Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

piotr_37, 6 Gru 2009, 15:14

>dokładnie masa w gwiazdę w jednym punkcie, sprawdzone i zero brumu lub wzbudzeń

tak jest p.Piotrze, a dobrze by bylo gdyby tym ''punktem'' bylo ''ujemne'' gniazdo glosnika ;)

jesli w jednej obudowie to dwa ''ujemne'' gniazda laczymy ''dobrym'' kawalkiem miedzi OFC ;)

Po co przy R127.R128 jest tyle otworów ? Jak one nie są potrzebne. Jeżeli dobrze kumam to do in podłączamy + z przedwzmacniacza do obydwóch dziurek ? R 126 to dc offset ? Ja wylukałem takie diody MUR1520 15A. Co sądzicie od rezystorach elpoda w KSA

Mam pytanie do znawców konstrukcji KSA50. Zastanawiam się nad umiejscowieniem tranzystorów Q10, Q9 i Q11. Na schemacie delta audio jest uwaga o zamontowaniu tranzystora Q111 (Q10) na radiatorze głównym. Zdjęcia zamieszczane w tym wątku pokazują, że PCB jest tak zaprojektowana, że tranzystor ten jest montowany na wspólnym radiatorze z Q9, Q11 (Q109, Q110) przymocowanym do PCB i chyba nie połączonym z radiatorem głównym. Czy taki sposób montażu jest prawidłowy, czy może powinno się te tranzystory zamocować na radiatorze głównym razem z tranzystorami MJE150xx?

nowy18, 6 Gru 2009, 21:26

jesli masz mozliwosc mocowanie tranzystorow sterujacych na jednym wspolnym to powinienes tak zrobic pamietajac o odizolowaniu ich potencjalow.

teoretycznie tak, wazne by te przewody nie bylu dlugie do kilku cm, lecz mysle ze warto przemyslec konstrukcje tak aby pcb byla przykrecona do glownego radiatora i tym samym wszystkie sterujace i pradowe beda mialy jednakowa temp.

ja akurat tak robie tylko ze poprzez dystanse 15mm tak wiec bede mial dylatacje 1,5cm co mi wystarczy aby trany sterujace byly przykrecone do glownego radiatora i przylutowane na ich orginalnych nóżkach.

to wlasnie zamowilem w rezystory.net te dale. jest to wersja militarna naszych CMF 60. sa po 70gr/szt wiec jest to chyba najszybsza droga do zakonczenie lutowania pcb.

Nie wiem czy było , ale fajny artykuł :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,a takie 2 MRA z chęcią bym przygarnął ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko nie mowcie ze zapomnialem wlutowac rezystora R101 :)

Ukryta Zawartość

post-17411-100008298 1260283799_thumb.jpg

post-17411-100008299 1260283799_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chetnie bym to dawno zrobil ale czekam na rezystor, gdyz musze go od spodu lutowac a nie chce mi sie pozniej tego demontowac aby jeden element przylutowac. mam nadzieje ze jutro, pojutrze dostane te rezystory, wtedy calosc zmontuje polutuje i chyba ze trze zdrowaski odmuwie zanim go podlacze:)

andrejos1, 8 Gru 2009, 16:42

>chetnie bym to dawno zrobil ale czekam na rezystor, gdyz musze go od spodu lutowac a nie chce mi

>sie pozniej tego demontowac aby jeden element przylutowac. mam nadzieje ze jutro, pojutrze dostane

>te rezystory, wtedy calosc zmontuje polutuje i chyba ze trze zdrowaski odmuwie zanim go podlacze:)

hmm...;)))

przy uruchamianiu jakiegokolwiek ukladu elektronicznego nie chodzi o ''zdrowaski'' tylko o wiedze i pomiary...;)

''zdrowaski nic nie pomoga jak bedzie gdzies zwarcie bo pradzik z akumulatorow ''Rif-y'' zrobi swoje;)

dlatego moja prosba o dokladne sprawdzenie wszystkich polaczen ze schematem zanim podacie zasilanie.

na zasadzie ''measure twice, cut once'' ;)

jednym ze sposobow jakich ja uzywam jest uzycie ''autotransformatora'' po stronie pierwotnej zasilania i podnoszenie napiecia stopniowo przy jednoczesnym pomiarze pradow w obydwu galeziach zasilania, ale zdaje sobie sprawe ze u malo kogo cos takiego zalega na polce;)

innym tanim sposobem jest wstawienie za kondensatorami czyli m-dzy nimi, a wzmacniaczem ''krotkich'' rezystorow 10-30 R 0,25 - 0,5W i jesli ''splona'' po wlaczeniu (bez wysterowania z wejsciem zwartym do masy i bez zadnych glosnikow!) tzn. jest cos nie tak natomiast jesli bedzie wszystko ok to i tak w niedlugim czasie beda gorace, a finalnie tez moga ''splonac'' ale bedzie wiadomo ze jest ok, a ewentualny koszt bedzie nieporownywalny z wymiana tranzystorow ;)

ps.

ladne wykonanie ;) no i ''mono'' ;) tylko finalnie mam nadzieje ze kabelki beda w ladniejszym porzadku?;)

pozdrowienia

Vuy

nie wytrzymałem i też zaczynam lutować ,i takie małe spostrzeżenie lutuję również od strony elementów ,wiem wiem że są wykonane metalizacje ale strzeżonego... tym bardziej iż to tylko chwila .

kabelki sie pouklada na koncu jak pcb przytwierdze na stale i wszystkie polaczenia polutuje, narazie mam tylko na wymiar przyciete kable ktore ida we wszystkie strony swiata.

piotr_37, 8 Gru 2009, 19:06

>nie wytrzymałem i też zaczynam lutować ,i takie małe spostrzeżenie lutuję również od strony

>elementów ,wiem wiem że są wykonane metalizacje ale strzeżonego... tym bardziej iż to tylko chwila .

ja stosuje topnik RF800 i bardzo dobra cyne i wtej konfiguracji po tym jak podam cyne czekam okolo 2sek i nie zdazylo mi sie aby druga strona nie byla ladnie oblana. topnik jest bardzo wazny aby cyna plynela przez otwory. tytaj nie ma mozliwosci polegania tylko na topniku ktory znajduje sie w cynie, on szybko wysycha i cyna przestaje oblewac polaczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi