Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

A tak wyglądają oryginały w innej scenerii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jest też takie ujecie.

A tranzystory MPSA42/MPSA92 wzieły się z projektu Delta-Audio.

Ukryta Zawartość

post-24884-100002259 1275419230_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla zewnętrznego obserwatora wiarygodność całego projektu budowy kopii tego wzmacniacza wydaje się być oparte na wątłych podstawach: odręczny schemat (jeden nawet bez wyspecyfikowanych tranzystorów) krążący po internecie i pochodzący z niewiadomego źródła, szczątkowe zdjęcia wnetrza wzmacniacza, a na dodatek dla utrudnienia, Krell wypuścił trzy wersje: KSA50 Mk-1, KSA50 Mk-2 i KSA50S, z których każda ma inne pcb, tranzystory, transformatory i zasilacz. Jednakże o oryginalności pochodzenia odręcznego schematu KSA50 Mk-2 świadczy fakt, że pcb zrobiona na podstawie tego schematu może wyglądać identycznie, jak oryginalna pcb oryginalnego KSA50 Mk-2. W przypadku błednego schematu byłoby to niemożliwe. Do tego, tranzystory zastosowane tego samego typu, jak na różnych dostępnych zdjęciach oraz opinie i wypowiedzi różnych osób (m.in. na tym forum vuy'a) potwierdzają fakt, iż kopia pcb jest identyczna z oryginałem (poza innym radiatorem i rozstawem padów pod kondensatory - ale to znmię czasu, jaki upłynął od opracowania pierwowzoru - te radiatory i kondensatory są po prostu lepsze).

Chyba nie ma możliwości podważenia logiki tego rozumowania. Projekt Delta-Audio - skądinąd cieszący się niewiarygodnym zainteresowaniem DIY-erów - wprowadza nieco zamieszania do terminu "Clone". Jest to raczej samoistny projekt układu wzmacniacza w klasie A, zblizonego funkcjonalnie do KSA-50.

Zbudowanie KSA50 jest kosztowne finansowo- czasowo, a zatem nie warto iść na skróty i stosować półśrodki. Można to nazwać: degradacją, deprawacją, downgradem lub jeszcze inaczej (skur.ieniem).

Mr KSA50 Mk-2 patrzy na nas zgóry ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pojawiają się pytania o koszt pcb. Nie znam go jeszcze. Moja propozycja jest następująca: po weekendzie, w poniedziałek-wtorek wysyłam pliki do Merkar-u z zamówieniem min. 2 kpl. dla siebie. Po otrzymaniu wyceny, podam tę informację na forum i w zadanym przez Merkar czasie potwierdzę ilość zamówienia, zwiększając ją o liczbę zgłoszonych do tego czasu osób, które tym samym bedą już znały cenę. Powyżej 3 sztuk cena obniży się o 6zł, a powyżej 11 sztuk o 9zł. Szacuję, że całkowity koszt to 75-80zł (według cennika z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) + dopłaty za:

- większą grubość pcb do 3,2mm,

- większą grubość Cu do 100umm

- powłokę lutowniczą Hal PbFree.

Razem może wyjść ok. 100-120zł. Zobaczymy, za mało danych jest w cenniku, aby policzyć te dopłaty.

Ukryta Zawartość

JKoch, tak jak napisałeś: schemat KSA50 - MK2 jest O.K. Zdjęcia [otwierdzają również że masz również rację co do tranzystorów. A poniżej schemat wersji MK1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuzyn murzyna

~JKoch

Ja stosuję 1237. Poniżej ostatnie wcielenie tej kości do Krella. Aplikacja podobna do w/w.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardini:

Zamieszczony schemat jest "gołą" schematem z noty aplikacyjnej. Mam zamiar do tego dołożyc termistor i ewentualnie coś zmienić (wzmocnić) ze sterowaniem przekaźnika. Kupiłem kiedyś ten układ - po zakupieniu pcb by Nowy11 - a nawet dwa, na wypadek budowy monobloków. Widzę, że masz tam jeszcze jakieś 2 tranzystory. Co w nim modyfikowałeś, dodałeś jakiś Overload Detector czy coś innego?

Zastanawiacie się ze moze ten, a może ten lepszy.

Powiem tak: kiedyś dawno temu rozmawiałem z prof. elekroniki z AGH. On na jedna ze swoich prac zaprojektował wzmacniacz audio. Wg niego majstersztyk, wyposarzony w setki tranzystorów, nie miało wpływu na dzwiek rodzaj kabli. Dał go do odsłuchu w zaprzyjaźnionym sklepie audio dla stowarzyszonych audiofilów i co .... powiedzieli że jest nijaki, bez wyrazu. Wziął wiec na warsztat ten który oni wybrali i z punktu widzenia teoretycznego to ten audiofilski był do kitu.

Druga sprawa kłotnia o trany, wg mnie nie ma sensu bo te obecne nijak maja się do tych z przed 20lat.

Wydaje mi się ze ważna jest topologia wzmacniacza - to juz mamy, odpowiednie elementy - markowe do zastosowań audio i ma hulać.

Ja w swoim klonie dałem przewody "zwykłe miedziane" a z tym dzisiaj trudno :( i jak dla mnie gra rewelacyjnie. Nowy11 dobrze mówi, iz na jego płytce prądy są nie wielkie, jego pomiary wykonane w pierwszych postach budzą szacunek - ON NIE POLEMIZUJE WYKONAŁ DOBRA ROBOTĘ, POMIERZYŁ I PODAŁ NA TACY.

Na płytce drukowanej wazne jest prowadze masy!!! i to jest główny wyznacznik.

Po co mamy (macie) się sprzeczać - ile osób, tyle zdań - nic nowego nie wnoszą do DIY w tym temacie;

chwała dla Nowy11, a teraz dla JKoch za to, że chcą się z nami podzielić swoją wiedzą i pracą; każdy z forumowiczów wybierze wersję dla siebie najbardziej odpowiednią

Zrobiło się trochę gorąco w temacie. Oczywiste jest, że każdy może modyfikować approponowane rozwiązanie stosownie do własnych upodobań, wiedzy, czasu i nakładów finansowych możliwych do poświęcenia na jego budowę. Wydaje mi się, że nacenniejszą rzeczą w całym watku jest zbiór różnych doświadczeń przy budowie Krell'a. To dzięki nim zdecydowałem zrobić sonie inną pcb.

POnadto, każdy ma inne preferencje dźwiękowe, inne doświadczenia z odbiorem muzyki, innej muzyki słucha, w konfiguracji z różnym sprzętem i różnych wrunkach akustycznych pomieszczenia. Ważne jest, że z sumy tych doświadczeń i opini wyrażanych na tym forum i np. diyAudio można projekt Krell'a "poprawić" lub dostosować do własnych preferencji.

Moim celem jest, jak wcześniej to sugerowałem zrobienie kopii układowej (nie mechanicznej, czy wzorniczej) wzmacniacza Krell KSA50 Mk-2. Niestety nie jestem profesjonalnym elektronikiem, ani elektroakustykiem, w związku z tym nie będę próbował poprawiać pierwotnej konstrukcji inżynierów Krell'a - po prostu chcę ją skopiować. I np. z tego samego powodu w całej rozciągłości zgadzam się z Nowym11, że ścieżki o szerokości 2mm są wystarczające albo że tranzystory MPSA42/MPSA92 równie dobrze sprawują się w tej konstrukcji, jak 2SC2238-Y/2SA968B-Y, etc., ale robię dla siebie "wierną" kopię KSA50 Mk-2 i kto chce to może się podłączyć. Publikuję mój projekt na forum, ponieważ m.in. wypowiedzi na tym forum dały mi dużo informacji, dzięki którym mój projekt mógł powstać. A poza tym, jak to zwykle bywa w każdym "małym świecie" pasjonatów, czy to audio, moto, wędkarstwa, filatelistyki, etc., miło i pożytecznie jest podyskutować o swojej pasji, tym bardziej, że na ogół rozmówca-pasjonat wykaże więcej zainteresowania i zrozumienia, niż np. żona w czasie budowy lub sąsiedzi podczas odsłuchów ;-).

"wykaże więcej zainteresowania i zrozumienia, niż np. żona w czasie budowy" i tu trafiłeś w sedno ;), jak moja zobaczyła KSA50 w pokoju dziennym bez obudowy ,to tylko uśmiech politowania zagościł na jej licu :)

Jeszcze jedna informacja godna uwagi. W związku z tym, że nie tylko ja osobiście będę wykorzystywał ten projekt pcb, ale równiż inne osoby z forum, wysłałem kuzynowi55 projekty Top i Bottom Layer pcb do weryfikacji. Zawsze to bezpieczniej, jak druga osoba sprawdzi cudzą pracę "na drugą rękę". To tak na wszelki wypadek, gdybym popełnił jakiś błąd w projekcie. Gdybym tylko sam wykorzystywał "własny" projekt pcb, to byłoby to tylko moje zmartwienie i przykre doświadczenie na przyszłość, ale mam świadomość, że inne osoby mogłyby bezwiednie opierając się na mojej skromnej wiedzy, również popaść w jakieś kłopoty czy koszty, to lepiej aby pcb dokładnie zweryfikować przez złożeniem zamówienia.

Zatem, jeżeli ktokolwiek ma jakieś uwagi to chętnie wysłucham, póki jest jeszcze czas na zmiany. Zainteresowanym mogę wysłac pliki jpeg w większej rozdzielczości.

Staram się byc ostrożny do tego stopnia, że wstrzymuję się ze złożeniem zamówinia produkcji pcb do czasu, aż przyjda do mnie kondensatory, diody i radiatory z Elfy, aby zweryfikować ich wymiary z danymi z not katalogowych. Takie rozbieżności zdarzają sie, więc lepiej "dmuchać na zimne".

Jeszcze jedna istotna sprawa, która nasuwa się po korespondencji na PW z adigrzelczak: TRANZYSTORY KOŃCOWE. Są różne opinie na temat wrażeń z odsłuchów z różnymi tranzystorami: MJ21193/MJ21194 czy MJ15003/MJ15004. A pewnie jest tak, jak napisał janosikx:

"Druga sprawa kłotnia o trany, wg mnie nie ma sensu bo te obecne nijak maja się do tych z przed 20lat".

Znalezienie tranzystorów MJE15003/MJE15004 z takiej starej produkcji może graniczyć z cudem, tym niemniej spróbuję pogrzebać, a może i poszukać sprzedawcy (i to jest moment przejścia ze świata "normalnych" do świata "chorych" ;-( - szalenstwo).

Gdzieś ktoś pisał, co kryje się pod nazwą tarnzystorów koncowych: KRELL A, KRELL AA, ale już nie pamiętam, gdzie to widziałem.

Nie odniosłem wrażenia że dotychczasowa wymiana opinii miała charakter kłótni. Zawsze szanowałem czyjąś pracę, zwłaszcza gdy jej efekty udostępniał za free innym osobom (np. nowy11 czy ostatnio JKoch). Jestem zainteresowany projektem JKocha, ponieważ uważam że to co zrobił jest istotnym wkładem do tego wątku. Oczywiście nie ujmując nic innym kolegom.

Kuzyn murzyna

Wydaje mi się, że my po prostu mamay bardziej nieufny stosunek do innych osób (jakiekolwiekby nie były tego przyczyny), a co za tym idzie, bardziej agresywny spoób dyskusji, niż ludzie z tzw. I świata (np. dyskusje na diyAudio czy innych forach zagranicznych), ale to tytułem dygresji.

A propos tranzystorów końcowych: z tego co pamiętam MJ15003/MJ15004 pierwotnie (w latach 80-tych) były produkcji Motoroli, czy się mylę. I jak mi się wydaje to właśnie te tranzystory Motoroli były montowane w Krell'ach, zastępując wspomniane wcześnie tranzystory oznaczone jako KRELL A i KRELL AA. Jeżeli tak jest, to wydaje mi się, że można znaleźć tranzystory MJ15003/MJ15004 Motoroli z lat 80-tych. Tak na szybko, jakieś już znalazłem.

Czy myślicie, ze taki blok wodny (gr 20mm) da radę? Czy dać jeden gruby kanał w kształcie podkowy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojtekr:

Dlaczego chcesz sobie skomplikować budowę Krella? Chłodzenie wodne może będzie bardziej efektywne, ale droższe w wykonaniu, bardziej skomplikowane w montażu i kłopotliwe w eksploatacji. Weź pod uwagę, że w ten sposób zwiększasz ryzyko awarii, która może objawić się drobnymi wyciekami. Nie wiem jakiej jakości masz wodę, ale weź również pod uwagę osadzanie się "kamienia", który po jakimś czasie zniszczy wszytsko: przecieki, zasklepianie się przewężeń i uskoków ścianek wewnętrznych, etc. Inne czynniki chłodzące mogą okazać się jeszcze bardziej podatne na wycieki, ponieważ tam nawet "kamień" nie uszczeli drobnych nieszczelności. Ponadto wymuszenie obiegu wody czy innego czynnika chłodzącego wymaga pompy, która będzie wydawała jakieś dźwięki. Moim zdaniem wystarczy odpowiednio duży radiator na obydwu bocznych ściankach obudowy, który można usupełnic mniejszym radiatorem dobrze przylegającym do wewnętrznej ściany głównego radiatora, a do tego wolnoobracający się (cichy) wentylator o średnicy np. 10-12cm. Sądzę, że przy takim wymuszonym obiegu powietrza, wewnętrznych radiatorach i dużym wentylatorze ani go nie usłyszysz, ani nie przegrzejesz tranzystorów końcowych (nawet w upalne dni). Zauważ, że w oryginale KSA50 ma bardzo "gęsty", aczkolwiek stosunkowo niewielki radiator, który ma bardzo mocno wymuszony przepływ powietrza.

Problem polega na tym, że krella mam skończonego ale przy 0.2A temperatura dochodzi do 71C. Dlatego pomyślałem o chłodzeniu wodnym, które mogę zamontować zamiast zew. radiatorów. Obecnie obudowa wygląda tak tak jak na zdjęciu. Środek jest wymieniony ale te radiatory są po prostu za małe.

Co do kamienia to chyba współczesne środki chłodzenia samochodów wyeliminowały ten problem,

chłodnica o ile ta co mam (nagrzewnica Volvo 960) będzie za mała mogę użyć chłodnicy od CC. Pompę planowałem dać grundfos 15-14 B- słyszałem ją w pracy i jest cicha, rzeczywiście nie wiem jak będzie ją słychać w nocy w moim mieszkaniu- ryzyko jest. Całość planuję złożyć z miedzianej, lutowanej instalacji C.O. Tylko łączenie ze wzmakiem i chłodnicy elastycznymi przewodami- na przykład takimi jak od baterii w umywalce.

Super wykonanie. Gratulacje. Myślę, że radiatory które zastosowaleś są zwyczajnie za małe. Tak "na oko", aby podołac wymianie ciepła to chyba powinny mieć wyższe finy (żebra), czyli zwyczajnie powinny być grubsze. Wzmacniacz trochę by się poszerzył (6-8cm?). A może jest coś nie tak na styku TO-3 - podłoże lub kątownik (?) - radiator?

• Pokaż nowe odpowiedzi