Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Ikon 6, 7 i co dalej ?

perygru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie wszystkich Forumowiczów i proszę o pomoc w złożeniu zestawu Hi-Fi.

Chcę kupić używane Dali Ikon 6 lub 7 które po kilkunastu odsłuchach przed kilku laty najbardziej mi się podobają.

Wiem że wymagają odpowiedniego wzmacniacza więc proszę o radę jakie warto przesłuchać najlepiej oczywiście starsze modele które można kupić używane.

Słucham głównie popu :) ale też soul, blues, rock, poezja śpiewana, jazz w tej kolejności.

Jestem też otwarty na inne zestawy które warto rozważyć, oczywiście używane planuję wydać na wzmacniacz i kolumny około 5 tys.

CD mam sony i w planach będzie zakup lepszego więc też chętnie zanotuję co warto sprawdzić.

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/117859-dali-ikon-6-7-i-co-dalej/

Witaj,

Odniosę się tylko do Dali gdyż wzmacniaczy jest cała masa i tu każdy będzie Ci proponował co innego, budżet trochę mały na ten cel. Dali ikon 6 i 7 rzadko trafiają się na rynku wtórnym a jak już to nie sę to super okazje,

przez długi okres czasu trafiłem jedne Ikony 6 mk2 za 3.900 zł używki i za 3.000 zł Ikony 7 mk1, seria mk2 czyli drugie, ulepszone wydanie Ikon, bardzo trudne do kupienia na rynku wtórnym ponieważ nikt się ich nie pozbywa :-).

Nówki kupisz : Ikony 6 mk2 za 4.600- 4.900 zł zależnie od salony, Ikony 7 od 5.600-6.000 zł i nie patrz na ceny w salonach na www czy alledrogo bo to nie jest odniesienie do faktycznych cen zakupy tych głośniczków.

Pozdrawiam.

Dzięki, jak wypada porównanie ikon 6 mk2 a ikon 7 mk1 ?

Gdybym dzisiaj miał kupować ? Bez wachania biorę Ikony 7 mk1 :-). Ikony 5 mk2 kupiłem w ciemno ale jak je wypakowałem, to załamałem się jak stary dach :-). Oczywiście zostały w domu ale tylko do kina i do tyłów.

Ikony 6 są już całkiem fajnymi głośniczkami i pewnie do 20 metrów bym je zostawił, do większego metrażu ja osobiście preferuje jednak Ikony 7 i tu mk1 czy mk2 to już bez różnicy, 7 MK2 kupimy za 6.000 zł nówki, Ikony 7 mk1 na rynku wtórnym do 4.000 zł spokojnie tyle, że nie często są na rynku a to o czymś jednak świadczy :-). Ikony 7 mają jeden głośniczek więcej i są raczej dedykowane to pomieszczeń od 20 metrów ale... u mnie grają na 18 i też jestem happy :-).

Pozdrawiam kolego.

Wzmacniacze polecane do ikon:

Arcam, Audiolab, Matantz, Roksan, Nad.

Jeśli powierzchnia odsłuchowa w Twoim salonie nie będzie sporo przekraczać 20m2, to taniej wyjda 6mk2. Siódemki są droższe i duże oraz więcej wymagają od wzmacniacza.

Ja wybrałem Marantza do Ikon6mk2 ale model z obecnych w sprzedaży.

Grevor a wiesz, że to właśnie Ikon 5 mnie zachwyciły ? Może chcesz się pozbyć swoich za grosze ?

insaimz Czy wszystkie modele wymienionych firm czy tylko niektóre ? Czym się powinny wyróżniać ?

S4Home To interesująca informacja, szkoda że dystrybutor na Polskę łączy Dali z... z czym innym.

Odległość od kolumn około 2,5-3 metry.

Czy są zestawy stereo ( za około 7 tys. ), które zagrają dobrze w każdych warunkach ?

Najlepiej w pomieszczeniu nie symetryczny, ustawione przy ścianie, jeden w rogu drugi z wolna przestrzenią boczną.

szkoda że dystrybutor na Polskę łączy Dali z... z czym innym.

Nie ma wyjścia Dali jest dystrybuowane przez Horn a NAD przez Audioklan.

Czy są zestawy stereo ( za około 7 tys. ), które zagrają dobrze w każdych warunkach ?

Najlepiej w pomieszczeniu nie symetryczny, ustawione przy ścianie, jeden w rogu drugi z wolna przestrzenią boczną.

Jesli możesz wrzuć szkic Twojego pokoju z zaznaczeniem skosów, jeśli występują

insaimz Czy wszystkie modele wymienionych firm czy tylko niektóre ? Czym się powinny wyróżniać ?

nie kumam Twoich obu pytań.

jakbyś jeszcze raz innymi słowy zapytał, to może zrozumiem.

nie kumam Twoich obu pytań.

jakbyś jeszcze raz innymi słowy zapytał, to może zrozumiem.

Postaram się: Każda z firm które poleciłeś produkowała i produkuje wiele modeli lepszych i gorszych czy wszystkie się nadają ?

Czy muszą mieć jakąś minimalną moc ?

Postaram się: Każda z firm które poleciłeś produkowała i produkuje wiele modeli lepszych i gorszych czy wszystkie się nadają ?

Czy muszą mieć jakąś minimalną moc ?

Np. Marantz pm6005 napędzi ikony 6, na 7 to już gorzej.

Nad 356 do ikonów ok 6 i do 7 tez ujdzie wg. mnie.

Arcam A 19 do ikon 6 ok.

Roksan raczej jest wydajny pradowo i przykladowo kandy k2 (używany ze wzgledu na cene) powinien napedzic dali ikon 7 bez problemu.

Audiolab 8000 lub 8200 do ikon 6 ok, do 7 juz gorzej.

Jak nie siedzisz daleko od kolumn w salonie np. jakieś 3 metry, to bralbym ikon 6 mk2 i do tego mozesz odsluchac ktorys z powyzszych wzmacniaczy.

Musisz i tak poszukac dobrze, zeby sie w cenie zmiescic.

insaimz dziękuję za odpowiedź, już lepiej rozumiem o co chodzi.

Niestety polecono mi kolumny Canton Ergo RC-L i teraz muszę wybrać Dali Ikon 6 czy RC-L

Rozumiem, że raczej inne wzmacniacze pod te kolumny ?

Proszę też o pomoc na czym ustawić kolumny chętnie linki do tematów i informacji po polsku.

Wiem, że nie bezpośrednio na podłodze. Jak to wygląda ? Płytka np. granitowa ale jakaś podkładka tłumiąca ? Kolce nad pod płytką ?

Szukam sam ale znajduję jak rozstawić kolumny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.