Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory aktywne do domowego słuchania

Jeep wi ejt

Rekomendowane odpowiedzi

Kable to sprawa gustu.

Dokładnie. Głównie czynnik estetyczny i budujący "audiophile-factor" (nie ma nic wspólnego z brzmieniem).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Hmmm a może dodaj że jest to Twoja teoria.

Różnicę w charakterystyce kabli przy monitorach są szczególnie zauważalne z powodu długości. To czego nie obetnie kabel 0,5m na pewno będzie zauważalne przy kablu 2,5m lub 3m.

Mam w posiadaniu kable rca wymontowane z caraudio, marki Dls, na wtykach Dls - całkiem drogie ( jak na mnie) i solidnie ekranowane

mają po ok 2 metry właśnie

czy toto się nada czy poszukać czegoś krótszego po rca?

Syrena zawiodłeś mnie, myślałem że zechcesz mi coś sprzedać a tu nic tylko dzielisz się wiedzą, to zupełnie nieprofesjonalne :D

mam już kupca na Microlaby..dałem info wczoraj, dziś już rezerwacja

Jak je kupowałem z ciekawości - o co tyle szumu w pc audio, myślałem że zaraz sprzedam etc.

Grają już 5 lat, doczekały się cedeka, solidnych standów i rca właśnie Dls zaadoptowanych i głośnikowych Procabów 2.5 mm

aż żal zmieniac :D

stosunek ceny do tego co oferują nie do pobicia

tak na marginesie poważnej rozmowy oczywiście

a teraz idę posłuchać hamerykanckiej pięciolitrowej v ósemki

Hmmm a może dodaj że jest to Twoja teoria.

Na ten temat było dużo w wątku o kablach na bocznicy. Z wyliczeniami. Proponuję poczytać. Ja do moich aktywnych kolumn mam kable długości po 5 m i nie odnotowałem (zmierzyłem) jakichkolwiek odchyłek od normy. Potrzebuję kable dł. najwyżej po 2,5 m więc zastanawiam się nad skróceniem. Będę miał dodatkowe doświadczenie o tym jaki jest słyszalny i pomiarowy wpływ długości, ale wynik takiego działania jest technicznie łatwo przewidzieć.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wiem ze na forach jest wielu zwolenników różnych teorii ale dzisiejsze fora to wielkie szambo, co widać na każdym kroku. Ludzie opluwają się dla zasady. To jest norma w wielu dziedzinach. Ja powiem tylko że osobiście słyszę znaczące różnice w brzmieniu różnych kabli.

dac to mój cedek czyli optyk i rca

cedek do tego jack - xlr:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a z tego cuda do monitorów xlr-xlr

dobrze kombinuję czy zawracam d..?

Ukryta Zawartość

Ja powiem tylko że osobiście słyszę znaczące różnice w brzmieniu różnych kabli.

W wątku o kablach było to wyjaśniane. Zależy to od zastosowanej procedury porównawczej. Oczywiście kable mogą wprowadzić zmiany do dźwięku, ale jest to wykrywane dużo rzadziej przy prawidłowej procedurze porównawczej niż przy "procedurach" stosowanych najczęściej przez audiofilów. Znaczące różnice mogą tylko świadczyć o błędach w procedurze albo o bardzo dziwnej konstrukcji kabla lub sprzętu do którego on jest podłączony. W 99% przypadków różnice wynikają z wadliwej procedury porównawczej.

- Nikt nie słucha w warunkach laboratoryjnych tylko w domu wiec obowiązuje nas wariant nr 2.

- To co na forum można przeczytać ma i zwolenników i przeciwników wiec juz masz 50/50. Ponadto nigdy nie wiesz kto siedzi z drugiej strony na forum. To ze ktos ma sprzętu z 300000pln i 10000 postów nie znaczy o tym że ma racje za każdym razem.

- Uczono mnie pewnej zasady która ma potwierdzeni w fizyce. Tej samej zasady i Ja uczę innych. Każdy przewodnik ma następujące parametry: rezystancję, pojemność i indukcyjność. Przewód to nic innego jak kolejny z podzespołów w torze audio tyle że po za obudową. Myślę ze każdy kto przeczyta ten wpis przyzna racje ze tak jest.

Niewierni, popiół do podsypania glowy znajdziecie w kościele.

Tyle w temacie. Całuję, pa.

Pozwolę sobie dopisać moje zdanie..

Monitory aktywne jak najbardziej nadają się do domowego słuchania.

Sam miałem fajny zestaw audio, który sprzedałem na rzecz Focal Alpha 65.

Gra to na 20 metrach i jest pięknie. Kable XLR Proel 3 metry.

DAC Magic Plus w roli przedwzmacniacza.

Jeśli masz możliwość posłuchaj, oceń sam ;-)

I jak w 65 z basem?

Idzie posłuchać niskiego zejścia w niezbyt dużych zakresach głośności?

Kurcze, 80-tka to trochę duże pudła, może mi zagracić pój pokoju, 650tka trochę mniejsza, zbliżóna rozmiarem do Microlabów

polatałem z miarką,przymierzyłem i to wielkie trumny

Pozwolę sobie dopisać moje zdanie..

Monitory aktywne jak najbardziej nadają się do domowego słuchania.

Oczywiście że się nadają i najczęściej układy aktywne lepiej przybliżają nas do oryginału niż układy pasywne. Nie zawsze taka reguła obowiązuje. Zdarzają się wyjątki.

Każdy przewodnik ma następujące parametry: rezystancję, pojemność i indukcyjność.

W tamtym wątku na bocznicy był przedstawiony wpływ tych wartości na pasmo akustyczne nawet z nadmiarem. To był taki długi artykuł z jakiegoś zagranicznego pisemka. Warto przeczytać żeby nie błądzić.

Możesz przypomnieć gdzie ten art.?

To jest gdzieś w tym wątku, ale nie każ mi szukać :-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W wątku o kablach było to wyjaśniane. Zależy to od zastosowanej procedury porównawczej. Oczywiście kable mogą wprowadzić zmiany do dźwięku, ale jest to wykrywane dużo rzadziej przy prawidłowej procedurze porównawczej

Lechu... daj już spokój z tym swoim szerzeniem kaganka oświaty. ;-)

Kable mają wpływ na brzmienie i aby to stwierdzić nie trzeba stosować jakiejś szczególnej procedury porównawczej,

którą tu lansujesz przy każdej okazji. Wystarczy mieć dobry słuch i dobry sprzęt, a przede wszystkim odpowiednie preferencje jeśli chodzi o brzmienie.

Potwierdzam, ja słucham sobie na ADAM A7X i jest bardzo, bardzo dobrze :D

A na ADAM A77X jest jeszcze lepiej. Dochodzi potęga brzmienia. ;-)

Warto przeczytać żeby nie błądzić

Sam błądzisz i dlatego wymyśliłeś sobie bajeczkę o prawidłowo przeprowadzonym teście porównawczym. ;-)

Lechu... daj już spokój z tym swoim szerzeniem kaganka oświaty.

Nie lubisz być oświecony ? ;-)

Kable mają wpływ na brzmienie i aby to stwierdzić nie trzeba stosować jakiejś szczególnej procedury porównawczej,

Oczywiście jak się nie stosuje procedur zapewniających stałe warunki odsłuchu to zawsze można wykryć różnice. Nawet jak ich nie ma. Pisałem już kiedyś o tym :-).

Sam błądzisz i dlatego wymyśliłeś sobie bajeczkę o prawidłowo przeprowadzonym teście porównawczym.

Skąd wiesz że błądzę ? Testy porównawcze opierające się o procedury nie są domeną tylko w jednej dziedzinie (audio). Wiarygodność porównania zależy od zastosowanej procedury porównawczej. Tylko niektórzy nie wiedzą lub udają że nie wiedzą o tym.

Eeee..a może by tak cokolwiek do tematu dorzucić?

Chyba że wyczerpaliśmy wątek, dodam tylko że do kablologi mam swój prywatny stosunek, określony przez kwotę jaką wypada wydać za kawałek miedzi i gumowej izolacji.

Miedzi z Chin lub Indii.

Miedzi z Chin lub Indii.

Jest też dostępna polska. W kablach. Na kable ze wschodu trzeba uważać bo można kupić aluminium miedziowane choć oczywiście nie musi to oznaczać nic złego dla słuchacza.

• 2 tygodnie później...

Czekam jeszcze na kontroler Palmersa

megascena nie grzeszy obsługą...kasę dostali a wysyłki ni.

Focale stoją na podstawkach i czekają na wygrzanie.

muszę zapodać jakiś przedłużacz do lewej kolumny bo zasilający krótki mocno i nie sięga.

Będę mógł się zastanowić nad kolorem przedłużacza..czy czarny czy biały, dzwoniłem, dostawa w przyszłym tygodniu. ?.a kasę dostali tydzień temu

I nie pogram, stoją i cisza

Kupa panie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.