Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do wielkości salonu

Dawid_55686

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję zakupić w niedługim czasie swój pierwszy zestaw stereo w cenie do max 10k.

Mam jednak problem z określeniem wielkości kolumn do salonu. Salon ma powierzchnię 37m2 (4x9) jednak odsłuch będzie w jego części ok 12m2.

Salon wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmiany w stosunku do zdjęć:

- brak kominka

- wysokość pomieszczenia 2,8m

- ściana z TV wyłożona naturalnym kamieniem

- brak firan, na podłodze kafle

- stół jak w projekcie

- kanapa (potężna, masywna) i stolik kawowy jak w projekcie + nad nią trzy obrazy

Kolumny będą umieszczone po bokach telewizora. Max 30 cm od ściany na co dzień i ~50 cm na specjalne okazje - Czyli głowa będzie 2,5 - 3 m od kolumny..

Szerokość ściany z telewizorem to 3m, odległość od TV do przeciwległej ściany to niecałe 4m.

Muzyka z nastawieniem na jazz, chillout, vocal niezbyt głośno.

Jakimi kolumnami powinienem się zainteresować? Podstawkowe - zakładając 12m część odsłuchu czy może podłogowe - zakładając 37m wielkość salonu + 15m kuchnia z korytarzem?

Akustyka salonu jest słaba a możliwości zmian mam niewielkie więc mogę mieć problem z niekontrolowanym basem.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

biorąc pod uwagę projekt pomieszczenia, sugerowałbym dobre kolumny podstawkowe. Aby jednak zaproponować konkretne rozwiązania, proszę o więcej szczegółów. Przede wszystkim co musi zawierać zestaw - rozumiem że wzmacniacz, natomiast jako źródło stosujemy odtwarzacz CD, czy odtwarzacz strumieniowy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

niestety w tego typu salonie, bez własnego nausznego testu (kolumny w pomieszczeniu) nic nie zdziałasz. Musisz wypożyczyć konkretny sprzęt i zobaczyć jak się zachowuje.

Przy jak to mówisz sterylnym pomieszczeniu faktycznie podstawkowce mogą być lepsze.

Mam bardzo podobny, prawie identyczny rozmiarowo salon. Przez kilka lat miałem ustawione kolumny podobnie jak zamierzasz zdając sobie sprawę, że jest to tzw. zgniły kompromis pomiędzy najlepszym ustawieniem kolumn, a zagospodarowaniem salonu pod względem użytkowym. Radzę nie tracić czasu na to ustawienie jeśli chcesz mieć dobre brzmienie. Przestawiłem kolumny pół roku temu (zwalczając opór domowników) na krótszą ścianę w kierunku na cały salon wzdłuż i jest znacznie lepiej pod względem przestrzeni, sceny i ogólnie swobody dźwięku. Wady tego rozwiązania to telewizor, który pozostał na swoim miejscu i teraz oglądając film czy koncert dźwięk stereo mam z boku. Telewizora nie mogłem przenieść razem z kolumnami bo na tej krótszej ścianie mam okno i grzejnik. Druga wada, ( a może zaleta jak kto woli) to sofa na środku salonu w poprzek. Takie ustawienie wymaga jednak w miarę dużych kolumn najlepiej podłogowych bo do nagłośnienia masz prawie 40 m2. W Twojej propozycji słuchałbyś tylko, co prawda otwartej na resztę ale w mniejszej części salonu i wtedy wystarczą jakieś podstawkowe. Radzę jednak szczerze przynajmniej spróbować ustawienia które opisałem wyżej.

Witaj,

biorąc pod uwagę projekt pomieszczenia, sugerowałbym dobre kolumny podstawkowe. Aby jednak zaproponować konkretne rozwiązania, proszę o więcej szczegółów. Przede wszystkim co musi zawierać zestaw - rozumiem że wzmacniacz, natomiast jako źródło stosujemy odtwarzacz CD, czy odtwarzacz strumieniowy.

Stawiam tylko i wyłącznie na cyfrowe źródła dźwięku. Po dziesiątkach godzin przekopywania forum skłaniam się do strumieniowca Denon DNP-730AE. Alternatywnie cały czas po głowie chodzi mi Minx XI + jakieś monitorki.

Mam bardzo podobny, prawie identyczny rozmiarowo salon. Przez kilka lat miałem ustawione kolumny podobnie jak zamierzasz zdając sobie sprawę, że jest to tzw. zgniły kompromis pomiędzy najlepszym ustawieniem kolumn, a zagospodarowaniem salonu pod względem użytkowym. Radzę nie tracić czasu na to ustawienie jeśli chcesz mieć dobre brzmienie. Przestawiłem kolumny pół roku temu (zwalczając opór domowników) na krótszą ścianę w kierunku na cały salon wzdłuż i jest znacznie lepiej pod względem przestrzeni, sceny i ogólnie swobody dźwięku. Wady tego rozwiązania to telewizor, który pozostał na swoim miejscu i teraz oglądając film czy koncert dźwięk stereo mam z boku. Telewizora nie mogłem przenieść razem z kolumnami bo na tej krótszej ścianie mam okno i grzejnik. Druga wada, ( a może zaleta jak kto woli) to sofa na środku salonu w poprzek. Takie ustawienie wymaga jednak w miarę dużych kolumn najlepiej podłogowych bo do nagłośnienia masz prawie 40 m2. W Twojej propozycji słuchałbyś tylko, co prawda otwartej na resztę ale w mniejszej części salonu i wtedy wystarczą jakieś podstawkowe. Radzę jednak szczerze przynajmniej spróbować ustawienia które opisałem wyżej.

Pół roku walczę o zezwolenie przestawienia donicy która koliduje z miejscem postawienia ew. kolumny. Niestety prędzej wybuduję od zera budynek do odsłuchu niż przestawię kanapę :). Jestem obecnie zmuszony do tego tzw. zgniłego kompromisu więc chyba nie ma sensu też zbytnio inwestować w sprzęt który nie będzie w stanie pokazać swoich możliwości?

To przechlapane. Ja przy ostatniej zmianie kolumn na zdecydowanie większe zakładałem, że prędzej czy później postawię na swoim i choć przez kilka lat dusiły się w takim ustawieniu jakie Ty będziesz musiał mieć to teraz w nagrodę mam lepszy dźwięk i już bez potrzeby zmiany kolumn. Jednak jak już coś nabędziesz to na próbę i z ciekawości wypróbuj inne ustawienie. Może nie będzie wielkiej różnicy wtedy żalu nie będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.