Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, tylko resztę urządzeń mam 43.5cm więc nie bardzo mogę poszerzać. Teraz wiem, że są za małe. Pomaga skręcenie prądu spoczynkowego :). Co do łączenia TO-3 to jest ok (mam nadzieję) bo 71C jest na 20mm płaskowniku, do którego są przyczepione. W tej konstrukcji nie widzę wyjścia poza chłodzeniem cieczą.

Ewentualnie płaskownikami miedzianymi (heatpipe'ami??) wyprowadzić ciepło za wzmacniacz i tam rozbudować radiatory.

No tak jeżeli jest ograniczone miejsce/rozmiar to trzeba kombinować , szkoda aby wzmak chodził na 0,2A spocz. ,Co do instalacji wodnych poszukaj na forach OverClocker jest tam wiele rozwiązań które powinny po niewielkich modyfikacjach zdać egzamin.Sądzę iż blok alu żebrowany z rurkami w środku to dobre rozwiązanie .

Uwaga

Składałem według schematów z delta audio gdzie sa opisane elementy i prawie uwaliłem trany i rezystory końcowe.Na wszystkich tych schematach czy to ksa50 czy ksa100 jest bład!!MJ15003 powinny byc zasilane z + a MJ15004 z -,tam niestety jest odwrotnie.

Mam pytanie jak jest z tymi trafami ze wspólnego zamówienia.Ktoś pisał ze reklamował.Jak jest teraz,brumia? U mnie po przekroczeniu 150mV zaczynają troche bzyczeć i jak podkrecam prad to cały czas jest podobnie.Niewiem czy to jest normalne czy niepowinny wydawać zadnych dzwieków?

U mnie też brumią trafa. Można odesłać i Pan Lachowski przewinie. Jeszcze nie reklamowałem swoich ale powoli się przymierzam;-) Schemat delta audio jest ok. Tam są trany wyjściowe mj21193=mj15004 i mj21194=mj15003. Też sie zrobiłem w ciula jak wymieniłem trany mj15003/04 na mj21193/4 i nie zmieniłem baz i zasilania. Bezpieczniki się plaiły że hoho;-)Ale na szczęście nic sie nie stało:-)

Jakie schematy masz kontretnie na myśli? Bo na tych z delta audio które ja znam nie ma tranzystorów MJ15003/15004 tylko MJL21193/21194. Ale co znacznie ważniejsze, polaryzaja na tych schematach jest prawidłowa tzn. tranzystory NPN są zasilane z +, a PNP z -.

Kuzyn murzyna

poczekajcie na mnie :)

zostało mi jeszcze wykonać kilka otworów w obudowie, polerowanie i zaraz będzie można wszystko podłączać. Jak będą brumieć to podjadę osobiście to sprostować.

U mnie na razie gra jeden kanał na trafie ze strony Toroidy. Trafo zmówiłem bez "bajerów" - zwykłą wersję. Bias - 1 amper na tranzystor i wszystko jest O.K. Żadnego brumienia.

Kuzyn murzyna

Co do schematu z MJ21194/21193 to wszystko jest ok.Mam taki schemat jak poniżej i podobny do ksa100 ale odziwo u mnie trany sa oznaczone odwrotnie niz na tym zdjeciu.Czy te trafa można jeszcze zareklamować,przecież były zamawiane z 2 lata temu? Moje w zasadzie nie bucza bardziej bzycza z 2 metrów już nic niesłychać.Może jestem przedrazliwiony.Narazie zostawie tak jak sa,pozniej najprawdopodobniej wrzuce w puszki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do JKoch. Jak maja się prace nad projektem, czy płytki juz poszły do wykonania, czy cos już było montowane?

Jak te płytki beda poprawne i sprawdzone to jestem chetny na nie.

janosix:

Sprawa mojego projektu przedstawia się następująco:

- pcb: czekam na weryfikację od kuzyn55; prawdopodobnie wyślę pliki do produkcji w piątek,

- radiatory, kondensatory: dzisiaj otrzymam przesyłkę z Elfy z kondensatorami, radiatorami i potencjometrami dostrojczymi,

- tranzystory NEC 2SC1845/2SA992: do końca tygodnia otrzymam przesyłkę z 15 parami tranzystorów z Analog Metric,

- tranzystory Toshiba 2SC2238/2SA968(B): do końca tygodnia otrzymam przesyłkę z 40 parami tranzystorów od dystrybutora z Japonii,

- rezystory Vishay Dale CMF-60: do końca tygodnia otrzymam przesyłkę z 4 kpl. rezystorów Mouser Electronics,

- rezystory Mills MRA-5 (25R/5W): w przyszłym tygodniu otrzymam przesyłkę z 1 kpl. rezystorów z Percy Audio,

- tranzystory ON Semi MJE15032/MJE15033: 15 par już kupione (Farnell),

- tranzystory ON Semi MJ15003/MJ15004: zakup w Farnell po zmontowaniu pcb,

- tansformatory 450VA: 2 szt. już kupione (Toroidy.pl),

- diody prostownicze: w przyszłym tygodniu otrzymam przesyłkę z 12 szt. diód z Percy Audio,

- kondensatory zasilacza (Evox Rifa): zakup w ELFA po zmontowaniu pcb.

- inne elementy (AC/DC Protector, ON/OFF Delay): zakup w przyszłym miesiącu.

Zatem wycenę pcb będę mógł podać po otrzymaniu jej z firmy Merkar, czyli prawdopodobnie na początku przyszłego tygodnia. Montaż pcb po dostarczeniu gotowych płytek i sparowaniu wszystkich elementów, czyli w lipcu (o ile nie przeszkodzą letnie wyjazdy weekendowo-urlopowe.

Na tą chwile umnie wygląda to tak

Ukryta Zawartość

post-14792-100001578 1276167980_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie. Super porządek z kablami. Gratuluję. Czy już gra? Jak z temperaturą wewnątrz i radiatorów?

A propos wejścia XLR to można to zrobić bez zasilania w prosty sposób by Jensen - Nota aplikacyjna AS022. Aczkolwiek może nie jest to najlepszy sposób (trzeba by posłuchać tego rozwiązania). Albo zastosować aktywny układ DRV134 Unbalanced to Balanced lub jego wersji odwrotnej.

V343, czy mógłbyś podać wymiary elementów do obudowy? może masz jakiś projekt tej obudowy?

Chyba najładniejsze wykonanie monobloków clona Krella i będzie się na czym bazować ;)

Poniżej mój skromny, bo tylko głębokiej w klasie AB - Krell. Początkowo miał to być Accuphase (chyba 250), ale ostatecznie zostałem przy Krell'u, dlatego zaprojektowałem coś właśnie al'a Accuphase.

Schemat źródłowy - Delta Audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JKoch,

Mam właśnie układ na INA134(ta mała płytka przy gniazdach wejściowych)Chodzi oto jak podłączyć zasilanie.Potrzebuje symetryczne +/-15V.Jak zbić z 36V końcówki?Niechciałbym wrzucac dodatkowej płytki z LM317/337,czy coś w tym stylu tylko jakoś prosto 2 rezystory,2 diody i wsio tak jak jest w alchemist.Ma ktoś schemat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Harrold1986, 10 Cze 2010, 16:01

>V343, czy mógłbyś podać wymiary elementów do obudowy? może masz jakiś projekt tej obudowy?

>Chyba najładniejsze wykonanie monobloków clona Krella i będzie się na czym bazować ;),

Obudowy to w całości mój projekt i wykonanie.Wszystko z alu 3mm,malowane proszkowo czarny struktura,radiatory oczywiscie anodowane.Wszystkie płaskowniki gr.10mm

• Pokaż nowe odpowiedzi