Skocz do zawartości
IGNORED

Kable do zestawu. Długość, jakość, średnica żyły

kkkrzysztov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z kompletowaniem mojego nowego zestawu chciałem tym razem poradzić się was w sprawie kabli.

Posiadam kolumny Klipsch RF62II 8ohm, 125W. Obecnie amplituner Yamahy, ale niedługo wzmacniacz Pioneer a-50 lub Yamaha a-s501, albo NAD C356bee. Muszę jeszcze osłuchać. W każdym bądź razie wzmacniacz klasyfikujący się w tej półce cenowej.

Na początek kabel RCA do analogowego połączenia odtwarzacza cd ze wzmacniaczem. Tu nie mam bliżej sprecyzowanego pomysłu. Z tego co wyczytałem to wpływ kabla jest tu nie wielki. Pomijając kable za parenaście zł. Jak to wygląda? warto kupować kabel powiedzmy droższy czy jakiś przeciętny za około 50-80zł?

Kolejna sprawa to połączenie wzmacniacza z kolumnami. Tu takie pytanie odnośnie średnicy żyły. Czy 2,5mm wystarczy, czy lepiej 4mm. Zaznaczam, że kabel będzie musiał mieć z 8-9 metrów na kolumnę. Wpadł mi w oko Melodika MDC2250, ma średnicę 2,5mm. Z opinii w internecie wywnioskowałem, że złagodzi i poprawi co trzeba w w Klipschach. Wydanie około 350zł na 18 metrów kabla to maksimum. Jeśli lepiej kupić kabel ze średnicą 4mm to jaki w tej cenie. Myślałem o Acoustique Quality AQ640. Melodika ze średnicą 4mm jest już za droga. Z drugiej strony, ponoć za duża średnica ma gorszy wpływ na dźwięk niż za mała

Kolejna sprawa to dwa gniazda w kolumnie. Czy faktycznie lepiej zamieniać zworki fabryczne na jakieś inne, albo połączyć gniazda kawałkami kabla? Przecież te zworki nie wydają się być zrobione z innego materiału niż same gniazda, to czy jakieś kombinowanie ma sens? Ostatecznie myślałem żeby zrobić taki numer (o ile to ma faktycznie jakieś znaczenie) żeby jedną żyłę kabla przepuścić przez dwa gniazda. Zdjęta izolacja z końcówki kabla powędrowała by do górnego gniazda, a ze 3 cm niżej zdjął bym kawałek izolacji żeby przykręcić kabel jednocześnie w drugim gnieździe.

Kup najtansze kable glosnikowe z prawdziwej miedzi OFC o srednicy 2,5mm2 do tego pierwsze lepsze bananki po 50zl i wsio

kabel sygnalowy kup rowniez jakis niedrogi byle ekranowany

Czytam właśnie sobie konkurencyjne forum z kawą w tytule i zgadzam się z przedmówcą .

Te są i ładne i z miedzi i nie drogie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

RCA: Prolink FUTURA lub exclusive - kup najkrótsze jak to możliwe w Twoim przypadku.

Głośnikowe: Procab LS25 bądź cokolwiek innego o średnicy ok 2,5mm^2(nie ma co przesadzać) jeżeli masz za dużo pieniędzy na kabelki :P Kup żebyś miał zapasu ok 0,5-1m na ewentualne korekty ustawienia i żeby kabel nie wisiał.

Gniazda: Najlepsze połączenie to gołym przewodem(brak żadnych dodatkowych pierdół powodujących straty). II sposób to pobielony(zalany w cynie) przewód, żeby nie śniedział/utleniał się.

To jak podłączysz to już Twoje ucho Ci powie. Ja robiłem takie eksperymenty jak Ty i różnicy nie było, ale może na Twoim sprzęcie jakaś tam będzie.

Natomiast wywalenie zworki czasem przynosi efekty(zależy od jakości materiału zworek). Najlepiej połączyć najkrótszym możliwym odcinkiem kabla, albo lepiej kablem głośnikowych dochodzącym do kolumn - po prostu naciąć na jeden i na drugi zacisk :)

Lepszy efekt uzyskasz kupując/robiąc(po wyliczeniu) ustroje akustyczne niż ładując w kabelki.

Melodika 2.5mm w zupełności rozwiąże Twoje problemy

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Czytam właśnie sobie konkurencyjne forum z kawą w tytule i zgadzam się z przedmówcą .

Te są i ładne i z miedzi i nie drogie

Ukryta Zawartość

Jeszcze niedawno były za 99zł :) Generalnie ktoś, kto nie wieży w kable, a chce mieć coś ładnego przy kolumnie z bananami to czemu nie :) Policzmy ile trzeba wydać, żeby coś takiego zrobić. 8 wtyków po 6zł już mamy 48zł, 6m kabla niech będzie ten Procab LS25 7,99zł = 47zł, 2 koszulki termokurczliwe ok 2zł, oplot na kabel 1.75zł za metr co daje 10zł. Wychodzi ok. 107zł bez przesyłek :) Da się na pewno taniej, ale wtyki i kabel wybrałem możliwe dobrej jakości wykonania.

Ukryta Zawartość

Na tej stronie masz fajną tabelkę

Ukryta Zawartość

zgodne z tą tabelą to nawet 5 metrowe kable powinienem brać ze średnicą 4mm. To jest jakaś bujda

Ukryta Zawartość

zgodne z tą tabelą to nawet 5 metrowe kable powinienem brać ze średnicą 4mm. To jest jakaś bujda

To nie bujda to handel ;] każdy chce zarobić :)

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.