Skocz do zawartości
IGNORED

pcb krell ksa 50

Rekomendowane odpowiedzi

>1. wojtekr- komplet tranów i Dale (by Vuy)

>2. konankombo- komplet tranów i dale

>3. piotr_37- komplet tranów i Dale

>4. woldo4-komplet tranów i Dale

>5. yuras Dale

>6. Zigi - komplet tranów i Dale

>7. kjeld - komplet tranów i Dale

>8. ManieX - komplet tranów i Dale

>9. nowy18 - komplet tranów i Dale

>10. adigrzelczak - komplet tranów i Dale

>11. V343 - komplet tranów(mocy po 3 pary/kanał) i Dale 24,9R/2W 6szt i 475R/0,5W 2szt i 12,1K/0.5W 2szt

>12. Rick - Dale + komplet tranzystorów bez wyjściowych

>13. J4r3k - komplet tranów i Dale

>14. wuwu4 - komplet tranów i Dale

>15. basist@- komplet tranów i Dale

>16. woytek - komplet tranów i Dale

>17. saczek_XTRM - komplet tranów + wybrane Dale

>18. Waldi_06 - komplet tranów i Dale

>19. andrejos1 - komplet tranów i Dale

>20. p.f.pawlikowski - komplet tranów i Dale

>21. Włodas - komplet tranów i Dale 24,9R/2W 4szt

>22. macqw-2 komplety tranów (zależy kiedy będą zamawiane?)

>23. mi$kin - komplet tranów i Dale

>24. mae - komplet tranów i Dale

>25. damper - komplet tranów i Dale

1. wojtekr- komplet tranów i Dale (by Vuy)

2. konankombo- komplet tranów i dale

3. piotr_37- komplet tranów i Dale

4. woldo4-komplet tranów i Dale

5. yuras Dale

6. Zigi - komplet tranów i Dale

7. kjeld - komplet tranów i Dale

8. ManieX - komplet tranów i Dale

9. nowy18 - komplet tranów i Dale

10. adigrzelczak - komplet tranów i Dale

11. V343 - komplet tranów(mocy po 3 pary/kanał) i Dale 24,9R/2W 6szt i 475R/0,5W 2szt i 12,1K/0.5W 2szt

12. Rick - Dale + komplet tranzystorów bez wyjściowych

13. J4r3k - komplet tranów i Dale

14. wuwu4 - komplet tranów i Dale

15. basist@- komplet tranów i Dale

16. woytek - komplet tranów i Dale

17. saczek_XTRM - komplet tranów + wybrane Dale

18. Waldi_06 - komplet tranów i Dale

19. andrejos1 - komplet tranów i Dale

20. p.f.pawlikowski - komplet tranów i Dale

21. Włodas - komplet tranów i Dale 24,9R/2W 4szt

22. macqw-2 komplety tranów (zależy kiedy będą zamawiane?)

23. mi$kin - komplet tranów i Dale

24. mae - komplet tranów i Dale

25. damper - komplet tranów i Dale

26. ChUmI - dwa komplety Dale (na 4 plytki)

witam ponownie,

dzis troche wczesniej...;)))

Otrzymany dzis post na PW od kolegi ''wojtekr'' uswiadomil mi ze zapomnialem wczoraj (a w zasadzie to dzisiaj ;) umiescic na liscie rezystorow dla stopni wyjsciowych... a mialem je przygotowane wczoraj ale poniewaz sa poza pcb no i pisanie o 1.30 w nocy zrobilo swoje... sorki panowie ;)

poniewaz sa dwie mozliwosci to decyzje pozostawiam kolegom;)

i tak mozemy zamowic:

0,5R - CPF3 - 1% - 3,0W - 4,5zl x8szt/stereo = 36zl czas oczekiwania ok 8 tyg

lub

1,0R - CPF3 - 1% - 3,0W - 2,5zl x 16szt/stereo = 40zl dostepne od zaraz

oba rezystory to bezindukcyjna analogiczna wersja do 24,9R czyli ''flameproof'' tzw. niepalne o rozszerzonym zakresie temperatur pracy od -65deg do +230deg, dlugosci 14,1mm i o mocy 3 wat.

jak widac na rezystory 0,5R trzeba by poczekac okolo 8 tygodni a wersja 1 ohm-owa jest dostepna od zaraz z tym ze 1R potrzeba 100% wiecej aby uzyskac 0,5R. Ja bym optowal za wersja 1R bo dwa takie lepiej ''trzymaja'' tranzystory w ryzach (tak zakladalem w swoich klonach) i odprowadzanie ciepla jest lepiej rozlozone, ale decyzja nalezy do wszystkich kolegow i jak zdecydujecie co robimy to zamieszcze niezwlocznie aktualizacje listy ;)

pzdr

Vuy

Widze ze wciaz bardzo ''walczymy'' z kondensatorami do zasilania ;)))

Powiem tak ja osobiscie nie mam nic przeciwko jesli ktos z kolegow znajdzie lub zaproponuje dobre kondensatory od 40000uF w gore (nizej nie polecam bo beda problemy ''w impulsie'' ;) dawno temu sprawdzone;)

jesli beda to kondensatory o pradzie w impulsie ok 20A i z w miare swiezej produkcji a nie jakies ''zlezale'' to pewnie sie podlacze do zamowienia natomiast nie rozumiem oporow kolegow co do zamowienia ''RIFY''?

takie zamowienie gwarantuje powtarzalnosc parametrow i odpowiedz w impulsie co ma istotna wage wtym projekcie a widze tu od czasu do czasu padaja propozycje oscylujace w granicach 100-110zl za produkty sporo odbiegajace jakoscia od RIFy a o powtarzalnosci parametrow nie wspomne;).

tak jak juz wspominalem 130zl z vatem za 47000uF/63V przy 10szt jest chyba cena rozsadna zwazywszy na jakosc wykonania tych kondensatorow no i oszczedza sie na miejscu w srodku wzmacniacza zamiast wkladac np.2x22000uF ktore beda zajmowaly prawie 100% wiecej miejsca...

nikt z kolegow nie reflektuje na ''piekne'' RIF-y? ;)

zaznaczam ze nie mam zadnych ''udzialow'' w firmie ELFA ;)))))))

pzdr

Vuy

piotr_37, 8 Maj 2009, 22:25

>>vuy

>czy w swoich klonach stosowałeś soft-start na trafo ?

moje klony to zawsze ''monobloki'' w zwiazku z tym ze wlaczam je odzielnie to nie mialem potrzeby stosowania soft-startu ale dla wersji w jednej obudowie moze byc pomocny lub mozna by zastosowac odpowiedni termistor jak w rozwiazaniach PASS-a ;) choc ja wolalbym miec ''sztywne'' zasilanie do trafek bo tutaj zawsze dla mnie walka o ''impuls' jest najwazniejsza;)))

pzdr

vuy

>Vuy

Tak te kondensatory są naprawdę ekstra przy 4szt. 520PLN , ale przy JAMICON ELKO 40.000/63 4szt. 350PLN - 170PLN jest to już jakaś oszczędność.Abym był dobrze zrozumiany zdaję sobie sprawę iż ten wzmak po złożeniu odsłuchaniu jak ktoś już powiedział wart każdego centa , ale też ludzie stosują również kondony Jamicon i nie nie wiem czy warto troszkę przyoszczędzić czy nie - bo w sumie trafa zamówiłem u p.Lachowskiego też w wersji "for audio" ?

wojtekr, 8 Maj 2009, 22:26

>Vuy to jest cena w polsce czy Farnell, mam na myśli czy do tego dojdzie clo,vat?

Wojtku to jest cena dla dystrybucji w UK ale poniewaz DALE przylatuja od yankesow wiec sa poza strefa eurolandu i mozliwe jest naliczenie cla i podatku lub tzw.oplaty importowej z tym ze poniewaz staram sie nam wszystkim obnizac koszty;)to w zaleznosci od zamowienia byc moze ze zalatwie to z zamowieniem do firmy ;)dlatego na dzisiaj nie moge powiedziec ktora oplata wejdzie w gre a ktora nie a byc moze zadna;))

mozemy zalozyc jakies ramy tak jak to juz zrobiles a potem jak beda nadwyzki to koledzy dostana zwroty pieniazkow;)

pzdr

vuy

aha i bron boze niech ktorys z kolegow nie mysli o zalozeniu do ksa50mk2 tych ''modnych'' ostatnio filtrow przeciwzakloceniowych ;))))

te zabawki w klasie A sa bezuzyteczne ;))))

czyste gniazda IEC to jest to co krell potrzebuje ;)

piotr_37, 8 Maj 2009, 22:48

>>Vuy

>Tak te kondensatory są naprawdę ekstra przy 4szt. 520PLN , ale przy JAMICON ELKO 40.000/63 4szt.

>350PLN - 170PLN jest to już jakaś oszczędność.Abym był dobrze zrozumiany zdaję sobie sprawę iż ten

>wzmak po złożeniu odsłuchaniu jak ktoś już powiedział wart każdego centa , ale też ludzie stosują

>również kondony Jamicon i nie nie wiem czy warto troszkę przyoszczędzić czy nie - bo w sumie trafa

>zamówiłem u p.Lachowskiego też w wersji "for audio" ?

hmmm ;)

piotr_37 wlasnie jak widzisz w zasadzie sam sobie odpowiedziales na zadane pytanie...;)

trafka zamowione u p.Lachowskiego ''for audio'' a kondensatory ''jamicon'' czy jak one sie tam zwa;)))

KRELL-a nie buduje sie co miesiac...;)

czy porownales chocby ''czas zycia'' tych jamiconow z BHC czy Rif-a ?

jakie one maja parametry pradowe? bo moze okazac sie ze w Krell-u dlugo nie pozyja ;)))

wiec oszczednosci moga byc pozorne;)

pzdr

vuy

>vuy

O.K przekonałeś mnie , ale zawsze warto zapytać tym bardziej kogoś kto już złożył, tym bardziej iż będzie to mój ostatni tranzystorowiec.Czyli RIF-a kto jeszcze będzie je brał bo aby była zniżka trzeba min 10szt. ?

konankombo, 8 Maj 2009, 18:24

>A i jeszcze pytanie do osób ze stolicy: warto pojechać na wolumen wyrwać jakieś używane kondy albo

>nowe w dobrej cenie? Pytam bo nigdy tam nie byłem i nie wiem czego się tam spodziewać.

sorki kolego ale

rece opadaja...;)))

KRELL NIE ZAGRA bez BATERII!! i ta bateria musi byc bdobrej jakosci bo inaczej to ''kopyto'' w impulsie bedzie mozna m-dzy ksiazki wlozyc i tyle zostanie z Krell-owskiej sciany dzwieku...

i bede potem czytal jaki to ten Krell jest do kitu... ehhh ;)

piotr_37, 8 Maj 2009, 23:15

>>vuy

>O.K przekonałeś mnie , ale zawsze warto zapytać tym bardziej kogoś kto już złożył, tym bardziej iż

>będzie to mój ostatni tranzystorowiec.Czyli RIF-a kto jeszcze będzie je brał bo aby była zniżka

>trzeba min 10szt. ?

ok to sie ciesze;)

mozemy zaczekac chwile moze pojawi sie cos naprawde godnego RIF-y w lepszej cenie;) a jesli nie to zrobimy liste i zamowimy dla chetnych ;)

sprawdzilem rif-e jeszcze raz i tak wyglada ze od 10szt jest 107zl netto plus vat daje 130,54/szt

ale moze przy wiekszym zamowieniu mozna jeszcze ponegocjowac?;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pisales tez cos o BHC Seria ALS 30/31 i mialy niezle parametry ;) wiadomo cos o nich jaka cena? czy jest wieksza ilosc? czy z biezacej produkcji?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzisiaj dzwoniłem odnośnie BHC Seria ALS 30/3 ale wszystko mam zapisane w domu jutro wrzucę (teraz jestem w pracy), z tego co pamiętam cena nie była wcale niższa.

ok ja to oczywiscie jak najbardziej rozumiem;)

wiec lepiej moim zdaniem jak bys sobie rozlozyl zakupy w czasie niz nakupowal byle czego aby projekt ruszyl ;)bo pierwsze wrazenie moze zniechecic a nie bedzie to wina konstrukcji tylko uzytych podzespolow ;)

jak to mawiaja ''first cut is the deepest'' ;)

pzdr

vuy

Aha i jakie kondensatory bym nie włożył to i tak pewnie byłbym zadowolony bo to i tak raczej będzie lepsze niż NAD 304- nie słyszałem tylu konstrukcji co Ty bo mam dopiero 19 lat (środa-czwartek maturka z matmy i fizy :P) . Ale skoro mówisz że na kondach nie warto oszczędzać to nie będę :)

EDYCJI !!!!;)))))

konankombo, 8 Maj 2009, 23:38

>Ok spokojnie. Kupie nowe. Po prostu nie zarabiam jeszcze na siebie więc szukam "cięcia kosztów" :P

ok ja to oczywiscie jak najbardziej rozumiem;)

wiec lepiej moim zdaniem jak bys sobie rozlozyl zakupy w czasie niz nakupowal byle czego aby projekt ruszyl ;)bo pierwsze wrazenie moze zniechecic a nie bedzie to wina konstrukcji tylko uzytych podzespolow ;)

jak to mawiaja ''first cut is the deepest'' ;)

pzdr

vuy

konankombo, 8 Maj 2009, 23:47

>Aha i jakie kondensatory bym nie włożył to i tak pewnie byłbym zadowolony bo to i tak raczej będzie

>lepsze niż NAD 304- nie słyszałem tylu konstrukcji co Ty bo mam dopiero 19 lat (środa-czwartek

>maturka z matmy i fizy :P) . Ale skoro mówisz że na kondach nie warto oszczędzać to nie będę :)

wiesz z reguly nie warto a do wybitnych konstrukcji podwojnie nie warto.

klasa A kosztuje bo tego tak nie widac ze schematu ot pare rezystorow i tranzystorow ale dopiero jak zaczynasz budowac to dowiadujesz sie ze potrzebne nie tanie trafka, nie tanie kondensatory, nie tanie radiatory etc. a tym czasem na kawalku blachy mozna uruchomic ''gainclona'' brrr...;)))

Odpowiednie kondensatory w KSA50mk2 sa odpowiedzialne za dostarczenie odpowiedniej energii w impulsie szczegolnie do odtworzenia bardzo niskich rejestrow co jest zwiazane z wlasciwosciami sonicznymi tej koncowki.

to min.dlatego konstrukcja ta znana jest z tego ze zadna kolumna jej nie straszna ;) serio;)))

ps. powodzenia na maturce;) no matma i fiza - sounds good - respect;)moj syn robi j.pol, j.ang i matme ;) a na NAD-a 304 przygotuj poleczke w piwnicy;)))

pzdr

vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi