Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz pm 6005+Dali Zensor 3-zbyt cieplo -mulowato

max1908

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabylem ostatnio taka oto budzetowke jak w opisie. Problem jednak w tym,ze mam wrazenie iz brzmienie jest zbyt cieple. Mam wrazenie ze bas mimo ze jest go pod dostatkiem jest jakis spowolnialy Preferuje generalnie brzmienie ocieplone od takiego sterylnego lecz ten zestaw daje tego ciepla moim zdaniem zbyt duzo. Co mozna zrobic (kabelki?) aby brzmienie troche rozjasnic i by bas nabral sprezystosci? Moze to efekt pomieszczenia ok 15m2 i tego ze kolumny stoja na stojakach dosc blisko scian-ok 10cm.

Dzieki z gory za kazda podpowiedz.

Akustyka i ustawienie są ważne. Ustawienie tak blisko scian może dawac efekt podbitego basu. Spróbuj wysunąc kulumny dalej od sciany . Kablami raczej nie ma sensu się zajmowac.

Dokładnie potwierdzam opinię kolegi powyżej, kablami nie zmienisz tak dużo w brzmieniu, służę bardziej do końcowego "dopieszczenia" systemu.

Z tego co piszesz to problem leży po stronie akustyki pomieszczenia lub/i rozstawienia kolumn. Odstaw kolumny od ściany na 40-60cm. Dodatkowo możesz próbować dociążyć standy (jeśli dają taką możliwość), minimalnie powinno to także poprawić brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Typowy zestaw od Horna czyli Denon/marantz z dali. Musi byc mulowato

Podpinalem w domu Denona 720 i gral jasniej ale brakowalo troche srodka, dynamiki i basu. Marantz gra lepiej srodkiem-jest jakby bardziej muzykalny lecz niestety jakby troche zamulal.

Dokładnie potwierdzam opinię kolegi powyżej, kablami nie zmienisz tak dużo w brzmieniu, służę bardziej do końcowego "dopieszczenia" systemu.

Z tego co piszesz to problem leży po stronie akustyki pomieszczenia lub/i rozstawienia kolumn. Odstaw kolumny od ściany na 40-60cm. Dodatkowo możesz próbować dociążyć standy (jeśli dają taką możliwość), minimalnie powinno to także poprawić brzmienie.

Z tym rozstawieniem kolumn to bedzie problem bo rozstaw pokoju niestety taki ze kolumny pasuja blisko scian a wlasciwie naroznikow. Dociazyc sprobuje (rozumie ze piach wystarczy) tylko ze jesli nie przemieszcze kolumn efekt bedzie mizerny badz zaden. Coz odsune kolumny na test jesli poprawi to brzmienie to nic tylko czekac i tak planowanej przeprowadzki.

Akustyka na 100%,

a sam marantz i dali, jak dla mnie to bardzo dobre połączenie.

Siedzisz pewnie przy ścianie + kolumny są przy przeciwnej i taki jest efekt. Odstaw je od ściany na ponad metr i problem zniknie.

Kkolumny musza stać minimum 25 cm od ściany i mieć przestrzeń po bokach - będzie inaczej.

Siedzisz pewnie przy ścianie + kolumny są przy przeciwnej i taki jest efekt. Odstaw je od ściany na ponad metr i problem zniknie.

Dokładnie tak. Gdy kolumny ustawiłem przy ścianie, nie dało się słuchać na dłuższą metę, bas zabijał wszystko. Wyjechałem z nimi z 60 cm do przodu i jest ok, wyjechałem 1 metr i jest kapitalnie. Ważne jest też w którym miejscu siedzisz. Próbować, eksperymentować.... Pamiętam jak eksperymentowałem wiele lat wcześniej z innymi kolumnami B&W 602, AE 100... no fakt, że w AE 100 takiego basu nie było ale generalnie, jeśli głośniki mają wokół siebie przestrzeń, to zyskuje na tym stereofonia i bas tak nie dudni.

Na pewno jest racja w tym co piszecie o ustawieniu kolumn. Odsunalem od sciany na 15 cm. Niestety w danej chwili nie moge sobie zbytnio pozwolic na wieksze manewry trza by gratow pogonic z pokoju ale moglo by sie to skonczyc sprawa rozwodowa;-) Poczekam wiec cierpliwie na planowana przeprowadzke i sprobuje zestawic wszystko jak doradziliscie.

Dzieki.

Jeszcze taki drobiazg jak zasilanie. Drobiazg niezmiernie ważny - to nie może być listwa komputerowa, takie listwy to dopiero mulą. Wiem, że to kosztuje i nie musisz tego robić od razu ale polecam najtańszy rozdzielacz Furutecha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.