Skocz do zawartości
IGNORED

Problemy z DAC-em FiiO Taishan

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

problem opisywałem w klubie Roksana, ale nie otrzymałem odpowiedzi, otuż zauważyłem w moim wzmacniaczu Roksan kandy ka1 , że jak jest długo w stanie standby, to trudno go włączyć pilotem. Trzeba 3 do 4 razy naciskać na przycisk Power. Potem już włącza i wyłącza się bez problemu. Ogólnie pilot działa ok, tylko te pierwsze wybudzanie go . Zacząłem eksperymentować. Zmieniałem wejścia, baterie w pilocie i nic. Lecz przypomniałem sobie że mój poprzedni wzmacniacz Marantz, który nie miał trybu standby, też cos mieszał przekażnikami i długo się zastanawiał czy załączyc końcówki. Odłączyłem więc DAC-a FiiO d02k Taishan. Taki mały, zasilany z USB z komputera a sygnał ma po Optyku z tegoż komputera. Cały dzien testowania i problem zniknął. Potem podłączyłem DAC-a, ale zasilanie dałem z ładowarki dołaczonej do DAC-a. I znów to samo, czyli jak długo wzmacniacz jest w standby, a DAC w tym czasie jest włączony, to nie idzie włączyc z pilota. Nawet gdy podczas wyłączania wzmacniacza do standby, selektor wejscia był np. na CD. Po wyłączeniu zasilania DAC-a wszystko wraca do normy. Co to moze byc za przyczyna? Czy jest mozliwe ze wzmacniacz ma jakieś zabezpieczenia i cos wykrywa od strony DAC-a i nie pozwala na załączenie wzmacniacza?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/117881-problemy-z-dac-em-fiio-taishan/

strasznie dziwne. Jeśli masz miernik, to możesz zrobić poniższy test:

1. rozłącz sygnał
  2. włącz zasilanie i we wzmaku i w DACu
  3. pomierz napięcie między masami jednego i drugiego

jeśli będzie wartość inna niż 0 to coś jest źle.

Czy miałeś kiedykolwiek podobny problem z innymi źródłami?

Pomierzyłem, wynosi równo 0. Inne źródła są OK. Czyli Preamp Gramofonu i CD, moga byc włączone i jest OK.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

• 2 tygodnie później...

A ja kupiłem sobie dzisiaj Fiio D03 do podłączenia bluraya ze spotifajem.

A z czego to Fiio zasilasz? Z kompa, czy z odrębnego zasilacza? Czy do kompa masz podłączone koncentrykiem czy optycznym kablem? Jaka jest różnica między masami kompa a wzmaka? Czy w Twoim wzmacniaczu masz gniazda do podłączenia zasilania kolejnych urządzeń (tak jak tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zasilam z USB z mediaplayera.Połączone optykiem. Nie mam gniazd we wzmacniaczu. Napięcie między masami jest 0.

• 2 tygodnie później...

Dziwne, kupiłem DAC Cambridge Audio i problem jest ten sam. Jak jest podłączony CD bezposrednio czy DVD to nie ma problemu. Problem jest tylko wtedy gdy do wzmacniacza podłączony jest DAC czy tez FiiO czy Dacmagic. Gdy wzmacniacz włącze przed DAC-iem, to jest OK, ale gdy tylko włączę DAC-a a potem wzmacniacz to nie reaguje na pilota. Dopiero za któryms razem. W sumie nie przeszkadza mi to, bo i tak DAC-a załaczam ręcznie , no ale bardzo mnie to ciekawi.

Tak, jak się odczeka, to wtedy nie idzie włączyć za pierwszym razem. Ale gdy wyłącze DAC a to wtedy bez problemu. Tak do 5 to jeszcze się włączy ale jak dużej postoju w standby i z włączonym DACiem to wtedy trzeba kilka razy naciskać Power na pilocie. Włączanie na panelu w każdym przypadku jest bez problemu

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.