do wzmacniacza stereo. Dodam, że mój wzmacniacz nie ma jakiegokolwiek wyjścia do podłaczenia suba. Tannoy wyposażony jest w złącza XLR i tu nasuwa się pytanie czy idzie przerobić tak wtyczki tannoya (XLR) by podłączyć suba pod zaciski głosnikowe wzmacniacza? Dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ojojoj ! Te wejścia w subie są niskoprądowe. Wyjścia we wzmacniaczu na kolumny są wysokoprądowe. Tworząc jakąś przejściówkę - spalisz te urządzenia !

Ten subwoofer możesz podłączyć kablem cinch np. do wyjścia RCA w odtwarzaczu CD - i będzie wysterowany.

Żeby subwoofer mógł być podłączony do każdego wzmacniacza musi mieć wejścia wysokoprądowe, których twój model akurat nie posiada.

Dziękuję za wyjaśnienie. Nasuwa mi się pytanie czy którys z elementów (sub i kolumny podłączone pod wzmacniacz) nie będzie miał przesunięcia względem siebie, czy będą grały w punkt. Rozumiem, że można zastosować jakiś trójnik RCA by załatwićsprawę podłączenia suba i jednocześnie puszczenia sygnału z CD?

Dziękuję za wyjaśnienie. Nasuwa mi się pytanie czy którys z elementów (sub i kolumny podłączone pod wzmacniacz) nie będzie miał przesunięcia względem siebie, czy będą grały w punkt. Rozumiem, że można zastosować jakiś trójnik RCA by załatwićsprawę podłączenia suba i jednocześnie puszczenia sygnału z CD?

Będą grały dobrze - tak jak im źródło nakaże. Czy Twój odtwarzacz CD nie ma może 2 wyjść ? Większość ma ...

Siedziałem, myślałem i wymyśliłem !

Są przejściówki z wyjścia XLR na RCA. Można to więc podłączyć tak że kabel RCA z CD idzie do subwoofera a następnie z wyjścia XLR subwoofera do wzmacniacza za pomocą przejściówki. Może się jednak zdarzyć że w subwooferze nie było by połączenia pomiędzy wejściem RCA a wyjściem XLR. Wówczas rozwiązanie jest takie że kupujesz 2 przejściówki RCA=XLR. Jedną łączysz wyjście RCA odtwarzacza CD z wejściem XLR w subwooferze. Drugą przejściówką łączysz wyjście XLR w subwooferze z wejściem RCA we wzmacniaczu. Trochę kombinowania ale będzie działało.

Generalnie trzeba kupować taki subwoofer żeby pasował do reszty systemu - wtedy podłączasz bez żadnych kombinacji...

Ale wymyśliłeś :)

Przerost formy nad treścią.

Suba podpina pod wyjście wzmacniacza po niskim i śmiga jak trzeba.

Większość wzmacniaczy posiada takie wyjście.

Z tylu wzmaka masz sekcję RCA zwaną TAPE lub DAT. Są tam cztery gniazda RCA dwa to Play (in) a dwa kolejne to Rec czyli (out) na wyjściu out jest podawany ten sam sygnał jaki w danej chwili gra na głośnikach. Podepnij się tam subem i po sprawie.

Tak podłącza się również zestawy bi-amp.

Zostaje jeszcze sprawa reg. głośności. Dobrze jesli cd ma własną z pilota. Jesli nie to trzeba się nalatać :)

Z tylu wzmaka masz sekcję RCA zwaną TAPE lub DAT. Są tam cztery gniazda RCA dwa to Play (in) a dwa kolejne to Rec czyli (out) na wyjściu out jest podawany ten sam sygnał jaki w danej chwili gra na głośnikach. Podepnij się tam subem i po sprawie.

Bez sensu. Gościu z branży, a wypisuje totalne bzdury :-))

Do takiego podłączenia subwoofera nadaje się wyłącznie wyjście PRE-OUT, w innym przypadku za każdym razem po zmianie głośności wzmacniacza trzeba będzie regulować głośność na subwooferze.

Ludzie, czy brak Wam logicznego myślenia? Przecież takie przejściówki dla podłączenia sub'a ze wzmacniaczem bez wyjścia z przedwzmacniacza, czyli do wyjść głośnikowych, to nic innego, jak wejście wysokopoziomowe wbudowane do subwoofera, tylko wyprowadzone na zewnątrz. Robiłem to wielokrotnie, nie tylko dla siebie, ale i dla naszych kolegów z forum i wszystko działało bez zarzutu.

Kolego Arpeggiator, jeśli interesuje Cię sprawdzone i pewne rozwiązanie, pisz na PW.

Czemu zakładasz że w jego wzmacniaczu jest pre-out.

Bo jakby nie było pre-out, to po niskopoziomowym nie ma szansy prawidłowo podłączyć subwoofera.

To, co podałeś (rec-out), to gniazda o stałym poziomie, na którym nie zmienia się poziom sygnału, gdy kręcimy gąłą głośności- jak już pisałem, za każdym razem po zmianie głośności trzeba by regulować subwoofer.

I to właśnie jest bez sensu.

Proponuję zewnętrzny dzielnik napięcia z wyjść głośnikowych- po jednorazowym zestrojeniu suba ze wzmacniaczem, będzie można kręcić do woli i poziom suba zawsze będzie zestrojony z kolumnami.

No właśnie mam podłączony CD, TV, Laptop raz na jakiś czas i tuner. Wzmacniacz to TEAC A H500i. Nawet podlaczenie przez cd odpada ze względu na regulację głośności a w zasadzie jej brak. Porlick chętnie się zgloszę po rozwiązanie mojego problemu. A tak poza tematem ktoś może napisać coś na temat tego suba i jego pracy w stereo?

A więc patent od kolegi porlick-a załatwił sprawę. Wszystko chodzi jak powinno za co koledze dziękuję. Teraz czeka mnie trochę zabawy z ustawieniami i pozycją subwoofera.

• 3 miesiące później...

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum nieogarniającym za bardzo tematyki audio, więc proszę o pomoc.

Z tego, co wyczytałem, mam ten sam problem.

Posiadam amplituner ONKYO HT-R390, a niedawno wpadł mi w łapki Subwoofer Tannoy TS8.

Okazało się, że nie wiem, jak to podłączyć. Mam niby wyjście Subwoofera, ale tego raczej nie mogę wykorzystać.

Poradźcie, jak to podłączyć.

• 3 tygodnie później...

Jaki masz problem? Skoro w amplitunerze jest wyjscie sub-out, a w subwooferze masz sub-in to wystarczy podłączyć w.wym przewodem rca-rca.

Jaki masz problem? Skoro w amplitunerze jest wyjscie sub-out, a w subwooferze masz sub-in to wystarczy podłączyć w.wym przewodem rca-rca.

Posiadam amplituner ONKYO HT-R390, a niedawno wpadł mi w łapki Subwoofer Tannoy TS8.

Musiałbyś zrobić kabel z dzielnikiem na rezystorach. I połączyć wyjście mocy z amplitunera z wejściem liniowym subwoofera.

Właśnie przyjrzałem się Twojemu amplitunerowi. Masz już wyjście głośnikowe dla subwoofera pasywnego, bo wszystko, co potrzeba do jego zasilenia jest w amplitunerze. Możesz albo wykorzystać dzielnik napięcia, jak pisał kolega powyżej, albo wymontować panel wzmacniacza ze swojego subwoofera i zastąpiwszy go porządną, sztywną ścianką z terminalami głośnikowymi podłączonymi bezpośrednio do głośnika subwoofera podłączyć do amplitunera.

Jakoś nie przekonuje mnie zastosowanie dzielnika i podanie z niego sygnału do subwoofera aktywnego. To za dużo kombinacji. W AT masz: wydzielenie sygnału sub, filtrowanie, wzmocnienie, następnie dzielnik- osłabienie poziomu, kolejne filtrowanie i wzmacnianie. To bez sensu. Lepiej podłączyć pasywkę do wyjścia i po kłopocie.

Jakoś nie przekonuje mnie zastosowanie dzielnika i podanie z niego sygnału do subwoofera aktywnego.

Tak są robione wejścia wysokonapięciowe w subach a często też wyjścia na suba we wzmacniaczach stereo. Niezbyt optymalne ale powszechnie stosowane.

Wiem, że tak są robione wejścia w subach, ale w tym przypadku amplituner ma wyprowadzone wyjście dla suba pasywnego, z już obrobionym i wzmocnionym sygnałem, więk kolejne obniżanie i wzmacnianie nie ma sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.