Skocz do zawartości
IGNORED

Czy bardzo niskiej jakości DVD z wyjściem cyfrowym może stać się najwyższej jakości odtwarzaczem?

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się czy takie beznadziejne dvd może stać się dobrym źródłem dźwięku. Posiadam bardzo dobrego dac'a z wejściem coaxial. Nie posiadam jeszcze źródeł dlatego zwracam się do was. Dajmy na przykład że mam dwa odtwarzacze. Jeden najwyższej klasy odtwarzacz CD a drugi marnej klasy odtwarzacz DVD. W obydwu jest ta sama najwyższej jakości płyta CD i obydwa są podpięte przez coaxial z Dac'iem. Czy jest różnica dźwięku w takim wypadku?

różnica będzie w przypadku gdy część informacji będzie błędnie oczytana przez odbiornik. jeżeli sygnał nie będzie idealnie prostokątny (a nie będzie nigdy idealny) część informacji może nie być dobrze odebrana przez odbiornik. jeśli jednak nie będzie błędów w odczycie to dźwięk będzie taki sam. przygotuj się jednak, że ktoś napisze inaczej.

kiedyś w pewnym temacie była na ten temat obszerna dyskusja. ktoś uważał, że jeden sprzęt brzmi lepiej od drugiego, mimo, że porównane sumy kontrolne zapisanych sygnałów cyfrowych były takie same ... dobre i tanie jako transporty są DVD pioneera serii 300,310, 400,410 z tego co pamiętam. mają bardzo dobry sygnał cyfrowy. na podstawie wnętrzności z modelu 300 albo 310 goldmund zrobił transport i sprzedawał za XX tysięcy euro. na allegro do kupienia koło 100 zł

więcej info o pioneerze od lampizatora fikusa

Witam. Zastanawiam się czy takie beznadziejne dvd może stać się dobrym źródłem dźwięku.

Najpierw trzeba było przeczytać choćby to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I pomyśleć że gdyby było tak jak pytasz to nikt by nie płacił grube tysiące za xx letnie transporty CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy co chcesz. Jesli słuchac muzyki to i dvd wystarczy. Jesli bawic sie w audiofilizm- no to poniżej PiTracer za 100 000zł nie schodż:)

najwyższej klasy odtwarzacz CD

Goldmund?

EDIT: było, przepraszam, ale trudno się powstrzymać :-)

Trzeba uważać bo niektóre zewnętrzne Dac-e nie czytają sygnału z DVD ...

Na przykład sygnału RGB.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Witam. Zastanawiam się czy takie beznadziejne dvd może stać się dobrym źródłem dźwięku. Posiadam bardzo dobrego dac'a z wejściem coaxial. Nie posiadam jeszcze źródeł dlatego zwracam się do was. Dajmy na przykład że mam dwa odtwarzacze. Jeden najwyższej klasy odtwarzacz CD a drugi marnej klasy odtwarzacz DVD. W obydwu jest ta sama najwyższej jakości płyta CD i obydwa są podpięte przez coaxial z Dac'iem. Czy jest różnica dźwięku w takim wypadku?

Źródło/napęd jest równie ważny co DAC. Jedno i drugie muszą być dobre.

Dyskusję na temat "wynikowej sumy kontrolnej" itp. można sobie wsadzić w buty, bo gdyby to była prawda, to wszystkie odtwarzacze CD z takim samym przetwornikiem grałyby identycznie...A wszyscy wiedzą, że tak nie jest.

wszystkie odtwarzacze CD z takim samym przetwornikiem grałyby identycznie

Nie znam się na tym za bardzo, ale chyba kość przetwornika sama nie gra? Jeszcze jest potrzebne zasilanie i układy wzmocnienia sygnału analogowego bardzo różnie realizowane (OP-ampy i inne bezeceństwa). To wszystko, jak zrozumiałem, wpływu na dźwięk nie ma i liczy się tylko transport?

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Źródło/napęd jest równie ważny co DAC. Jedno i drugie muszą być dobre.

True. Jak najlepsze.

Raczej ile masz .

Niestety nie ma , nie było i nie będzie tanio i dobrze .

Oj kolega się myli jest tanio i doskonale ..............................

To wszystko, jak zrozumiałem, wpływu na dźwięk nie ma i liczy się tylko transport?

Wszytko ma wpływ na jakość brzmienia . Zaczynając od jakości realizacji na płycie CD , przez całą elektronikę do kolumn i akustyka .

Oj kolega się myli jest tanio i doskonale ..............................

Kwestia co to jest tanio i co to jest doskonale .

Dobre źródło można mieć dzisiaj w rozsądnej kasie ale doskonały a raczej bardzo dobry wzmacniacz i bdb kolumny to nadal grube tysiące .

Wszytko ma wpływ na jakość brzmienia . Zaczynając od jakości realizacji na płycie CD , przez całą elektronikę do kolumn i akustyka .

Kwestia co to jest tanio i co to jest doskonale .

Dobre źródło można mieć dzisiaj w rozsądnej kasie ale doskonały a raczej bardzo dobry wzmacniacz i bdb kolumny to nadal grube tysiące .

Właściwie odsłuch wszystko pokarze ? po co się tu napinać pisząc nic się nie udowodni ! osobiście już tyle drogich systemów ba bardzo dobrych słuchałem a muzyki jak nie było tak nie ma ................

Czy bardzo niskiej jakości DVD z wyjściem cyfrowym może stać się najwyższej jakości odtwarzaczem?

NIE!!!!

Twierdzenie, że to tylko zera i jedynki to bzdura, no ale jak ktoś nie słyszy różnic pomiędzy kablami to i źródło nie ma znaczenia, tylko po co taki gość zagląda na to forum?

Właściwie odsłuch wszystko pokarze ? po co się tu napinać pisząc nic się nie udowodni !

Jasne , to podaj ten przykład gdzie jest tanio i doskonale .

Wielu forumowiczów będzie wdzięcznych .

Jasne , to podaj ten przykład gdzie jest tanio i doskonale .

Wielu forumowiczów będzie wdzięcznych .

U pewnego chłopa w Wejherowie .....................

U pewnego chłopa w Wejherowie .....................

Dużo napisałeś ...

Jak kolumny masz te z opisu na Usher 9930 albo 9950 to do doskonałości daleko .

Nie traktuj tego jako atak .

a te pioneery co kolega podał na początku?

Jak masz anielską cierpliwość do działania tych starych DVD i ktoś Ci je przerobi ...

I wyjdzie tyle ile Marantz CD52 - po co kombinować ?

Dużo napisałeś ...

Jak kolumny masz te z opisu na Usher 9930 albo 9950 to do doskonałości daleko .

Nie traktuj tego jako atak .

Jak masz anielską cierpliwość do działania tych starych DVD i ktoś Ci je przerobi ...

I wyjdzie tyle ile Marantz CD52 - po co kombinować ?

:)........ więcej wiary życzę .

Tu nie chodzi o wiarę .

Usher ma dobre i tylko dobre głośniki .

Jesteś zadowolony - super .

Reklama " Akkusa " była i niech tak to zostanie .

Tu nie chodzi o wiarę .

Jesteś zadowolony - super .

Reklama " Akkusa " była i niech tak to zostanie .

Jaka reklama ? :) ...............

Niestety nie ma , nie było i nie będzie tanio i dobrze

Jasne , to podaj ten przykład gdzie jest tanio i doskonale

Panowie muda i slaw pomylili chyba działy. Tu jest hi fi w którym jest miejsce na budzetówkę. Więc teksty że tanio nie moze byc dobrze tutaj nie pasuja :)

Moze w hi endzie byłyby tylko dobre. W dziale hi fi są wybitne co potwierdzają opinie :)

Panowie muda i slaw pomylili chyba działy. Tu jest hi fi w którym jest miejsce na budzetówkę. Więc teksty że tanio nie moze byc dobrze tutaj nie pasuja :)

Moze w hi endzie byłyby tylko dobre. W dziale hi fi są wybitne co potwierdzają opinie :)

Kolego ? cytujesz grzebacza mude a pijesz do mnie ! twierdze że dvd jest doskonałym cyfrowym odtwarzaczem ba sam puszczam koncerty z Blu ray Samsunga ( płyty dvd ) i co niektórzy nie mogą zrozumieć dlaczego tak doskonale neutralnie gra ........sam mam tani sprzęt który .......... gra , wiec jeszcze raz napisze aby wiernie coś odtworzyć nie trzeba mieć sprzęt za duże pieniądze......................

Więc teksty że tanio nie moze byc dobrze tutaj nie pasuja :)

Bo nie może .

cytujesz grzebacza mude

Po co ten tekst ?

twierdze że dvd jest doskonałym cyfrowym odtwarzaczem ba sam puszczam koncerty z Blu ray Samsunga ( płyty dvd ) i co niektórzy nie mogą zrozumieć dlaczego tak doskonale neutralnie gra ........sam mam tani sprzęt który .......... gra , wiec jeszcze raz napisze aby wiernie coś odtworzyć nie trzeba mieć sprzęt za duże pieniądze......................

No i w końcu wiemy gdzie jesteśmy :)

Nie wiem czy zazdrościć czy współczuć takich kolegów . Albo nie chcą Ci sprawić przykrości albo ich topem jest wzmacniacz Technics z kolumnami Altus .

Już sam tytuł wątku przeczy logice .

Gdyby najniższej klasy DVD były dobrymi odtwarzaczami to nikt by nie kupował drogich odtwarzaczy czy transportów .

W naszym świecie wszystko co dobre musi kosztować ale i nie wszytko co kosztuje jest dobre .

Muda, dałbys spokój. Wystarczy, że wkręcasz ludziom te "stuningowane" szmelce z etykietką jakie to high-endy potrafisz zrobić... A nie masz pojęcia jak funkcjonuje technologia cyfrowa.

wzmacniacz Technics z kolumnami Altus

Ach, łza się w oku kręci ;-)

Muda, dałbys spokój. Wystarczy, że wkręcasz ludziom te "stuningowane" szmelce z etykietką jakie to high-endy potrafisz zrobić... A nie masz pojęcia jak funkcjonuje technologia cyfrowa.

W podobny wątku już " wykazałeś " się swoją " wiedzą " .

Tkwij w tym nadal tylko forum zmień .

Kolega Muda by się mocno zdziwił jak to ten tani sprzęt gra w Wejherowie .Polecam odsłuch

Siedzę w tym prawie 27 lat i niejeden sprzęt słuchałem ale wybacz .

Po zachwytach

ba sam puszczam koncerty z Blu ray Samsunga ( płyty dvd ) i co niektórzy nie mogą zrozumieć dlaczego tak doskonale neutralnie gra

Więcej mi nie trzeba.

Bawcie się dobrze .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.