Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki vuy, wojtekr, wszystkie części dotarły zgodnie z zamówieniem (oprócz rezystorów 1k), napiszcie proszę jakie diody mam zastosować, chodzi mi o zenerki i "zwykłe" strona delta-audio wyświetla tylko linki:-( (rezystory zastosowałem zgodnie z zaleceniami zaleceniami vuy). Jak się mają DALE do polskich CASE i AT, nie wiem czy warto czekać na dosłnie dali 1k?

>>vuy

Wyjaśnij mi proszę dlaczego ceramika dobrze przewodzi ciepło, myślałem, że metale są w tym najlepsze: srebro, miedź, aluminium, są pasty silikonowe z domieszką srebra, są lepsze gorsze od tych z ceramiką?

spieki ceramiczne dodawane do pasty oraz te z których wykonane są podstawki to inny typ ceramiki nie taki jak popularnie kojarzymy z np.szkłem .Powiem szczerze iż też o tym nie wiedziałem puki nie zacząłem szukać podstawek do projektu ;) i zobaczyłem ceramiczne w TME

nie pamiętam i nie będę zmyślał , jak wejdziesz na stronę TME w osprzęcie do półprzewodników są różnego rodzaju podkładki i są podane liczby które Cię interesują ,patrzyłem na to kilka m-cy temu i mika nie wypadała źle, dlatego na taką się zdecydowałem.

Ja uzywam w swoich rozwiazaniach przewaznie tych produktow;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pierwszy jest to pasta nie majaca nic wspolnego z siliconem, a przewodnosc 2,5W/m.K to wynik ''z gornej polki'';)

nastepna to z dodatkiem siliconu co daje jej nawet 3,0W/m.K! ;)

dystrybutorem w PL jest

Ukryta Zawartość

pzdr

Vuy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ManieX, 5 Gru 2009, 20:50

>Dzięki vuy, wojtekr, wszystkie części dotarły zgodnie z zamówieniem (oprócz rezystorów 1k),

>napiszcie proszę jakie diody mam zastosować, chodzi mi o zenerki i "zwykłe" strona delta-audio

>wyświetla tylko linki:-( (rezystory zastosowałem zgodnie z zaleceniami zaleceniami vuy). Jak się

>mają DALE do polskich CASE i AT, nie wiem czy warto czekać na dosłnie dali 1k?

ciesze sie ze (prawie) wszystko dotarlo ok;)

do uruchomienia mozesz sobie wrzucic dowolny metalizowany 1% natomiast docelowo to oczywiscie dale ze wzgledow brzmieniowych i parametru ''Controlled Temp Coefficient'' co mowi samo za siebie oraz wyprowadzen ''non inductive'' ;)

pzdr

vuy

V343, 5 Gru 2009, 15:35

>Na wstępie podziękowania dla vuy i wojtekr za zorganizowanie zamówienia.U mnie wszystko się zgadza

>poza tym że dostałem za dużo:)tzn. radiatory i PCB których niezamawiałem.Z racji tego że wpłacałem

>ze znaczną nadwyżką czekam na rozliczenie od wojtekr.

>ps.

>>vuy

>dzięki za XLR-y,równy z ciebie gość!:)

nie ma za co;) milego skladania i odpalenia bez niespodzianek;)

widze ze niektorzy dostaja nawet wiecej niz zamawiali...hmmm... no coz mikolajki ;)))

pzdr

Vuy

wojtekr, 5 Gru 2009, 20:33

>Który od sprzężenia można podmieniać R130 czy R131

w/g adiu delta schematu od sprzezenia jest r130 i ten mozna poddawac modyfikacji.

pozwole sobie raz jeszcze wkleic schemat w/g ktorega mam nadzieje wszyscy buduja, tak aby nie bylo zadnych nieporozumien (oczywiescie nazewnictwo elementow jest inne na pcb ale topologia ta sama)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przydała by się jeszcze instrukcja regulacji, coś na wzów SOHAII, gdzie mierzyć napięcie, którym helitrimem kręcić. Chcę środek uzwojeń trafa połączyć bezpośrenio z "-" głośnika i dalej z tego punktu punktu ciagnąć masę, to dobry pomysł?

ManieX,

ostatnio czytalem opis uruchomienie krella: potecjometr od biasu na dzien dobry ustawiamy na max wartosc i mierzac spadek napiecia na rezystorach emiterowych (tych 0.5R 3W) i kozystajac ze wzoru (chyba kazdy zna) I=U/R odkrecamy pot. tak aby uzyskac zadana wartosc pradu plynaca prez tranzystor.

Jeżeli będzie komuś pomocne wrzuciłem w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dostęp darmo) w pdf-ie wątek z wiki na temat ksa50 uruchamiania itp. (jest to z forum diyAudio.com) ,ponieważ odnośniki do delta-audio są martwe.

Ukryta Zawartość

ManieX, 6 Gru 2009, 11:46

pot. rv1 sluzy do regulacji offsetu, tu pomiar jest jeszcze prostszy: podlaczasz miernik (voltomierz) pomiedzy wyjsciem wzmacniacza a masa i tam regulujesz tak pot. aby wartosc tego napiecia byla jak jablizsza zero.

ManieX, 5 Gru 2009, 20:55

>>>vuy

>

>Wyjaśnij mi proszę dlaczego ceramika dobrze przewodzi ciepło, myślałem, że metale są w tym

>najlepsze: srebro, miedź, aluminium, są pasty silikonowe z domieszką srebra, są lepsze gorsze od

>tych z ceramiką?

troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem bo to sie tak utarlo w ''slangu'', ale te nowoczesne pasty oparte sa na tlenkach metali co w znaczacy sposob wplywa na ich przewodnosc termiczna, ale nie powoduje przewodnosci elektrycznej jak w tych opartych na miedzi czy srebrze.

natomiast te z dodatkiem siliconu maja dodatkowo zwiekszona ''lepkosc'' przez co uzyskuje sie jeszcze lepsza przewodnosc termiczna, ale nie polecane sa do wysokich temperatur gdyz maja tendencje do ''migracji'' czyli plyniecia w wysokich temperaturach.

pzdr

Vuy

ManieX

Dobre rezultaty w lampie uzyskałem przez ciągnięcie masy z jednego punktu do wszystkich miejsc, końcówek, analogu, cyfry etc. Generalnie zasada jest prosta (a przynajmniej jedna z zasad) nie robimy pętli masy, dotyczy to również konstrukcji wzmak->interconnect->CD>uziemienie->wzmak.

Co do uruchomienia KSA-50 to panowie nie ma nad czym debatowac;)

w duzym skrocie ja bym to widzial tak ;)

POPRAWNIE ZLOZONY uruchamiamy z potencjometrem biasu na maximum, a offsetu w polozeniu srodkowym, po czym po paru minutach (obserwujac od samego poczatku dc na wyjsciu) po lekkim podgrzaniu regulujemy dc offset to poziomu 0V, jezeli nie mozemy tego uzyskac to nie zabieramy sie za bias bo cos jest nie tak z ukladem wiec najpierw musi to byc wyeliminowane ;) jesli jest ok to lecimy sobie z biasem na tyle na ile pozwalaja nam warunki ;)))ale na poczatku powiedzmy 0,3A na galaz, i odczekujemy z takim pradem godzinke ,dwie ciagle mierzac dc offset na wyjsciu (zadnych glosnikow!!!) jezeli uklad bedzie sie zachowywal stabilnie co przy poprawnie zlozonym nie powinno byc wiekszym problemem mozemy z takim pradem dokonac pierwszego podlaczenia glosnikow.

podajemy sygnal sterujacy i sluchajac obserwujemy wciaz dc-offset na wyjsciu.

jezeli po kilku godzinach wygrzewania wszystko bedzie stabilne mozemy podjechac bias do zadanego lub akceptowalnego przez nasze radiatory (na tym etapie dobrze by bylo mierzyc juz temperature).

jesli nadal bedzie wszystko ok, a mamy w dalszym ciagu zapas na chlodzeniu to mozemy podjechac sobie z biasem do 1,2A-1,5A ciagle obserwujac dc-offset i korygujac w razie potrzeby.

jesli po nastepnych kilku godzinach i tych zabiegach bedzie nadal ok to znaczy ze procedure uruchomienia tej koncowki mamy zakonczona.

dociekliwi powinni pobawic sie z dobrym generatorem i dobrym oscyloskopem zeby np. zobaczyc odpowiedz tej koncowki na 15Hz i 20KHz ''square wave'', mozna byc mile zaskoczonym ;) i mozna byc pewnym ze nic nam tam nie znieksztalca ;)

pozdrowienia ''budowniczym'';)

Vuy

Możecie rozwinąć wątek o masach z zasilacza, która gdzie ma się łączyć- bo jak rozumiem, i tak ostatecznie wszystkie w jednym punkcie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja nie stosuje zadnych rezystorow na masie wiec ten problem mnie nie dotyczy, mysle ze nie jest to krytyczne a przynajmniej wszystko laczy mi sie w 1 pkt.

Czyli cały czas na wyjściu końcówki ma być 0V cały czas a potem podkręcamy A (czyli ustawiam klasę wzmacniacza) np. 1.3A i na wyjściu ma być 0V. Który potencjometr to dc offset ?

macqw, 6 Gru 2009, 15:13

>Czyli cały czas na wyjściu końcówki ma być 0V cały czas a potem podkręcamy A (czyli ustawiam klasę

>wzmacniacza) np. 1.3A i na wyjściu ma być 0V. Który potencjometr to dc offset ?

1,3A to dla tych co wiedza co czynia ;)))

dla poczatkujacych proponuje zostawic na poczatek w okolicach 0,7-0,9 A;)

• Pokaż nowe odpowiedzi