Skocz do zawartości
IGNORED

Muza 50% - Kino 50% - pierwsze KD

decybel

Rekomendowane odpowiedzi

Minal ponad rok, a ja nadal nie mam sprzetu i ogladam filmy na pierdziawkach wiec chyba ostatecznie trzeba cos wybrac i kupic. Z ostatnich postów wyszlo, ze moze nie bedzie tak zle z tym naglosnieniem mojego pomieszczenia ale sam w to nie wierze do konca dla przypomnienia rzut salonu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Salon w "kwadracie" 5x5 metrów, otwarty z 2 stron (przedpokoj, kuchnia). Na "jedyną" sciane w salonie jest rzucany obraz z projektora umieszczonego pod sufitem z drugiej strony (zielony prostokat). Rozstawienie mebli (kanapa, fotel, planowana niska szafka RTV) zaznaczone na brązowo. Barek mam na mysli lade (wysoka na okolo 1.1m) w planach dwa krzesla barowe . Obok wyjscia tarasowego na scianie wisi kaloryfer. Na scianie za naroznikiem szafki. Czesc szara to obnizony sufit o okolo 40 cm. Czarne elementy to planowane naglosnienie czyli 2 fronty + cenralny lezacy na szfce RTV + tyly powieszone na scianie (doprowadzone kable na wysokosci okolo 2m od podlogi. Wyjscie tarasowe zasłania materialowa roleta rzymska."

Do czego:

Skoro salon i projektor no to niby filmy ale musi grac to tez w muzie - i tu nie ma - jak wlacze QOTSA to ma byc DRIVE! . Czyli generalnie muza to wszelkiej maści rock, troche elektroniki typu Chemicalsi czy Duft Punk, czasem cos spokojnego po cichu jak Radiohead czy Massive Attack albo Sigur Ros.

Z upodobań do dźwięku to chyba lubie jak jest bass i góra uwydatniona. Do dzisiaj katuje 8letnie Senheissery HD202 bo na nowe słuchawy za podobna cene nie ma sensu, a na lepsze musiałbym przeznaczyc wieeeecej

(nie robilem odsluchow;/ i jakos mało czasu zeby to ogarnąć) Z tego co czytam to chyba najbardziej odpowiednie bylyby dla mnie Klipsche i do tego jakis HK.

Generalnie jesli chodzi o ampli to nie mam szczególnych wymagań fajnie jak bedzie AirPlay, moze byc Preout jakby cos nie tak chodziło w stereo (ale nie sądze).

Ogolnie celuje w zestaw 5.0. Budzet hmmm to jest trudna sprawa bo nie chcialbym wydawac bardzo duzo bo jednak sie boje, ze w tym pomieszczeniu bedzie kicha. Zona mowi 5k i tu nie mam pojecia ale moze cos sie znajdzie. Myśle ze koło 7-8k już coś bliżej udałoby się ustukać.

Jakieś pomysly? Dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/118319-muza-50-kino-50-pierwsze-kd/

Witaj,

zacznę od kolumn. Rzeczywiście wybór zestawu marki Klipsch będzie dobrą droga. Masz do wyboru dwie serie czyli Klipsch Reference Basic czyli w Twoim pomieszczeniu system oparty na kolumnach Klipsch R-28F / R-25C oraz efektowych do powieszenia R-14S oraz wyższy Klipsch Reference II czyli kolumny RF-52 II lub większe RF-62 II, centralny RC-52 II i efektowe RS-42 II lub RS-52 II.

Kwestia elektroniki - można jak najbardziej brać pod uwagę amplituner Harman Kardon AVR 171, brzmieniowo będzie dobrze dopasowany, moc także będzie wystarczająca (Klipsch ma wysoką skuteczność). Jako alternatywa zwróć uwagę na ofertę amplitunerów Denon, to także dobre połączenie, które sprawdzi się przy muzyce.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy poszczególnych rozwiązań. Mamy fizycznie serię Reference Basic oraz Reference II tak więc można sobie wszystko porównać na poszczególnych amplitunerach.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

a w ogole to jak sie Klipsche zachowuja przy cichszym sluchaniu muzy ? Bo rozumiem, ze na głośno potrafią wiele :)

RS'y mi tochę nie pasują (musze zmierzyć czy wejdą), zamiast tych RS jak się chce standardowe to rozumiem seria RB na tyły ?

no generalnie jak czytałem to Yamaha nie polecana do Klipsch niby ale dzisiaj w sklepie tez proponowano Yamahe. Nie miałem okazji posluchac bo akurat nie bylo na stanie Klipschow ale z tego co zrozumialem to bardziej Yamaha niz HK wg Pana (na przyklad model rx-v777). Ktos sprawdzal jak Yamahy graja z Klipschem czy to legenda, że sie nie zgrywa? :D

(uprzedzajac to sklep handluje Klipshem wiec w teori tego polaczenia sluchali i HK tez mają na sklepie np. AVR 171). Ja bede tego odsluchiwal w tym tygodniu jak przyjda kolumny na sklep, ale dziwi mnie to, ze druga osoba w niedlugim czasie mowi o polaczeniu Yamahy z Klipschem (chyba ze to ta sama:) tylko s4 to Bielsko, a ja byłem w Kato hmm).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.