Skocz do zawartości
IGNORED

Deck Sony TC-WR681

MacFly1998

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy w życiu !!! Jeśli naprawdę nie masz nic lepszego pod ręką to użyj tej wody toaletowej, ale nie zmywacza !

Kup sobie mały pojemnik z izopropanolem lub preparat "Video 90" kosztują parę złotych. Rolki dociskowe też możesz nimi umyć jeśli są mocno zanieczyszczone. Ale w przyszłości do mycia rolek używaj lepiej zwykłej wody z mydłem. Izopropanol wysusza gumę, po dłuższym czasie rolka może stwardnieć.

Do mycia głowicy dobry był by spirytus lub w najgorszym przypadku denaturat.

Na sucho nie czyść, bo można porysować :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Magnetofony dwukasetowe z kieszeniami umieszczonymi bezpośrednio obok siebie to sprzęt niskiej klasy.

Niekoniecznie pse pana, były i wysokiej klasy ES ;P

Sam na takiego jednego polowałem, ale jedyny jaki trafiłem był zza oceanu i dałem spokój.

Ten poniżej to klasa średnia ;) acz też był sprzedawany z napisem ES ;)

Obecnie posiadam 3 magnetofony kasetowe, ten, 750 ES i 990 ES, najlepszy posiadany to chyba był dragon, ale nie miałem nic do niego, a napalony kolega mnie wręcz o niego molestował - poszedł do ludzi. A do mnie flagowy ampli KD także obie strony są "happy"

Na tego poniżej (...9ES) polowałem też bez skutku. Acz upolowałem go bez literek ES (Sony tak praktykowało przy odświeżaniu oferty ES ) już i deczko rozczarował. Obecnie te 3 posiadane sztuki zostaną na dożywociu - z sentymentu :) Nowych nie planuję kupować...

P.S. @MaciejLK dziękuję za pomoc z wklejaniem plików.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24838-0-93555600-1424092099_thumb.jpg

post-24838-0-65026100-1424092114_thumb.jpg

post-24838-0-87981700-1424093300_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mowa była nie ogólnie o magnetofonach dwukasetowych, tylko o dwukasetowych z kieszeniami bezpośrednio obok siebie, tak jak WE405. Ale, o ile wiem, one akurat miały dwa oddzielne silniki dla obu mechanizmów.

Natomiast radiomagnetofony dwukasetowe i wiele prostszych dwukasetowych mini- i midi-wież faktycznie miały jeden wspólny silnik napędzający oba mechanizmy. Można to łatwo sprawdzić, włączając przewijanie w jednym magnetofonie, w czasie, gdy drugi odtwarza taśmę. Jeśli ten odtwarzający "zająknie się" w czasie przełączania funkcji w drugim mechanizmie, to spowodowane jest to zmianą obciążenia silnika wspólnego dla obu mechanizmów.

Yes, yes...

Dodam tylko iż najbardziej budżetowy magnetofon made in zachód (wtedy głównie Japan) deklasował każdy polski deck.

Niestety wcinanie taśmy, pływanie dźwięku to był znak firmowy decków made in PRL.

Ale i z drugiej strony dobry deck był dużooooo droższy od CD. Cenowo stał tuż za dobrym wzmacniaczem. A obecnie prawie już nie ma ludzi którzy potrafią doprowadzić decka do stanu fabrycznego... (poza pasjonatami oczywiście)

Nie odważyłbym się dać decka do obecnych tzw. serwisów - brrrrrrrrrrrrrr

Ale decki piękne są ;-P Jestem jak sroka uwielbiam światełka...

Ukryta Zawartość

Czy to się nada to czyszczenia głowicy? :)

Ukryta Zawartość

Tak. Używam izopropanolu od lat i jeszcze mi żadnej głowicy nie rozpuściło. Pamiętaj tylko, że po czyszczeniu musi dokładnie wyschnąć, bo zacznie rozpuszczać warstwę magnetyczną taśmy.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś wie gdzie mogę kupić gumowe rolki do tego właśnie magnetofonu? Te od odtwarzania "w prawą stronę" są już bardzo zużyte i trzeba je czyścić co godzinę bo inaczej odtwarzanie jest co sekundę w spowolnionym tempie, widać że są już takie drobne pęknięcia na gumie. Za to te po lewych stronach są jak nowe.

Mój gugl po wpisaniu 'Sony TC-WR661 pinch' na pierwszym miejscu pokazuje '253422 - BigWarehouse Spares Parts' a po wejściu 'SONY TCWR661 PINCH LEVER (FWD)' 'This item is Available' [a i (PINCH LEVER (REV) też jest] - trzeba porównać part number z service manual tego decka aby mieć pewność, że jest to dźwignia z rolką ale za taką cenę to myślę, że jest (upewnić się nie zaszkodzi choć zabierze trochę cennego czasu).

Chyba tak właśnie zrobię bo cena rolki z dźwignią mnie przeraża... Tym bardziej że magnetofon kupiłem za 20 złotych :D

Ja mam Sony TC-WR690 już totalnie rozebrany na części. W jednym z mechanizmów rolki wyglądają całkiem dobrze. Jak chcesz to mogę ci je dać za darmo....
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.