Skocz do zawartości
IGNORED

wypchniecie wokali do przodu

suxon

Rekomendowane odpowiedzi

Nie żebym był złośliwy, ale kable mają moim zdaniem dość ograniczony wpływ na przestrzeń, tzn. można uzyskać dużą głębie na IC za 2 zł i głośnikowym po 5 zł/m. Bez problemu, inne aspekty jak rozdzielczość, separacja instrumentów czy równowaga tonalna będą się zmieniać, ale przestrzeń jako taka nieznacznie, przynajmniej nie tyle ile autorowi brakuje. To nie to.

Chodzi o wypchnięcie wokali , czyli podbicie okolic 1KHz a to może się udac z tym kablem .

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Jak najprosciej uzyskac ten efekt? To sprawa bardziej sprzetowa czy kwestia akustyki? Mam dobry sprzet a mimo to wokale sa w jednej lini z pozostalymi instrumentami.

Witam .

Jeżeli ma być - minimalnie - to lampa w torze - cd/dac/pre....

Jeżeli ma być - maksymalnie - to Epos .

Pozdrawiam.

Nie ...

Faktem jest że zbyt duży pierwszy plan męczy.

Ale miałem kiedyś odtwarzacz CD (jakiś Sony ES) który scenę pomniejszał i ustawiał wgłąb za linią kolumn. A ja między kolumnami mam kaloryfer. I naprawdę wyprowadzało mnie z równowagi jak mi orkiestra symfoniczna grała ZA kaloryferem.

Tak więc myślę że w obie strony nie można przeginać ...

To ile Ty masz ten kaloryfer od sciany, ze cala orkiestra sie za nim miesci?

wymieniłem IC na shark cable rozsunalem szerzej kolumny i ustawilem od scian tylnych, skierowalem tak ze punkt kryzyuje sie przed miejscem odsluchowym i nastapila poprawa. Myslę że klasowy IC może tu jeszcze sporo wnieść dobrego. wokal troche sie wysunal na przod pojawiła się głębsza scena. jeszcze bede eksperymentował - dzieki za rady

wprowadzilem pare poprawek i juz jest ok

pojeździłem kolumnami po pokoju, powiesilem grube zasłony (nie było zadnych), zmieniłem kabel zasilający z komputerowego na neela (możecie wierzyć lub nie ale ucieło krzykliwą górę i dodało basu) i wymieniłem IC z proteusa na VDH (to przyniosło największą korzyść)

teraz wokaliści mają 3m wszerz wzwyż i stoją przede mną :)

po 3 latach jestem pierwszy raz zadowolony z brzmienia mojego systemu

Spróbuj kablami głośnikowymi. Ja miałem podobny problem i rozwiązałem go wyrzucając zworki z kolumn przechodząc na bi-wiring

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość rydz

(Konto usunięte)

pojeździłem kolumnami po pokoju, powiesilem grube zasłony (nie było zadnych), zmieniłem kabel zasilający z komputerowego na neela (możecie wierzyć lub nie ale ucieło krzykliwą górę i dodało basu)

Ucięło górę i minimalnie przybyło basu " uspokoiło brzmienie " bo zawiesiłeś zasłony , nie kabel zasilający wniósł te zmiany :)

Ucięło górę i minimalnie przybyło basu " uspokoiło brzmienie " bo zawiesiłeś zasłony , nie kabel zasilający wniósł te zmiany :)

+1

Doda gruby dywan, zmieni kable głośnikowe i znów poprawa ;)

Naskrobane wirtualnie

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

W moim odczuciu kabel zasilajacy podkreslil bas uspokoil i ulozyl brzmienie juz po zawieszeniu zaslon. To naprawde slychac ale nie zaczynajmy tego tematu kazdy ma swoj sluch. Ja slysze rowniez te zasilajace i nie potrzebuje ironicznych komentarzy

Gość rydz

(Konto usunięte)

To prawda , nie ironia , ściągnij zasłony i mieszaj tymi sieciówkami a sam się przekonasz . :)

Że przytoczę klasyka naszego forum , nie pomnę nicka , masz prawo mieć własne zdanie . :)

Uwierz ze wolalbym tego nie slyszec bo w miejsce brzydkiego kabla kupilbym sobie zegarek a tak nie ma powrotu do zwyklego kabla pc. Nie mam az tyle kasy abypoprawiac sobie humor audiobizuteria :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.