Skocz do zawartości
IGNORED

problem z czytaniem płyt sacd w Marantz sa 7003

f16

Rekomendowane odpowiedzi

w moim Marantzu 7600 na razie nic się nie dzieje a słucham na nim kilka lat. W razie czego mam drugi egzemplarz niemodyfikowany odtwarzacza i 2 nowe lasery w szufladzie

Można spróbować przeczyścić a jeżeli nie pomoże to...należy wymienić laser. Miałem identyczny problem w moim cd Marantz SA15S1 (kupiłem używany egzemplarz). Po jakimś czasie zaczął mieć problem z czytaniem płyt SACD - niektóre czytał, innych w ogóle nie widział lub pojawiała się informacja, że nie może ich odtworzyć (Can't Play). Znalazłem laser do niego (oryginalny japoński Hitachi) w sklepiku z częściami elektronicznymi na Pradze (Warszawa) zakupiłem lutownicę...i udało się. Sprawa jest dosyć prosta choć wsparłem się zdjęciami znalezionymi w internecie pokazującymi co konkretnie trzeba zdemontować.Przy wymianie należy pamiętać aby już po zamontowaniu lasera (czynność mechaniczna) rozlutować zworkę (do tego właśnie jest potrzebna lutownica) i wszystko. Powodzenia. Odtwarzacz gra i czyta wszystkie SACD bez 'zająknięcia'. Faktycznie laser do sacd to inny laser niż ten do cd (inna długość fali) więc sytuacja, że cd grają bez problemu a sacd już nie jak najbardziej prawidłowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.