Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

witam ;)

widze ze paru kolegow przymierza sie do tej zacnej koncoweczki a poniewaz moich dwoch kolegow meczy mnie od jakiegos czasu zeby im popelnic ten wzmacniacz to moze bysmy zorganizowali jakies wspolne zamowienie na komplety tranzystorow do tej konstrukcji? ja bym zamowil powiedzmy trzy komplety co koledzy na to?

mozna od razu pomyslec o kompletach dobrych rezystorow powiedzmy DALE RN60? ;)

pzdr

vuy

wojtekr, 5 Kwi 2009, 18:57

>Witam, czy ktoś z zamówienia na trafa skończył tego wazmaka?

No juz daaaaaawno ;))

uprzedzajac pytanie ja to robilem jako odzielne monobloki 6sztuk po jednym trafie na kanal i 2 x 68000uF.

trafka chodza bardzo cicho bez zadnych dzwiekow ubocznych ale sa zamontowane na poliuretanowych poduszkach;)

pzdr

vuy

No ja się zastanawiam czy nie wziąć płytek więc jeśli byłoby wspólne zamówienie na tranzystory + parowanie to myślę że bym się zdecydował.

Zamówienie na drobne elementy może nie wypalić jak poprzednio gdy zamawialiśmy płytki. Rezystory to nie problem można kupić dobre beyschlag 0,6W 1% w rezystory.net Tranzystory mocy w Farnell'u i sterujące 2sc/2sa toshiby np. na allegro.

Obudowy zamawiałem w modushop.biz i bardzo polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wojtekr

16 Kwi 2009, 23:00

dzięki za opis doświadczenia z ampami diy ;)

ja miałem wrażenie, że symek męczy swoim graniem, a raczej nazywałem to idealnym odtwarzaniem muzyki, a nie jej graniem, wszystko idealnie, przestrzen, dynamika, szczegółowość itd itd ale jednak męczył mnie już po pierwszej godzinie słuchania, robił sie monotonny w swoim idealiźmie....

aleph5 to niesamowity wzmak, ale tak jak sam pisałeś, problematyczny, bo trzeba dobry przedwzmacniacz, najlepiej xlr, żeby grać swoimi możliwościami musi się te 30min conajmniej rozgrzewać, najlepiej powyżej godziny grywał, pobór mocy tez miał nie mały, dla mnie lampówka nie jest bardziej problematyczna a może dac jeszcze więcej z muzyki ;) choc aleph5 finalnie to bardzo dobry wzmak, jest coś za coś ;)

obecnie używam GC i ten wzmak nie jest uniwersalny, nie pociągnie wszystkiego, nie ze wszystkim zagra dobrze, ale i nie wymaga duzych funduszy na budowe, i tak naprawde gdy zostanie dobrze złożony można fajnie regulowac jego brzmienie elementami - taka zabawka w diy, latwo mozna uslyszec brzmienie poszczegolnych czesci biernych, zbudowalem go jednak glownie z mysla o sluchawkach...

ksa50 - to nie mały koszt budowy, ale jestem śmiertelnie ciekaw jak wygląda jego użytkowanie z perspektywy czasu, jak brzmienie, czy potrafi nadal zachwycac po przykladowo miesiacu uzytkowania... poobserwuję nadal puki co jak idzie składanie Wam tego wzmaka ;)

Fakt obudowy ładne ale 8 stów nie dałbym za nie, już taniej i nie gorzej wyjdzie zrobienie u kogoś na cnc. Jeśli chodzi o elementy to dla mnie najważniejsze by były sparowane trany (chyba że to całe parowanie to pic na wodę), chociaż miło jakby i rezystory były. Powiedzcie jeszcze czy opłaca się pod względem ceny/jakości dźwięku ustawiać duży bias? Bo niestety jeszcze przed odpaleniem trzeba się zdecydować jakie trafo i radiatory kupić.

konankombo, 19 Kwi 2009, 15:12

>Fakt obudowy ładne ale 8 stów nie dałbym za nie, już taniej i nie gorzej wyjdzie zrobienie u kogoś

>na cnc. Jeśli chodzi o elementy to dla mnie najważniejsze by były sparowane trany (chyba że to całe

>parowanie to pic na wodę), chociaż miło jakby i rezystory były. Powiedzcie jeszcze czy opłaca się

>pod względem ceny/jakości dźwięku ustawiać duży bias? Bo niestety jeszcze przed odpaleniem trzeba

>się zdecydować jakie trafo i radiatory kupić.

trafo kup takie samo lub o bzblizonych parametrach do tych zamawianych w watku z toroidy.pl to najlepsze trafa jakie mialem do tej pory w krell-u.wtedy mozesz pochulac z biasem ;)

p.f.pawlikowski, 19 Kwi 2009, 12:15

>ksa50 - to nie mały koszt budowy, ale jestem śmiertelnie ciekaw jak wygląda jego użytkowanie z

>perspektywy czasu, jak brzmienie, czy potrafi nadal zachwycac po przykladowo miesiacu uzytkowania...

oj potrafi i nie tylko po miesiacu ale i po latach...

swojego oryginalnego ksa50 sprzedalem jakies 10 lat temu ale wczesniej na jego podstawie wykonalem ''reverse engineering'' i ten clone gra do dzis jako dwa odzielne monobloki;)

dla mnie niewiele konstrukcji jest mu wstanie podskoczyc zwlaszcza jesli ktos jest fanem bezkompromisowego krell-owskiego basu jakim ja jestem ;)

no moze tylko moje 4 sztuki NAIM Nap135 z 4 dedykowanymi zasilaczami i z aktywna zwrotka prezentuja podobna kulture dzwieku ;)

pzdr

vuy

wojtekr, 17 Kwi 2009, 19:26

>jest ktoś kto podejmie się parowania? Mogę zorganizować zamówienie ale nie sparuję.

dla mnie sparowanie tych tranzystorkow to zaden problem...(mam jeszcze 1 komplet w zapasie)

problemem jest ze zadko bywam w PL;)

vuy

19 Kwi 2009, 16:42

bardzo ciekwe jest to co piszesz, z Twojego podpisu wyczytuję, że masz już jakies doświadczenie z Pass'ami, jak porównasz te brzmienia ze sobą? bo trudno nie zauwazyć, że Pass ma ta swoją szkołę podejścia do brzmienia, całkiem przyjemna musze powiedzieć...

p.f.pawlikowski, 19 Kwi 2009, 18:43

>vuy

>19 Kwi 2009, 16:42

>

>bardzo ciekwe jest to co piszesz, z Twojego podpisu wyczytuję, że masz już jakies doświadczenie z

>Pass'ami, jak porównasz te brzmienia ze sobą? bo trudno nie zauwazyć, że Pass ma ta swoją szkołę

>podejścia do brzmienia, całkiem przyjemna musze powiedzieć...

hmm...

mam aleph-a 2 w monoblokach, alepha5, i teraz w moim sypialnianym systemie gra A30 w monoblokach i w jazzie ktorego dosc duzo slucham A30 jest rewelacyjny na srednicy, i gornych rejestrach a wokale sa naprawde slodkie (sliczne) troszke gorzej jest w subniskich rejestrach w ktorych duzo lepiej radzi sobie A5 ,a najlepiej bez dwoch zdan A2, sluchalem tez duzo serii X ale nie podobaja mi sie juz tak jak Alephy tzn. dla mnie sa jakby odrobine mniej ''analogowe''.

Niewatpliwa wada passow jest czas oczekiwania na poprawny dzwiek (dogrzewanie), mysle ze nie mniej jak 45 min no i niestety duze ''podgrzewanie'' pomieszczenia w ktorym pracuja ktore jest dosc uciazliwe w lecie.

Niestety jezeli ktos jest fanem infradzwiekow,(bez poswiecania srednicy i gory) a ja jestem to z passa nie bedzie takiej sciany dzwieku i takiego ''kopyta'' w subniskich rejestrach jak z Krell-a czy Naima 135(chyba najlepsza AB jaka mialem okazje sluchac i ogromny szacunek dla konstruktorow sekcji stabilizacji zasilania stopni mocy)no i Krell i Naim sie tak juz nie grzeje ;)

KSA50 jest wart ''every penny'' zeby go zbudowac tak samo jak Nap135 a do tego ostatniego dysponuje dokladna dokumentacja a nie tymi pseudo schematami krazacymi po necie gdzie sa bledy i brak niektorych elementow oraz przeprojektowane pcb przez co tak zbudowany Naim nie ma prawa zagrac jak orginal bo np.pcb i prowadzenie masy w tym wzmacniaczu to 80% jego dzwieku a o tym malo kto wie i nie przywiazuje do tego wagi;)))

pzdr

vuy

1.piotr_37 - 2 szt

2.Fruttis - 4 szt

3.macqw - 2 szt

4.wojtekr- 4 szt

przy 20 szt wychodzi za komplet 37 zł+ wysyłka do Was

Czy ktoś ma jakiś pomysł na Dale i trany?

vuy

19 Kwi 2009, 23:15

dzieki za tak obszerny opis ;) zachęciłes mnie do budowy ksa-50, więc piszę się od razu na komplecik pcb ;)

1.piotr_37 - 2 szt

2.Fruttis - 4 szt

3.macqw - 2 szt

4.wojtekr- 4 szt

5.p.f.pawlikowski - 2szt.

wojtekr, 22 Kwi 2009, 20:21

>przy 20 szt wychodzi za komplet 37 zł+ wysyłka do Was

czy przez komplet rozumiemy 2szt pcb?

>Czy ktoś ma jakiś pomysł na Dale i trany?

zaczekaj chwilke bo jestem troche ''busy'' ale juz rozmawialem w sprawie RN60 i powinny byc do zalatwienia ;) tranzystory mozemy kupic np. w Farnell-u chyba ze macie inne ale pewne zrodlo? ;)

odezwe sie przy lyk-endzie;)

pzdr

vuy

1.piotr_37 - 2 szt

2.Fruttis - 4 szt

3.macqw - 2 szt

4.wojtekr- 4 szt

5.p.f.pawlikowski - 2szt

6.Zigi - 4 szt+ ewentualne elementy

7.J4r3k - 2 szt

8.nowy18 - 2 szt

9.bikoz - 4 szt