Skocz do zawartości
IGNORED

Jak poprawić przestrzennośc, znikanie kolumn i lokalizację instrumentów?

insaimz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

brakuje mi przestrzenności przy słuchaniu muzyki. Słyszę, że większość dźwięków wychodzi bezpośrednio z kolumn. Przy Jazzie, często trudno zlokalizować, w którym miejscu znajduje się instrument. Kolumny znikają tylko przy niektórych dźwiękach. Chciałbym słyszeć, że muzyka dochodzi gdzieś zza kolumn, że niektóre dźwięki mają swoje źródła bliżej, a niektóre dalej ode mnie.

Co powinienem poprawić?

Czy to kwestia akustyki?

załączam zdjęcie. 833d97f53a.jpg

Przepraszam , że nie napisałem w pierwszym poście , Dali Zensor 7. Wzmacniacz pm8005.

Odtwarzam pliki FLAC.

Spróbowałbym wyrzucic stolik i przysunąć kanapę do kolumn. Ja słucham w polu bliskim i mam zarówno dzwieki za kolumnami jak i przed. Baza nie wychodzi poza szerokosc kolumn ale to raczej wina budzetowego sprzetu

Gość

(Konto usunięte)

Baza nie wychodzi poza szerokosc kolumn ale to raczej wina budzetowego sprzetu

A co ma piernik do wiatraka...dobry sprzęt nie rozszerza sceny na siłę...jak jest nagrana szeroko to jest, jak nie to nie...zawsze szeroko to efekciarstwo a nie dobre stereo...

Co powinienem poprawić?

Ustawienie kolumn jak na zdjęciu?

Głośniki skręć do wewnątrz, może są za szeroko rozstawione...scena sie rozjechała na amen...brak spójności...

Co powinienem poprawić?

Czy to kwestia akustyki?

Skontaktuj się z firmą Audioform . Mają tanie , bardzo ładnie wykonane panele .

Dużo dadzą .

U siebie za kolumnami dałem 5 sztuk . Poprawiła się precyzja która jest w tym momencie można nazwać - chirurgiczna .

Czystość sceny , stereofonia , przestrzeń .

Warto .

Witam.

Zaczalbym od prostego zabiegu.Sprobuj skierowac os kolumn w strone miejsca odsluchowego.Doginaj do srodka przednia scianke glosnikow i sluchaj roznych katow ,az znajdziesz najlepsze rozwiazanie.Scena dzwiekowa powinna zrobic sie bardziej spojna pomiedzy glosnikami ,a zrodla pozorne bardziej stabilne i lepiej zakreslone w przestrzeni.Moze nawet pokaze sie jakas glebia obrazu muzycznego.Potem akustyka pomieszczenia.

Pozdrawiam

A co ma piernik do wiatraka...dobry sprzęt nie rozszerza sceny na siłę...jak jest nagrana szeroko to jest, jak nie to nie...zawsze szeroko to efekciarstwo a nie dobre stereo...

Ustawienie kolumn jak na zdjęciu?

Głośniki skręć do wewnątrz, może są za szeroko rozstawione...scena sie rozjechała na amen...brak spójności...

Oczywiscie nalezało dodac że gdy nagranie jest skopane bądż płaskie to nie ma mowy o szerokosci sceny czy głębi. To raczej oczywiste

Nie doginaj kolumn do środka, bo wszystko będzie w jeszcze większej kupie. Kolumny masz dobrze skierowane, ale spróbuj je zbliżać do siebie stopniowo, co 5cm, w pewnym momencie będzie to "coś". Ja bym je ustawił 10cm od krawędzi szafki i jeszcze wysunął z 10cm do przodu, skierowane cały czas na wprost. Oczywiście, gołe ściany należałoby czymś zapełnić. Szafka na środku nie przeszkadza, więcej złego robi płaszczyzna telewizora. Na prawidłową lokalizację źródeł dźwięku ma ogromny wpływ źródło. Również okablowaniem można coś poprawić. Pożycz jakiś dobry odtwarzacz CD, włóż tą samą oryginalną płytę, co FLAC, zaopatrz się w dobry interkonekt, to porównanie da Ci dużo materiału do przemyśleń i pokaże Ci kierunek działania. Może problemem jest karta dźwiękowa?

Skontaktuj się z firmą Audioform . Mają tanie , bardzo ładnie wykonane panele .

Dużo dadzą .

U siebie za kolumnami dałem 5 sztuk . Poprawiła się precyzja która jest w tym momencie można nazwać - chirurgiczna .

Czystość sceny , stereofonia , przestrzeń .

Warto .

Podeslalbys zdjecia na priv.

Witam.

Zaczalbym od prostego zabiegu.Sprobuj skierowac os kolumn w strone miejsca odsluchowego.Doginaj do srodka przednia scianke glosnikow i sluchaj roznych katow ,az znajdziesz najlepsze rozwiazanie.Scena dzwiekowa powinna zrobic sie bardziej spojna pomiedzy glosnikami ,a zrodla pozorne bardziej stabilne i lepiej zakreslone w przestrzeni.Moze nawet pokaze sie jakas glebia obrazu muzycznego.Potem akustyka pomieszczenia.

Pozdrawiam

jak są skierowane w moją stronę, to wysokie tony jeszcze bardziej tracą na przestrzeni i wybiegają perfidnie z kolumn. Producent Dali w instrukcji zaleca równoległe ustawienie kolumn,.

Wypróbuj ustawienie metodą cardasa.

diagram.jpg

Sprawdzę i dam znać.

jak są skierowane w moją stronę, to wysokie tony jeszcze bardziej tracą na przestrzeni i wybiegają perfidnie z kolumn. Producent Dali w instrukcji zaleca równoległe ustawienie kolumn,.

Własnie. Dali zaleca nie skręcac kolumn. U mnie zdaje to egzamin.

Nie szkoda tych Dali tak blisko grzejnika?

Same ustawianie przy gołych ścianach niewiele da .

Muda, masz r700? Szafka Bodzio Meble?

Ile siedzisz od kolumny w linii prostej?

Własnie. Dali zaleca nie skręcac kolumn. U mnie zdaje to egzamin.

Nie szkoda tych Dali tak blisko grzejnika?

nie jest blisko, az tak, spokojnie przechodzę tamtęndy normalnie przodem.

Muda, masz r700? Szafka Bodzio Meble?

Miałem 2 pary R700 a to są R900 + mod .

Tak - Bodzio - wytłumiona matami z tyłu .

Ile siedzisz od kolumny w linii prostej?

R900 czy inne Kefy pozwalają siedzieć wróżnych miejscach i pod różnymi kątami .

Zaleta coaxiala

Gość rydz

(Konto usunięte)

Co powinienem poprawić?

Czy to kwestia akustyki?

Choć nic nie wiem o wymiarach pomieszczenia spróbuję .Nie dywanik 100 X 180 cm a 200 X 300 cm , grube zasłony i firany w okno .

Jeżeli zastosujesz się do powyższego i odstawisz kolumny od ściany tylnej mierząc od frontu kolumn na minimum 120 cm . nie musisz tłumić / rozpraszać tej ściany .

Domniemam że kolumny obecnie stoją odsunięte na około 70-80 cm od tylnej ściany a baza między nimi jakieś 250-280 cm .

Jestem pewień wręcz że jak klaśniesz mocniej w dłonie słyszysz tzw rezonans .

Podaj wymiary pomieszczenia i w jakiej odległości od kolumn jest odsłuch .

Dostaw kolumny na płasko do ściany dali z7 to umożliwiają bo br jest z przodu. Posłuchaj trochę by słuch się przyzwyczaił i oceń jak brzmi. Następnie rozsuwaj je w zakresie do 0,5m. Kolumny cały czas mają być przyklejone do ściany. Jeśli zauważysz jakąś różnicę zostaw w tej szerokości. Następnie próbuj odsuwać od ściany. Dopiero jeśli złapiesz to czego wstępnie szukasz próbuj doginać lekko do środka. Znam przypadki gdzie Dali z7 grają przyklejone na płasko do ściany, grają ostro i przestrzennie. Miłej zabawy.

Choć nic nie wiem o wymiarach pomieszczenia spróbuję .Nie dywanik 100 X 180 cm a 200 X 300 cm , grube zasłony i firany w okno .

Jeżeli zastosujesz się do powyższego i odstawisz kolumny od ściany tylnej mierząc od frontu kolumn na minimum 120 cm . nie musisz tłumić / rozpraszać tej ściany .

Domniemam że kolumny obecnie stoją odsunięte na około 70-80 cm od tylnej ściany a baza między nimi jakieś 250-280 cm .

Jestem pewień wręcz że jak klaśniesz mocniej w dłonie słyszysz tzw rezonans .

Podaj wymiary pomieszczenia i w jakiej odległości od kolumn jest odsłuch .

Rozstawione są na około280 i tyle też mam do kolumny jednej i drugiej, kiedy siedzę. Odsuwałem je na 120 mniej więcej, wpływało to na poprawę niskich tonów ale scena po prostu przybliżała się.

Dajcie proszę jakiś utwór dobrze zrealizowany w pliku. Popróbuję przy nim pokręcić kolumnami w różnych odległościach od siebie i słuchacza wokół własnej osi. Teraz wieczorem jak miałem trochę czasu, rozłożyłem narożnik, położyłem poduchę pod głowę i na różnych utworach kierowałem kolumny do środka. Przy niektórych piosenkach robiło się już dobrze ale przy innych wokal dobiegał w pewnym momencie z jednego miejsca(ze środka pomiędzy kolumnami), a w innym wprost z głośników. Czyli generalnie coś się zmienia.

Dostaw kolumny na płasko do ściany dali z7 to umożliwiają bo br jest z przodu. Posłuchaj trochę by słuch się przyzwyczaił i oceń jak brzmi. Następnie rozsuwaj je w zakresie do 0,5m. Kolumny cały czas mają być przyklejone do ściany. Jeśli zauważysz jakąś różnicę zostaw w tej szerokości. Następnie próbuj odsuwać od ściany. Dopiero jeśli złapiesz to czego wstępnie szukasz próbuj doginać lekko do środka. Znam przypadki gdzie Dali z7 grają przyklejone na płasko do ściany, grają ostro i przestrzennie. Miłej zabawy.

napisałeś : "Następnie rozsuwaj je w zakresie do 0,5m." czyli mam je postawić przy ścianie i szafce i rozstawiać co 0,5 m każdą kolumnę?

Nie, cofnij do ściany tak jak stoją. Przesuwaj je co kilka cm ale w zakresie +/- 0,5m.

Kolumny i punkt odsłuchu powinny tworzyć trójkąt równoramienny. Z tej bazy wychodź szukając ideału.

Miałem 2 pary R700 a to są R900 + mod .

Tak - Bodzio - wytłumiona matami z tyłu .

R900 czy inne Kefy pozwalają siedzieć wróżnych miejscach i pod różnymi kątami .

Zaleta coaxiala

Niezłe krowy z r900. Szafka z Bodzio przy nich wygląda jak dziecko, a jest duża. Nie rozumiem o co chodzi z zaletą coaxiala..., czy to rodzaj głośnika?

Nie rozumiem o co chodzi z zaletą coaxiala..., czy to rodzaj głośnika?

Głośnik coaxialny . Ten na środku to tweeter w środku średniotonowego . Dzięki temu można ich słuchać z bliska czy z daleka i pod różnymi kątami bo mają świetne rozpraszanie na boki . Mogą też stać niemal na ścianie i nie są tak na nią wrażliwe .

Dostaw kolumny na płasko do ściany

Zadnych kolumn bez wzgledu na konstrukcje nie nalezy stawiac blisko sciany, nawet kolumny OZ są bardzo wrażliwe na ustawienie ich w pomieszczeniu

Nie, cofnij do ściany tak jak stoją. Przesuwaj je co kilka cm ale w zakresie +/- 0,5m.

Kolumny i punkt odsłuchu powinny tworzyć trójkąt równoramienny. Z tej bazy wychodź szukając ideału.

Jak cofnę je do ściany i miałbym tworzyć trójkąt równoramienny, to kolumny musiałyby stać w rogach. Prawa w rogu przy oknie, a lewa w rogu, który powstał ze ściany i wyspy z aneksu, która jest prostopadła do ściany. Będę próbował,

Zadnych kolumn bez wzgledu na konstrukcje nie nalezy stawiac blisko sciany, nawet kolumny OZ są bardzo wrażliwe na ustawienie ich w pomieszczeniu

trzeba sprawdzić u siebie w domu. Muda ma przy ścianie KEFy i pewnie nie marudzi na degradację jakości.

Aha, czy wzmacniacz i dac beda sie wygrzewac i wplywac na to, o co mi chodzi? Te sprzęty maja wygrane kilkanaście godzin.

Mi też się audioform podoba ale mojej nie.

Jej się kamienie ozdobne podobają. Znalazłem wzór honey, największe nierówności ma spośród tego, co widziałe ale i tak bez szału.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.