Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Yamaha a-1020 - do salonu ok 25m2 do ok 1400zł

emsiq111

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chłopaki, tak postaram się krótko :)

Jak w temacie. posiadam wspomnianą Integrę Yamahy i planuje zakup kolumn (raczej podłogowych).

Przesiadam się z kolumn yamaha NS-50F.

Zależy mi na możliwie najlepszym dźwięku w tej cenie z tym wzmacniaczem.

Ogólnie słucham większości gatunków muzycznych- tak przekrojowo (nie słucham metalu i techno)

Zależy mi na dobrej stereofonii i scenie, oraz dobrze kontrolowanym, nisko schodzącym basie.

Na tym by dźwięk był ciepły i niemęczący..

Skłaniam się raczej ku ciepło brzmiącym kolumnom, gdyż w moim odczuciu (i chyba z zgodnie z dość powszechną opinią), yamaha gra ogólnie dość surowo.

Chciałbym zatem zrównoważyć i dodać ciepła finalnemu brzmieniu.

myślałem o Wharfedale 10.5 (za 1300zł) na Allegro

może jakichś Dali (np 104)

Lub Tannoy..

nie mam jednak możliwości odsłuchów ani też wiedzy na temat co z tą Yamahą zagra dobrze, a co nie, dlatego proszę Was o opinię i porady i z góry za nie dziękuję ;)

Pozdrawiam

Witaj,

wybierałbym pomiędzy Wharfedale Diamond 10.5 a Pylon Audio Pearl 25. Obydwa modele powinny się optymalnie sprawdzić w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli nie masz dużego pokoju (>20m) to spokojnie możesz wybrać lepsze podstawkowe kolumny typu Castle Knight 2 - bas super - podejrzewam, że będzie lepszy i nie słabszy jak z tych Wharfedale, Pylon nie znam ale nie sądzę żeby zbliżyły się w ogóle jakością do Castle.

Lepszej okazji z nowych kolumn nie znajdziesz. Ich cena jest szokująco niska jak na taką jakość dźwięku, wykonanie też rewelacja (fornir).

Weź Dali 450. Jak nie będzie to Tannoy R2.

no w zasadzie ja ten wątek założyłem w imieniu kolegi , który dopiero wchodzi w temat, a chce wymienić kolumny na lepsze (uważam że warto)

ja sam mam obecnie H/K 655 używanego w trybie Końcówki Mocy w połaczeniu z prostą drabinką rezystorową, a jest to spięte z kolumnami AE Aegis One..

i u mnie na razie ta konfiguracja ;)

Pokój kolegi to ok 25m2.

myślicie że podstawkowe monitory mogą sprawdzić się lepiej bądz równie dobrze?- pokój ma trochę "otwartą budowę"

Justas tannoye r2 są dużo lepsze od dość sławnych kiedyś, starszych i budżetowych m3?

Lepszej okazji z nowych kolumn nie znajdziesz. Ich cena jest szokująco niska jak na taką jakość dźwięku, wykonanie też rewelacja (fornir).

mówisz o pylonach?

te castle są piękne.. no i chwalone :) - chyba szczególnie za kulturę i piękną średnicę.

mówisz o pylonach?

te castle są piękne.. no i chwalone :) - chyba szczególnie za kulturę i piękną średnicę.

Mówię oczywiście o Castle. To jedyne kolumny, które jako nowe mają szansę rywalizować z dobrymi używkami w podobnej cenie.

Weź Dali 450. Jak nie będzie to Tannoy R2.

Jeśli kolega chce wykorzystać całą kwotę, to w okolicy 1,5 tys. kupi lepsze kolumny.

Niech to szmelc!! Mając 1400pln w portfelu, rozkminiałeś o Dali 104 i jakichś Waflach? Coś to ''nie halo'' :) A tak na serio to polecam Dali 450, akurat tak się składa że miałem je podpięte pod w/w Yamaszkę co prawda troche dawno to było, ale pamiętam z pewnością że grało to bez najmniejszej nuty natarczywości czy ostrości, wręcz lampowo bez misia ale jednak może za ciepło?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.