Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

ja zastosowalem taka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i o wiele tansza od tej promowanej.

Ukryta Zawartość

Pisałbym się na tranzystory i rezystory jeżeli będzie następne zamówienie

Aleph 5 gra,czas posmakować KSA 50 DIY.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Koledzy, dla waszej informacji mam jeden komplet sparowanych tranzystorów wyjsciowych (MJ15003/4) przez kolege Vuy. został on sparowany po tym ulegla spaleniu jedna moja koncowka lecz udalo mi sie nabyc wczesniej caly komplet.

wiem ze narazie tylko kilka osob uruchomilo krella a wielu jeszcze nie. mam nadzieje ze nikt nie bedzie musial borykac sie z problemami lecz w razie jakis niepowodzen jest jeden komplet tranzystorow koncowych na kanał.

To ja na ochotnika zrobię listę:)

PCB - komplet czyli 2szt

DALE - komplet

TRANY - komplet parowanych

RIFA - 4szt. 47000uF/63V

1. ManieX - PCB, DALE, TRANY, RIFA.

>>Wojtek

myślę, że najwcześniej za ok 3tyg. Dzisiaj doszły do mnie 4szt brakujących radiatorów. Muszę zacząć szukać teowników i płaskowników. Potem czeka frezer. Chcę za jednym razem ze wszystkim pójść na obrabiarkę bo mniej mi policzą, ale coś czuję że po tysiąca trzeba będzie głęboko sięgnąć do kieszeni. W każdym razie sam mam chrapkę żeby jak najszybciej odpalić wzmaka, potem zacznę dopieszczanie jak szlifowanie, anodowanie i takie tam. Muszę mieć coś z życia ;-)

>ManieX

Myśle ze narazie powinnismy się skupić na tranach. Reszte mozna zamowić jak leci, nie ma problemu parowania itd(oczywscie oprocz rezystorów). Jeśli znajdziemy kogos kto sie tym zajmie to w między czasie bedzie mozna zrobic zamowienie na PCB itd.

Naszła mnie jedna myśl (czasami bywa). Czy ktoś poważnie robił kiedyś chłodzenie wodne? Nie jest to zbyt skomplikowane, nie bardzo drogie, można to zrobić w wersji zupełnie bezgłośnej a rozwiązało by to mój problem ze zbyt małym prądem.

Na dzień dobry można by w dwóch płaskownikach miedzianych (lub alu) wyfrezować kanały i skręcić ze sobą. Chłodnica albo z chłodzenia PC, albo małego motocykla- wtedy bez wiatraka. pozostaje tylko jakaś większa pompa, która chodziła by na pół gwizdka. Wszelkie złączki są tanie i dostępne.

Co prawda zima się kończy, centralne działa ale zawsze dodatkowe źródło ciepła w domu.

Jakieś konstruktywne opinie?

Sprawdz sobie rozwiazania chlodzenia wodnego w pc`tach. masz tam cale set`y. wystarczy pewnie zakupic wieksza ilosc radiatorow jakie ida na procesor polaczyc w jeden uklad i jakis dobry radiator wodny na odprowadzenie ciepla i tam wystarczy jeden wentylator.

Dzisiaj wykonałem pomiary temperatur przy ustawieniach biasu 1,1A (550mV/0,5ohm), zasilanie szyn 40,8V (jałowo 43V),chłodzenie wymuszone dwa wiatraki zasilane tak aby się kręciły a pracowały jak najciszej. 1 fotka pomiar na tranów, 2 pomiar 25ohm sterujących, 3 parapet tranów mocy.

Ukryta Zawartość

post-19555-100005173 1263633922_thumb.jpg

post-19555-100005174 1263633922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze 230V pociagnales takim samym przewodam jak ja, i dobrze bo jest on ekranowany i nie sieje wew. wzmacniacza na uklady. no i ta skretka feedback`u jak i kabelki z driverow, co to za kabel? cos wymyslnego czy zwykly jakis?

tak poza tym podoba mi sie bardzo rozwiazanie mocowania szyny miedzianej do ktorej montujesz rez. emiterowe. naprawde dobre i przemyslane rozwiazanie.

co do stopki na twoich zdjeciach to myslalem ze tak bardzo pracujesz nad prawami autorskimi tego forum a tu widze ze jest to automatycznie nanoszone na kazde nowe zdjecie w kazdym watku.

ciekawe jak sie to odbije na niezawodnosci wklejania zdjec?

zdjęcia wklejają się troszkę wolniej przez ten wodny znak, a przewód kiedyś kupiłem od kolegi z forum

posrebrzany w teflonie ,muszę powiedzieć iż jest extra żałuję iż nie kupiłem więcej.

jesli wzmak pracuje w pozycji jaka widac na zdjeciach to chyba duze trany powinny byc u podstawy radiatora. gdzies na forum ktos zamieszczal zdjecia na temat rozmieszczenia tranow na stojacym radiatorze...

tak zgadza się ,lecz nie pasowało mi to do dalszej koncepcji mocowania płytek sterujących, przy tym typie radiatora ma to mniejsze znaczenie ponieważ i tak wymaga chłodzenia aktywnego.

i dodatkowo ma to jeszcze mniejsze znaczenie gdy mamy wzmacniacz w klasie A i temp. radiatora jest raczej stala i dodatkowa glowna plyta radiatora jest gruba. przypuszczam ze roznica temp. miedzy gora a dolem jest mniejsze nic 0.2 stopnia.

widac ze sobota wieczor i oko juz nie precyzyjne;) ale najwazniejsze w tego typu wzmacniaczy jest to ze temp. jest stabilna po osiagnieciu warunkow pracy.

• Pokaż nowe odpowiedzi