Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik średnio-niskotonowy

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

poszukuję głośnika średnioniskotonowego, który dobrze by się zgrał z AUDAX TW025A28. Poszukuję coś co można by ciąć dosyć wysoko 2-2,2 kHz, a dodatkowo miał dobry bas. Konstrukcja dwudrożna.

----------------

Ja bym proponował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Istnieje nawet wersja MK2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słuchałem 17-maski żelowej - fajna :) (kiepsko z basem )

Ale satori lepsze .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Nie wiem, nie slucham tak glosno :)

Jak znajde chwile to sprawdze, przy jakim napieciu zaczynaja znieksztalcac o ile mi wzmacniacz na to pozwoli, bo tylko 2x50W ma :)

No to przeciez logiczne, ze najpierw zaczna sie znieksztalcenia, a dopiero potem sie zaczna problemy mechaniczne ;) Nie jest to przeciez badanie wytrzymalosci termicznej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

poszukuję głośnika średnioniskotonowego, który dobrze by się zgrał z AUDAX TW025A28

HM170Z16

Czy ktoś słuchał SB Acoustics MW16P-8 Satori?

Pogromca iluminatora. Za jakiś czas ożenię je z magnezowymi Audaxami.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Na średniotonowych HM130Z0 zrobiłem już kilka konstrukcji, jedna jest w wątku o kolumnach DIY.

Nie potwierdzam zgodności ze specyfikacjami producenta, gdyż są one zaniżone. W starym pdf-ie jest podany Qms nieco ponad 12, w rzeczywistości jest ok. 19. Miałem naraz 10 sztuk tych głośników, więc wiem, co mówię.

Ale to lepiej czy gorzej ? bo wtedy chyba Qts jest wyższe niż podawane?

Pytam o to ponieważ obecne Audaxy nie maja nic wspólnego z francuskim Audaxem. To jakaś produkcja robiona przez ich byłego poddostawcę, w Chinach. Dołączają karty katalogowe starych głośników ale maja tez takie których kiedyś nie było. Francuzi uważają je za chińskie podróby.To oczywiście nie ma znaczenia jeśli głośniki trzymają parametry pierwowzorów. W Polsce problemem jest dostępność i bardzo skromne informacje.

Przy ich obecnych cenach konkurencja jest ogromna i to także ze strony europejskich producentów OEM.

Francuzi uważają je za chińskie podróby.To oczywiście nie ma znaczenia jeśli głośniki trzymają parametry pierwowzorów.

No nie wierze, a jak rodzimy Tonsil produkuje dokladnie te same glosniki, z tych samych materialow, to mimo to mozna po nim jechac ze robia podrobki?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale to lepiej czy gorzej ? bo wtedy chyba Qts jest wyższe niż podawane?

1. A czy to jest głośnik basowy?

2. Tak, jest wyższe, tak gdzieś na trzecim miejscu po przecinku.

obecne Audaxy nie maja nic wspólnego z francuskim Audaxem.

Faktycznie, poza wzorami, technologiami, patentami i materiałami - nic wspólnego nie mają.

Francuzi uważają je za chińskie podróby.

Oni mówią podróby, ja mówię - upgrade.

To oczywiście nie ma znaczenia jeśli głośniki trzymają parametry pierwowzorów.

Jak już pisałem - nie trzymają. Są lepsze.

Przy ich obecnych cenach konkurencja jest ogromna

Właśnie przy ich obecnej jakości i śmiesznej cenie konkurencji nie mają żadnej.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

On nie wie, o czym pisze. Bo nie pisałby takich bzdur.

Mam TW025A20, TW025A20Mg i TW025A28. I wiem, dlaczego Audax nie dobiera swoich kopułek.

Biedne berylowe skanspiki po półtora tysiąca, co nie umieją mieć niższych zniekształceń i trzeba je parować :-)

A jakie są te zniekształcenie, bo w necie ich kopułki za 4 stówki a pomiarów brak. Za to dane parametry zupełnie przeciętne. Charakterystyki jakieś zdejmowane przez każdego samodzielnie, a kopułeczki kolorowe jak ta chińszczyzna sprzedawana na Allegro pasująca "do wszystkiego".

O których piszesz?

Na przykład o wszystkich dostępnych od bagażnikowego importera w necie, tego z którym na reklamacje umawiasz się na mieście po przesłaniu e-maila z "tajnym" adresem.

TW25A20, A20Mg, A26, A28. Ceny od 330 do 420 złotych za sztukę, brak kart katalogowych producenta, tylko pomiary sprzedawcy. Głośników tych nigdy wcześniej nie było w ofercie Audax.

Ich widoczną innowacją są magnesy neodymowe prawdopodobnie w radiatorze.Jeśli ich powtarzalność jest w przedziale mniejszym niż 0,25db to można zrozumieć cenę.

Ale podawane parametry są skąpo i w niczym nie odbiegają od głośników na przykład LPGmbH dostepnych u Monacora za ceny o 100-200 złotych niższe, nie wspominając o Seasach. Wavecorach, czy SB-A za połowę ceny tych tajemniczych Audaxów.

Ze starych konstrukcji jest TW25A0 i TW25A8 i one są dobrze opisane i weryfikowane pomiarami ale ceny są od około 110 do 220 złotych zapewne dlatego ze nie mają drogiego magnesu neodymowego i to może być jakąś konkurencją.

A jakie są te zniekształcenie, bo w necie ich kopułki za 4 stówki a pomiarów brak. Za to dane parametry zupełnie przeciętne. Charakterystyki jakieś zdejmowane przez każdego samodzielnie, a kopułeczki kolorowe jak ta chińszczyzna sprzedawana na Allegro pasująca "do wszystkiego".

Na przykład o wszystkich dostępnych od bagażnikowego importera w necie, tego z którym na reklamacje umawiasz się na mieście po przesłaniu e-maila z "tajnym" adresem.

TW25A20, A20Mg, A26, A28. Ceny od 330 do 420 złotych za sztukę, brak kart katalogowych producenta, tylko pomiary sprzedawcy. Głośników tych nigdy wcześniej nie było w ofercie Audax.

Ich widoczną innowacją są magnesy neodymowe prawdopodobnie w radiatorze.Jeśli ich powtarzalność jest w przedziale mniejszym niż 0,25db to można zrozumieć cenę.

Ale podawane parametry są skąpo i w niczym nie odbiegają od głośników na przykład LPGmbH dostepnych u Monacora za ceny o 100-200 złotych niższe, nie wspominając o Seasach za połowę ceny tych tajemniczych Audaxów.

Miałeś te głośniki? Piszę o tytanowych i magnezowych kopułkach. Ja rozumiem ludzi którzy marudzą bo głośniki kupili i im się nie podobały ale marudzenie bez posłuchania głośnika jest trochę mało wiarygodne i robi jedynie zamieszanie.

Mam kupować każdy wynalazek o niewiadomym pochodzeniu i cenie dwa razy wyższej od uznanych i dobrze opisanych produktów dostępnych w wielu konkurencyjnych sklepach, tylko dlatego że internetowi wzmacniacze coś sobie popierdzielili o ich wspaniałości???

Idzi z takimi argumentami do zakładki hi-end. Tutaj nie tumańcie.

A co do Seasów. Nie bez powodu kosztują tyle ile kosztują. Nie są warte ani złotówki więcej a dla mnie osobiście są nawet za drogie jak na swoją jakość.

Mam kupować każdy wynalazek o niewiadomym pochodzeniu i cenie dwa razy wyższej od uznanych i dobrze opisanych produktów dostępnych w wielu konkurencyjnych sklepach, tylko dlatego że internetowi wzmacniacze coś sobie popierdzielili o ich wspaniałości???

Idzi z takimi argumentami do zakładki hi-end. Tutaj nie tumańcie.

Nie. Raczej nie powinieneś uprawiać gawędziarstwa. Nie znasz czegoś to tego nie oceniaj.

Kilku forumowiczów i to raczej wiarygodnych je miało i te głośniki chwaliło.

Nie twierdzę że są to dobre głośniki bo ich osobiście nie znam ale jak czegoś nie znam to się na ten temat nie wypowiadam.

Tak nie ma żadnych pomiarów ...

Ukryta Zawartość

Maiłem równocześnie tytanowego (mam jakieś chyba już ~ 2 lata jak tylko się pojawił ) , magnezowego i beryla SS i je mierzyłem i weryfikowałem .

Po pomiarze zniekształceń IMD beryl ... no cóż :)

W tej cenie nie mają konkurencji czy Ci się to podoba czy nie .

Głośniki mają dobrą powtarzalność bo większą rozbieżność miał beryl SS niż te Audaxy mimo że jest parowany niby .

Produkuje je obecnie AAC czy jak oni się tam nazywają .

Nie wiem czy w chinach czy we Francji nie obchodzi mnie to .

Karty katalogowe są dostępne z pomiarami do wszystkich głośników .

Ten tytanowy audax stosował kiedyś revel więc nie jest to żadna nowa konstrukcja .

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

No i co z tego że je chwaliło? Wypowiedziałem się o ich cenie, dystrybucji szemranej, pochodzeniu niewiadomym - w porównaniu ze znaną dostępna i dobrze opisana konkurencją.

I nie obchodzą mnie opinie wzmacniaczy internetowych. jak mi zapłacą sam mogę takie pisać i być równie "wiarygodny".

Mnie obchodzi co na temat twierdzi producent. A nie twierdzi na razie NIC.

Stare Audaxy akurat znam, wiem jak i w czym grały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.