Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór subwoofera

SilentEmpire

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

proszę o pomoc w doborze subwoofera do stereo:

Zestaw:

Cyrus CD t, coaxial (Monster Cable 300 Mk II), Hegel H80, Qed Silver Anniversary XT, Rega RS3

Pomieszczenie:

ok. 24m2 (4,5 x 5,3), ale mała kubatura (ok. 35m3) - poddasze ze skosem od 0,6m do 2,3m.

Przez jakiś czas nosiłem się z wymianą Hegla na preamp z tonami + końcówka, ale ostatecznie postanowiłem dobrać subwoofer.

Generalnie przy dobrze zrealizowanym materiale nie brakuje niczego, jest super.

Problem mam z nagraniami rocka/metalu z lat 80tych lub wcześniej - gdzie realizacja jest nijaka, basu mało, a płyt tych lubię posłuchać.

Po wnikliwej lekturze forum mam zgryz pomiędzy:

Rel T5 (ew. T7, ale nie wiem, czy nie za duży) VS Velodyne EQ-MAX 8 (ew. 10, można dostać w sumie w cenie 8, ale też nie wiem, czy nie za duży).

Za Rel przemawia obudowa zamknięta i rekomendacje do 2.1

Za Velodyne DSP i pilot, ale ma basrefleks.

Budżet ok. 3 kPLN.

Miałem kiedyś suba Magnata Omega 250, ale przy cichym odsłuchu przeszkadzało jego buczenie z zasilacza... To było jednak do całkiem innego, dużo tańszego zestawu.

https://www.audiostereo.pl/topic/118201-dob%C3%B3r-subwoofera/

Witaj,

Velodyne i Rel to dwa świetne subwoofery, do muzyki jednak sugerowałbym subwoofer Rel. Będzie szybszy i lepiej kontroluje bas, szczególnie że Tobie zależy wyłącznie na subtelnym dociążenie dźwięku.

Proponuję model T7, to optymalne dla Ciebie rozwiązanie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, dajemy także możliwość wypożyczenia głośnika i sprawdzenia w Twoim systemie oraz, co najważniejsze, w konkretnym pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kup sobie coś takiego - zaoszczędzisz i system zacznie grać jak należy.

Sam widzisz, że z tymi audiofilskimi wynalazkami tylko kłopoty :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proponuję model T7, to optymalne dla Ciebie rozwiązanie.

Również jestem za tym modelem. Ostatnio miałem możliwość porównaia możliwości EQ-Max10 i T-7 i przyznam szczerze, że w domu pozostał REL. Wczesniej miałem Velodyne CHT-8Q, byłem z niego bardzo, a to bardzo zadowolony, jednakże chciałem spróbować czegoś innego. I nie zawiodłem się. Do 25m2 będzie idealny. Brakuje mi trochę pilota ,ale trudno. Jakość dźwięku naprawdę świetna.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Trochę pogrzebałem i trafiłem na Tannoy TS1201, ustawiany w poziomie razem z Rel7 i Velodyne10, a można go ustrzelić za 2200. Łączy cechy Rela i Velodyne, których szukam:

- brak 'glossy' :DD

- obudowa zamknięta,

- zdalne sterowanie (nie ma pilota, ma tylko IrDA, ale ja i tak wszystko wpycham do Logitecha)

Co prawda nie ma DPS, ale przy muzyce chyba ważniejsza zamknięta obudowa..

Przewaga to 30cm woofer, więc pewnie zejdzie ciut niżej.

Co myślicie?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.