Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchomiłem nareszcie drugą końcówkę, okazało się, że kontensator przy Q107 miał wewnętrzne zwarcie (styrofleks 39p), po wymianie wszystko ruszyło. Wygrzewałem końcówki całą noc bez sygnału i kolumn, od 2h słucham i powiem wam, że było warto czekać tyle miesięcy, basik pod kontrolą, lokalizacja instrumentów w przestrzeni bardzo dobra, porównuję to do moich dotyczczasowych końcówek (4xLM4780 na kanał równolegle-zbalansowane), gra zdecydowanie czyściej, z większą ilością powietrza, ciekawe jak by zagrał KSA w wersji symetrycznej, jak będzie kolejna akcja z organizacją części to się chyba piszę na 2 komplety:-)

>ManieX

No to po kłopocie, gratulacje.Przy jakim prądzie zostałeś ?.Ja wczoraj też uruchomiłem 1 kanał z braku czasu nie mogłem odpalić drugiego offset 0 ładna regulacja, prąd 1A ;lecz tylko chwilę się bawiłem ale docelowo zwiększę do 1,1-1,2 A po odpaleniu drugiego kanału i pomiarach temperatury.

Początkowo kilka godzin chodziły na prądzie 1,2A na tranzystor, ale stały na stole montarzowym, temp. radiatorów 46' i była stabilna, ale dzisiaj postawiłem w miejsce docelowe za kolumnami, gdzie jest bardzo mało miejsca i temp podniosła się do 51', więc zmniejszyłem prąd do 0,9A na trana, po godzinie zmierzę temp i mam nadzieję, źe nie będę musiał schodzić jeszcze niżej. Jakie kondy stosujecie w sprzęźeniu zwrotnym? Włożyłem panasoniki FC, ale to chyba nie jest dobry pomysł...

Panowie jak to jest jeżeli GND daję na obudowę to ekranowanie przewodów mogę wziąć z obudowy ? A co mam zrobić z przewodem PE ? Czy PE daje na obudowę i na ekran a GND zostawiam w świętym spokoju

Zasadniczo rób co chcesz ale bez pętli masy, czyli zrób jeden punkt w którym spotyka się cała masa osobno z kązdego elementu (oczywiście odpowiednimi przekrojami). Jeżeli będziesz miał brumienie to ewentualnie jak ktoś pisał powyżej zastosuj schemat zasilacza z rezystorami na masie.

witam;

te rezystancje na masie na schemacie, to rezystancje szkodliwe (pasożytnicze), które powodują spadki napięcia i w rezultacie przydźwięk sieciowy; należy dążyć do tego, by były one jak najmniejsze - stąd grube przewody w doprowadzeniach masy; układ gwiazdy jest bardzo dobry, ale proponuję, by masa z transformatorów (punkt wspólny uzwojeń szedł najpierw do elektrolitów, a dopiero później do punktu wspólnego masy;

pozdrawiam gorąco i świątecznie wszystkich konstruktorów DIY

Krzysiek

dla tych co juz zlozyli i chca miec manuala

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wczoraj mialem przyjemnosc porownac swojego krella (ktory dzieki pomocy kolegi wojtekr zmarwych powstal) z swego rodzaju legendarnym Gryphon Tabu Dual Mono, ktory uchodzi za najlepsza integre, calosc zasilana byla wadia a napedzane byly kolumny na rewelatorach scana (w tym 18 weglowa uchodzaca za bardo trudna do wysterowania)

krell bez problemow poradzil sobie z wysterowaniem tych glosnikow,

co do brzmienia bylo bardzo podobne, gryphon troszke bardziej myzykalniej zagral, co moze wiazac sie z tym ze krell jest swiezutki i nie wygrany jeszcze oraz zasadnicza sprawa: gryphon gral na jednych z najdrozszych kabli glosnikowych MIT Oracle a krell na Van Del Hulu.

i mimo ze moje kable i kolumny dalekie sa jeszcze od tego systemu to powiem wam z duma ze krell bardzo dobrze wypadl, juz nie mowiac o roznicy cenowej gdie gryphon kosztowal okolo 60kzl a krell mnie wyszedl okolo 3kzl.

szybko zadnego innego wzmacniacza skladal nie bede bo i po co? chyba ze gryphona circut jest:)

W sprawie 1K skorzystałem z tych aukcji.

Szybko i przyjemnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

Tak potwierdzam zaraz na poczatku stycznia (poniedzialek-wtorek) rezystorki 1K zostana wyslane do kol.''wojtekr''

jeszcze raz przeprosiny za ta pomylke, ale byl to ''very busy time'' ;)

pozdrowienia dla wszystkich oraz udanego i szczesliwego nowego 2010 roku juz bez ''plynacych'' tulejek dystansowych ;)

milego ''wygrzewania'' KSA-50 ;)

Vuy

szukam najlepszego rozwiązania na "balkoniki", właściwie te u ManieX wyglądają rzeczowo, ale jak to mówią natchnienia nigdy mało (chciałbym mieć jakiś sensowny margines bezpieczeństwa)...zajrzałem na Alepha i ...szczena mi opadła (jakim cudem to działa?)

popatrzcie sami...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM,

gralem na passie aleph5 i to z podkreconym biasem, 3 trany na radiator, 6 na dwa ktore sumarycznie mniejsze od jednego w krellu ktory ma tylko 4 trany. i nigdy bym nie dal tych 2 z krella na ten jeden z passa z obawy na niestabilnosc termiczna.

jeszcze pytanie do tych co już grają na Krell'u... czy wzmacniacz dostarcza wystarczającą ilość dB żeby używać go bez pre? Myślę tutaj o podłączeniu CD poprzez RCA variable

Zgadza się CD wysteruje bez problemu , tak samo sprawdzałem z DAC na PCM2702 i DAC-NOS TDA1543 również prawidłowo.Jednak z pre jak dla mnie gra bardziej dynamicznie ? muzykalnie ? takie miałem odczucie na PRE03 (6N1P) oraz na BlueVelvet (6SN7), jako pasywkę do DAC i CD użyłem LDR i zero problemów.

Ja zawsze bylem i jestem zwolennikiem jak najkrotszej sciezki dzwieku dlatego IMHO uwazam ze zawsze jest lepiej ''powalczyc'' i miec odpowiedniego ''kopa'' ze zrodla niz ''wplywac pomiedzy'' bo szkoda np. zmieniac lub dodawac cos do ''tego'' brzmienia z KSA ;)

wiec jak mamy slabiutki sygnal z naszego zrodla (flat dynamic range) to tutaj bym raczej powalczyl ,a potem to PVC lub inna pasywka o jak najmniejszym wplywie na sygnal uzyteczny i nie bedzie zadnego problemu z wysterowaniem KSA ;)

andrejos1, 30 Gru 2009, 00:59

>wczoraj mialem przyjemnosc porownac swojego krella (ktory dzieki pomocy kolegi wojtekr zmarwych

>powstal) z swego rodzaju legendarnym Gryphon Tabu Dual Mono, ktory uchodzi za najlepsza integre,

>calosc zasilana byla wadia a napedzane byly kolumny na rewelatorach scana (w tym 18 weglowa

>uchodzaca za bardo trudna do wysterowania)

>krell bez problemow poradzil sobie z wysterowaniem tych glosnikow,

>co do brzmienia bylo bardzo podobne, gryphon troszke bardziej myzykalniej zagral, co moze wiazac sie

>z tym ze krell jest swiezutki i nie wygrany jeszcze oraz zasadnicza sprawa: gryphon gral na jednych

>z najdrozszych kabli glosnikowych MIT Oracle a krell na Van Del Hulu.

>i mimo ze moje kable i kolumny dalekie sa jeszcze od tego systemu to powiem wam z duma ze krell

>bardzo dobrze wypadl, juz nie mowiac o roznicy cenowej gdie gryphon kosztowal okolo 60kzl a krell

>mnie wyszedl okolo 3kzl.

>

>szybko zadnego innego wzmacniacza skladal nie bede bo i po co? chyba ze gryphona circut jest:)

hmmm... ;)

No ja sie w zasadzie nie dziwie;)

U mnie od paru miesiecy zagoscil np. McIntosh Mc275 MKIV (KT88/6550) 2x75W/kanal i co prawda to nie

''polka cenowa'' ''Gryphon-a'' (choc swoja cene ma) i swoja niezaprzeczalna klase reprezentuje szczegolnie jak dla mnie w jazz-ie i w ''wokalach'' to jednak w rocku i ''elektronice'' polega przy KSA-50 i NAIM-ie NAP-135 brak jest niestety ''sztywnosci'' w zasilaniu i zapasie pradowym aby myslec o ''very low infra bass'' ;)))) (podobnie jak w PASS-ach)

mysle o ''tym'' bass-ie co to niektorzy nawet nie wiedza ze jest na danej plycie ;)wiec czasem i w jazzi-e brakuje mi tego na Mc275;)

trzeba dac mu sie dobrze wygrzac aby ''elektrownia'' sie poukladala oraz wygrzala reszta elementow aktywnych i pasywnych ,a z dnia na dzien bedzie rozwijal ''skrzydelka'' czego koledze zycze ;)

pzdr

Vuy

Zacząłem czytać wątek o KSA na dyiaudio.com, polecają tam stosowanie bypass (+,- do masy, oraz pomiędzy + i-) kondów w zasilaniu, ale na PCB, stosujecie ten zabieg?

nie rozumiem jak ten bypass "+,- do masy" miałby wyglądać...poza tym na PCB są tylko 2 elektrolity (jak rozumiem o nich mowa) więc można spróbować dać jakieś dobre MKP 47-100nF. Jak chcesz poeksperymentować na pewno najwięcej przyniesie zbocznikowanie RIF dobrymi MKP 4,7-10uF.

>>ManieX, Piotr_37, Andrejos1

jak możecie i nie jest to wielkim problemem podajcie jakie są wymiary Waszych balkoników i jaką temperaturę macie na nich w okolicach tranów. Z góry dzieki

sorki za jakosc techniczna rysunku ale paint nie pozwala rozwinac skrzydel:)

mam nadzieje ze zrozumiesz co i jak. co do temp. to ciezko mi powiedziec bo jeszcze nie mierzylem ale mysle ze jest kolo 65 stopni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondów na PCB nie wlutowałem, bo ich nie ma na schemacie oryginału, ale mogę poeksperymentować, stosujecie je? Balkoniki (4 szt.) grubość 100mm, dł. 140mm, szerokość "półki" z tranami 100mm, szerokość półki przykręconej do radiatora 70,( temp. mierzyłem jak monoblok pracował kilka godz. na stole montarzowym, gdzie był dobry przepływ powietrza, prąt 1,1A na trana, temp. balkonika przy tranie 46', temp. żeber radiatora 46', myślę, że kluczowe wymiary to grubość i długość balkonika, tak aby na zgięciu powierzchnia przekroju była jak największa, u mnie to 14cm2, bo to drugie wąskie gardło odprowadzania ciepła, pierwsze to oczywiście powierzchnia przylegania trana.

• Pokaż nowe odpowiedzi